Pod povećalom MW-a

Spektakularni oblaci nad našim područjem, promjene zračnih struja i zrakoplovi koji probijaju brzinski rekord

Autor: Ljubica Šaran

Krajem veljače nad Balkanom su zabilježeni neobični rotor oblaci, dok veliki dio sjeverne hemisfere “pati” od poremećenih mlaznih struja koje pak bez imalo pardona uvjetuju pojavu polarnih vorteksa. Kolike su anomalije u našoj atmosferi najbolje pokazuje primjer komercijalnih putničkih zrakoplova koji su oborili sve brzinske rekode i probili zvučni zid zahvaljujući strahovitoj snazi “vjetra” u leđa.

Kakve veze imaju: solarni minimum, anomalije u mlaznim strujama, neobični oblaci i nadzvučna brzina komercijalnog putničkog zrakoplova?

25. veljače 2019. godine je donio rotor oblake nad zapadnim dijelovima Balkana. Oni obično nastaju od altokumulusa u zavjetrinskim stranama planina i gorskih lanaca zbog utjecaja snažnog vjetra i naglog rotiranja vlage u zraku. Zbog toga se isti nazivaju “rotor oblaci” ili altokumulus lentikularis. Rotor oblaci su anomalija uvjetovana unutrašnjim gravitacijskim valovima zračnih masa koje su potisnute preko značajnih prepreka. Takovi oblaci mogu predstavljati problem u zračnom prometu zbog naglog spuštanja ili dizanja zračnih masa, u zavisnosti u kojem dijelu “rotora” se zateknu zrakoplovi.

Hoće li oblaci rotori postati nova svakodnevnica nad našim krajevima?

S obzirom da su naši klimatski i meteorološki čimbenici usko povezani s nadolazećim velikim solarnim minimumom i promjenama u količini kozmičkog zračenja, koje zbog smanjenja heliosfere i smanjivanja zemljinog EM zaštitnog omotača sve više dopire do donjih dijelova atmosfere, ne treba začuditi da se svako malo stvaraju polarni vorteksi koji superohlađeni polarni zrak donose sve do subtropskih područja poput Floride.

Rotor oblaci nad zapadnim Balkanom, beznačajna mala malecka anomalija ili stvarnost od koje ne možemo pobjeći?

Sve to također utječe i na položaj i brzinu mlaznih struja koje sve više ukazuju na goleme anomalije. Anomalijama u mlaznim strujama možemo zahvaliti nedavno obaranje brzinskog rekorda. Naime, zbog “vjetra u leđa” komercijalni putnički zrakoplov Virgin Atlantica je probio zvučnu barijeru tijekom leta od Los Angelesa do Londona. Superjake mlazne struje su omogućile brzinu ovog zrakoplova od nevjerojatnih 1234 kilometara na sat za vrijeme nadletanja istočne obale SAD-a na standardnoj visini leta od 10 kilometara. Podsjećamo čitatelje kako komercijalni putnički zrakoplovi nisu dizajnirani za nadzvučne brzine, pa ipak Virginov Boeing 787 je sretno sletio u London punih 48 minuta ranije.

Hoće li nadzučni rekord Virgin Atlantic Boeinga biti oboren u skoroj budućnosti?

U stvari tipični Boeing 787 leti na brzini od 902 kilometra na sat, a ne na 1234 kilometra na sat. Pilot Virgin Atlantic zrakoplova Peter James je podijelio svoje čuđenje s prijateljima na društvenim mrežama uz sljedeće riječi:

“Od kad sam postao pilot nikada nisam imao priliku doživjeti toliko snažan vjetar u leđa.”

Čuđenje je sa svojim prijateljima podijelio pilot zrakoplova koji je probio zvučni zid i srušio brzinski rekord za komercijalne putničke zrakoplove.

Isti dan su začuđeni kontrolori leta i piloti zabilježili nekoliko rušenja brzinskih rekorda zbog poremećaja u mlaznim strujama. Putnički zrakoplov koji je letio iz Los Angelesa za new York je dosegao brzinu od 1091 kilometra na sat tijekom preleta Ohia na 11,9 kilometara visine, dok je dan poslije zrakoplov na letu iz Chicaga za New York probio zvučnu barijeru te je dosegao brzinu od 1126 kilometara.

Kad god pišemo o temama koje nemaju konotaciju tipičnu za MSM medije, obično dobijemo “po repu”. Čitatelji koji se prvi put susreću s necenzuriranim i nesponzoriranim građanskim novinarstvom bez provjere izvora prijavljuju naše postove na društvenim mrežama kao lažne vijesti, te nam onemogućuju pristup istima, a ponekad budemo i blokirani.

Naravno da takvo što ne možemo spriječiti jer svatko ima pravo na svoje mišljenje, no alarmantno je da se laži prihvaćaju kao činjenice, a činjenice se uzimaju za laži.

Budemo li i dalje zabijali glavu u pijesak, sudbina nam neće biti ružičasta.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Izvori:

‘Never ever seen this’: LA to London flight breaks speed record due to furious jet stream

Adapt 2030 Ice Age Report: Bent jet streams push passenger jet to record speed

Spectacular Lee wave clouds across the Adriatic sea on Monday, Feb 25th

Bent Jet Streams Push Passenger Jet to Record Speed (795)

Lee wave

Wave cloud