PONERIZACIJA DRUŠTVA

Sjedinjene Američke Države su 25. na svijetu u klasi propalih demokracija

Autor: Ljubica Šaran

Po najnovijoj Democray Index studiji Amerika je “propala demokracija” ispred koje se nalazi čak i Čile. Hrvatska i Srbija se nalaze u američkom društvu, dok je Bosna i Hercegovina degradirana u nimalo laskav red “hibridnih režima”.

Kakve veze imaju Sjedinjene Američke Države s demokracijom? Čini se male ili nimale, ako je suditi po najnovijem istraživanju.

Američki političari se vole hvaliti kako je njihova zemlja “vođa slobodnog svijeta”, uz naglasak kako je SAD “perjanica demokracije”. Prošle godine, po Democray Index – studiji koja obuhvaća sve države na svijetu, SAD je izgubio titulu vodeće demokracije, a ove godine je ta država svrstana među “propale demokracije” poput Srbije i Hrvatske, a bolji od nas su Francuska, Grčka, Bugarska i Indija.

Sve se vidi sve se zna, pa ipak Ameri još uvijek žive u iluziji o svojoj grandioznosti.

Na prvom mjestu se nalazi Norveška s 9,87 bodova od mogućih deset. Druga najbolja svjetska demokracija je Island s 9,58 bodova, slijedi Švedska s 9,39 bodova, a Novi Zeland se nalazi na četvrtom mjestu s 9,26 bodova. Danska se nalazi odmah iza Novog Zelanda s 9,22 boda.

Odlična mapa s indeksom demokracije koji jasno daje do znanja koje su zemlje vodeće svjetske demokracije, a koje to nisu.

Prva otpozadi je Sjeverna Koreja s 1,08 bodova, slijedi Sirija s 1,43 boda, pa Demokratska Republika Kongo s 1,49 bodova i Srednjoafrička Republika s 1,52 boda, peti od dolje je Čad s 1,61 boda.

No vratimo se na trenutak na sam indeks demokracije kojeg sastavlja The Economist i Inteligence Unit. Bodovanje se dodjeljuje na račun transparentnosti djelovanja vlada, odabira vrhovništva te poštivanja zakona, ne samo unutarnjih već i međunarodnih. Po tim naoko jednostavnim pravilima Sirija je druga najgora “demokracija na planeti” te se smatra autoritarnim režinom kao i Kina. S druge strane Sjedinjene Američke Države se nalaze na 25. mjestu iako su od 1980. do danas organizirale i sprovele 19 krvavih ratova, dok Kina nije sudjelovala niti u jednom, a Sirija je sudjelovala samo u dva i to obrambena, točnije branila se od napada Izraela i ISIS-a.

Američka politika je sve osim demokratska, ona za sobom ostavlja krvavi trag uništenja država koje su joj stale na put. Takova zemlja ne može biti 25. demokracija na svijetu, čak i ako je srozana na nivo propalih demokracija.

Po svemu sudeći Sjedinjene Države spadaju među propale demokracije, no 25. mjesto je previsoko prema magnitudi ponerizacije u toj državi i količini uništenih država, a dodamo li k tome da je SAD skrivila smrt preko 20 milijuna ljudi diljem svijeta, od kraja Drugog svjetskog rata, tada postaje jasno kako se Americi “gleda kroz prste” dok se recimo Kinu i Rusiju kažnjava, no to je već tema za neki drugi članak.

Da ima razloga za kritiku indeksa demokracije možemo vidjeti na primjeru Indije koja je u istom nivou s Amerikom, Italijom, Francuskom i Češkom, iako preko milijardu njenih građana živi u strogom kastinskom sustavu u kojemu golema većina pripada najnižim kastama koje nemaju nikakav utjecaj na “demokratske” tjekovine svoje zemlje.

Držimo da su Srbija i Hrvatska pozicionirane baš tamo gdje treba, naše države jesu “propale demokracije” izmoždene privatizacijama “za jednu kunu” i tajkunizacijom.

Sumnjamo da će Democray Index natjerati žitelje raznoraznih država na promišljanje o ponerizaciji društva, a poglavito politike, isto tako smo potpuno sigurni da Amerikanci i njihovo vrhovništvo neće odustati od imperijalizma, tjeranja mak na konac s američkom hegemonijom i stvaranja kaosa svugdje u svijetu kako bi zadovoljili svoje bolesne potrebe osvajanja u ime “demokracije” točnije psihopatije na američki način.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Izvori:

Study: U.S. regime has killed 20-30 million people since World War Two

America: The world’s… 25th greatest democracy? Redacted Tonight reviews jaw-dropping report (VIDEO)

Democracy Index 2018

United States Doesn’t Even Make Top 20 on Global Democracy Index

US no longer ‘full democracy’ – Economist Group report

Since 1980, The USA Has Been Involved in 19 Wars – China Has Been Involved in None

US Has Killed More Than 20 Million People in 37 “Victim Nations” Since World War II