PRIZMA DRUŠTVA

Florida usvojila zakon o naoružavanju učitelja kako bi se đaci zaštitili u školama

Autor: Ljubica Šaran

Parlament američke savezne republike Floride je s nadpolovičnom većinom odobrio zakon s kojim se omogućava naoružavanje učitelja kako bi se “povećala” razina sigurnosti u školama i na fakultetima. Ovaj zakon je podigao dosta prašine jer kritičari smatraju kako naoružavanje učitelja nema veze s “ispravljanjem stvarnih problema” poput sve nižeg životnog standarda i rasta kriminala u obiteljima koje žive na rubu siromaštva.

Je li naoružavanje učitelja rješenje problema sigurnosti u američkim školama i je li floridski zakon potez u pravom ili krivom smjeru?

Kontroverzni zakon je usvojen nakon žestoke borbe i lobiranja između republikanaca i demokrata, no s obzirom da je Florida, poput Kalifornije, jedna od saveznih država s najvećim porastom kriminala i oružanih napada na škole, floridski senatori su smatrali kako svojoj djeci i učiteljima “čine uslugu” te da će naoružavanje učitelja i profesora podići sigurnosnu razinu u državi. Jedan od glavnih poticaja za usvajanje ovoga zakona je tragični napad na školu u Parklandu kada je upucano 14 učenika i tri zaposlenika škole Douglas High School.

Učitelji koji se žele naoružati na radnome mjestu će morati proći obavezno psihološko testiranje te će u uredu šerifa proći tečajeve za korištenje vatrenoga oružja koji će trajati 144 sata. U okviru tečaja je i pucanje s bojevom municijom te upute o sigurnom nošenju oružja i njegovom održavanju. Učiteljima će moći sami odabrati koju vrstu revolvera ili pištolja će koristiti i koju vrstu bojeve municije.

Interesantno je napomenuti kako je neposredno nakon napada na školu u Parklandu floridski parlament agresivno ograničio unos oružja u škole, te su samo zaštitari i administrativni radnici škola smjeli nositi lako vatreno oružje u školama, no zbog sve nestabilnije društvene situacije na području te savezne države, floridski parlament je napravio zaokret od 180 stupnjeva nakon objave državne komisije kako su se životi đaka i zaposlenika škole u Parklandu mogli spasiti da su učitelji bili naoružani.

Senator Dennis K. Baxley je žučno branio usvajanje zakona tvrdeći kako su prve tri minute napada na školu najvažnije, te je samo pitanje tko će prvi pritisnuti obarač. Od 67 floridskih okruga, 25 je već implementiralo “program čuvara” s kojim se učitelji u školama i profesori na fakultetima obučavaju za nošenje i korištenje vatrenog oružja uz autorizaciju nošenja oružja na poslu. Po mnogima, senatski zakon je bio samo krajnji korak kako bi se privatni program pretočio u zakon.

U zakonu stoji kako će učitelji moći nositi oružje na volonterskoj osnovi te ih nitko neće moći natjerati da koriste vatreno oružje ako oni to ne žele, no po nekim procjenama velika većina učitelja na Floridi smatra kako su s oružjem sigurniji i oni i djeca kojoj predaju.

Unatoč brojnim protivnicima zakona o naoružavanju učitelja, floridski senat ga je izglasao s nadpolovičnom većinom.

Najveći protivnici ovoga zakona su demokrati koji smatraju da će naoružavanje učitelja dodatno eskalirati stvari. Senator Bill Montford, jedan od najvećih protivnika zakona kojeg su predložili republikanci, smatra kako bi škole trebale odriješiti kesu i investirati u plaćanje obučenih zaštitara, jer “vojska učiteljskih dobrovoljaca ne ulijeva povjerenje” iz jednostavne činjenice kako amateri najvjerojatnije neće moći napraviti ništa dobroga u slučaju opasnosti, te da postoji opasnost da učitelji pogode nedužnu djecu u vatrenom okršaju s eventualnim napadačima.

Za vrijeme parlamentarne rasprave u republičkom glavnom gradu Tallahasseeju su protestirali studenti koji su smatrali da je prihvaćanje zakona o naoružavanju nastavnika pogreška. Njih je podržao čak i član državne komisije za napad na školu u Parklandu – Max Schachter, čiji je 16-ogodišnji sin upucan među prvima.

Inače jedan od najvatrenijih zagovornika naoružanih učitelja je američki predsjednik Donald Trump koji je nekoliko puta izjavio kako škole trebaju “uzeti stvar u svoje ruke” i kako je rješenje problema “naoružavanje nastavnika” jer će napadači dobro promisliti hoće li napasti neku školu ako su njeni zaposlenici naoružani “do zuba”. On je također izjavio da bi naoružani učitelji trebali dobiti povećanje plaće jer rade dupli posao, te smatra da je takav “bonus” sasvim opravdan. Velika većina američkih medija, koji su u rukama simpatizera demokratske stranke, su otvoreno ismijavali ideju Donalda Trumpa, no ona je sada stvarnost. Iako 40 saveznih država zabranjuje nošenje oružja na području škola i fakulteta, najveći dio dozvoljava da okruzi i škole same odlučuju o naoružavanju nastavnika. Florida je prva savezna država koja je ozakonila naoružavanje nastavnika.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Izvori:

Kamala Harris slams Florida’s new bill to arm teachers with guns: They ‘don’t need a gun. They need a raise.’

Florida Senate votes to allow teachers to carry guns in school

Florida Senate approves bill to allow teachers to be armed