U ZDRAVOM TIJELU ZDRAV DUH

Mislite li da bi majke trebale sažvakati hranu prije nego ju daju svojim bebama?

Autor: Anamarija Vukojević

Kako biste reagirali kad biste vidjeli da neka majka hrani svoje dijete prežvakanom hranom usta na usta? Biste li se gnušali takvog čina i smatrate li da je takav način hranjenja djeteta štetan za dijete?

Glumica Alicia Silverstone je prije nekoliko godina objavila video na svom blogu u kojem hrani svoje dijete prežvakanom hranom. Većina komentatora izrazila je gnušanje i osudila ovakav način hranjenja djeteta kao nepromišljeni hir slavnog roditelja.

No, znanost sugerira da je žvakanje hrane za djecu zapravo tradicionalna metoda zdrave prehrane. To je također i standardna praksa naših predaka i još uvijek je norma u mnogim nezapadnim kulturama. Zapravo na ovakav način djeca su izložena majčinoj slini koja im pojačava imunološki sustav što se ne događa ukoliko se djeca hrane “sterilnom” izmiksanom hranom iz trgovina.

Iako su prednosti “prežvakanja” tek nedavno istražene čini se da su one slične onim koristima koje dijete dobiva majčinim dojenjem.

Bebe počnu zahtijevati hranu bez mlijeka u svojoj prehrani od dobi od šest mjeseci, ali ne razvijaju kutnjake koje trebaju za žvakanje većine namirnica u dobi od 18 – 24 mjeseca. Prema istraživanju, koje je provela Gretel Pelto, antropologinja sa Sveučilišta Cornell, “prežvakanje” je bilo rješenje za hranjenje dojenčadi tijekom ovog prijelaznog razdoblja za većinu tijekom ljudske povijesti, te je također metoda koja se i dan danas koristi u mnogim kulturama.

Izlažući dojenčad tragovima patogena bolesti prisutnih u majčinoj slini, ona potiče njihovu proizvodnju antitijela, podučavajući njihov imunološki sustav kako da se kasnije nose s tim istim patogenima.

To također može spriječiti pojavu autoimunih bolesti, kao što je astma, koje su danas vrlo česte. Ovi uvjeti nastaju kada nečiji imunološki sustav pogrešno napada vlastite stanice, a takve su bolesti snažno povezane s nedovoljnom izloženošću bolestima tijekom djetinjstva.

Pelto je za LiveScience rekla:

Epidemiološki dokazi pokazuju da kod djece i odraslih koji su imali značajno malu izloženost patogenima u ranom životu postoji povećanje astme i raznih alergijskih stanja.

Osim što doista izgleda degutantno (možda uvjetovanom zapadnjačkom načinu razmišljanja) najčešći argument protiv prežvakanja je da se dojenčad može zaraziti nekom bolešću iz same sline. Npr. ženama s HIV-om se savjetuje da ne žvaču hranu svojih beba. Međutim, istraživanja pokazuju da je prenošenje bolesti prežvakanjem puno rijeđe nego što se ranije pretpostavljalo, jer prirodna protutijela u slini značajno smanjuju infektivnost patogena bolesti prisutnih u njima. Istraživanje imunologa Samuela Barona s medicinskog ogranka Sveučilišta u Teksasu pokazalo je da je rizik prijenosa HIV-a preko zapravo vrlo nizak – niži od rizika prijenosa putem majčinog mlijeka. Zapravo, istraživanje Sveučilišta u Sjevernoj Karolini je pokazalo nevjerojatnu sposobnost majčinog mlijeka da uništi HIV i spriječi prenošenje na dijete.

Iako je dojenje postalo zastarjelo početkom pedesetih godina prošlog stoljeća u mnogim zemljama poput Mongolije trebaju ovu vrstu prehrane zbog ograničenja u nomadskom načinu života. No, i u zemljama kao što su Belgija, Nizozemska i Finska trajanje dojenja djece traje više godina.

Djeca hranjena isključivo majčinim mlijekom tijekom najmanje tri mjeseca imaju do 30% dodatnog rasta u ključnim dijelovima mozga. Slika prikazuje kako se bijela moždana tvar razvija s godinama.

Neka znanstvena istraživanja pronašla su da je majčino mlijeko bogat izvor endokanabinoida, specifične vrste neuromodulatornih lipida koji u osnovi uče novorođenče kako da jede stimulirajući proces sisanja. Novorođene bebe koje se doje dobivaju dozu kanabinoida poput onih koji se nalaze u marihuani, a koji aktiviraju glad i potiču rast i razvoj.

U članku Dokazi o zdravstvenim prednostima dojenja objašnjene su sve prednosti istog:

Istraživanja pokazuju da se sadržaj majčinog mlijeka mijenja kako dijete raste, prirodno rješavajući povećanu potrebu za više masnoće i energije. Ono se prilagođava dječjem razvojnom sustavu, pružajući pravu prehranu u pravo vrijeme. Za razliku od kravljeg mlijeka, koje može uzrokovati probavne probleme, pa čak i alergije, ljudsko mlijeko je po mjeri za djetetove potrebe. Ako se dijete razboli, ono dobiva antitijela iz mlijeka prije nego li mama zna da je bolesno. Imunološke prednosti povećavaju se  tijekom druge i treće godine dojenja. Tisuće antivirusnih, antibakterijskih i protuparazitnih antitijela u mlijeku štite od stvari kao što su E. coli, upala pluća ili grla, salmonele, gripe, rotavirusa, rubeole i West Nile virusa, alergija, astme, zaušnjaka, ospica, dijabetesa, meningitisa i mnogih karcinoma. Dojena djeca se rijeđe razboljevaju, i brže liječe.

Dojenje je izvor utjehe, podrške i sigurnosti. Dostupna priroda majčine pozornosti zbog odnosa kod dojenja, u kombinaciji s hormonalnim prednostima dosljednog fizičkog kontakta (ljubav) pretvara se u neovisnost i sigurnost koja proizlazi iz duboko usađene privrženosti. Čvrsto povezana djeca su više osjećajna i suosjećajna, lakše se discipliniraju, imaju bolje odnose s ljudima i imaju veći IQ. To nisu djeca koja postaju nasilnici. Fizičko djelovanje dojenja zapravo promiče i poboljšava oralni razvoj i razvoj jezičnih vještina.

I na kraju, u tekstu Mozak beba koje su hranjene isključivo dojenjem ima brži razvoj u ključnim dijelovima smo postavili validno pitanje:

Zašto se dojenje tako malo promovira, dok se uporno promiču umjetne dječje mliječne formule, a za koje je dokazano da sadrže pesticid bakar sulfat? Kako bi ikakav pesticid mogao biti dobar za djecu? Osim toga, znanstvenicima je već dugi niz godina poznato da mliječne formule za prehranu prerano rođenih dojenčadi mogu uzokovati nekrotični enterokolitis, za razliku od dojenčadi hranjenih majčinim mlijekom, a ova bolest je najčešća bolest probavnog sustava koja može izazvati smrt kod nedonoščadi.

Propaganda protiv dojenja ide tako daleko da se čak preporuča prekid dojenja kako majčino mlijeko ne bi poništavalo učinke cijepljenja. Naime, majčino mlijeko opskrbljuje dijete svim potrebnim imunološkim čimbenicima koji mogu razgraditi titre antitijela, koji nastaju kao reakcija na cjepivo i time oslabljuju snagu cjepiva.

Dokazi za majčino mlijeko su preveliki. Smatramo da je priča identična i za dojenje i za žvakanje hrane za bebe. Oboje spašava živote osiguravajući dobru prehranu i razvoj imunološkog sustava. Zasigurno postoji još mnogo istraživanja koje se trebaju učiniti po ovom pitanju, no logika je jasna i epidemiološki dokazi to podupiru.

Izvori:

Should parents pre-chew their babies food?

Should You Pre-Chew Your Baby’s Food?

Should you chew your baby’s food like Alicia Silverstone?

‘It’s a weaning process… I think it’s adorable’: Alicia Silverstone defends controversial practice of pre-chewing baby son’s food

Mozak beba koje su hranjene isključivo dojenjem ima brži razvoj u ključnim dijelovima

Dječje mliječne formule ubijaju djecu!

Studija: majčino mlijeko uništava HIV i blokira prenošenje virusa

Dokazi o zdravstvenim prednostima dojenja

Zbog čega se koristi pesticid u formulama za dojenčad?