PONERIZACIJA DRUŠTVA

Starbucks postavlja kante za odlaganje narkomanskih igala u toalete

Autor: Ljubica Šaran

Prije dvije godine Starbucks je došao u centar medijske pozornosti, kada su u pićima ove svjetski poznate kompanije otkrivene ljudske fekalne bakterije, no tu nisu prestali problemi, naime kompanija je završila na sudu nakon što su se brojni zaposlenici naboli na korištene narkomanske igle koje su ovisnici o drogama bacali u kante za otpatke unutar Starbucks toaleta.

Korištene narkomanske igle postaju stvarnost čak i u toaletima ustanova koje se smatraju “obiteljskim okupljalištima”.

U zadnjih par godina Sjedinjene Američke Države se muče s eksplozijom ovisnika o teškim drogama, kako ekonomija propada, a razlike između najbogatijih i najsiromašnijih Amerikanaca rastu tako se konzumacija narkotika sve više odvija po “mjestima i ustanovama” koje su nekada bili rezervirane za “obiteljska okupljanja”.

Najpoznatiji prodavač kave u SAD-u – Starbucks je bio prisiljen platiti sudske odštete zaposlenicima koji su se naboli na korištene narkomanske igle bačene u kantu za otpatke unutar njihovih toaleta. Činjenica je da nas takvo što ne treba čuditi, narkomani već godinama koriste Starbucks toalete za svoje “uživanje”, a najvjerojatnije se razmjena “robe” i “novca” također odvija u spomenutim prostorima, no kako je zabranjeno imati kamere unutar javnih toaleta, prodavači i uživatelji ostaju neotkriveni.

Starbucks je u svojim “otvorenim” toaletima morao uvesti kante za odlaganje korisničkih igala zbog činjenice kako su Starbucks toaleti postali “idealno” mjesto za “uživanje”. Fotografija vlasništvo Toronto Star via Getty Images.

Zbog takve situacije uprava Starbucksa je odlučila postaviti kante za odlaganje korištenih špriceva i igala. Za sada su iste postavljene u 25 američkih gradova s najvećom narkomanskom populacijom. No ako je suditi po izjavi uprave kompanije, kante za bio-hazard materijal bi se trebale postaviti u sve američke Starbucksove do ljeta 2019. kako bi se spriječilo ranjavanje osoblja.

Korištena šprica s iglom u običnom otpadu je iznimno opasna, naročito ako se baci u običan otpad. U ovom slučaju je srećom šprica bačena na vrh otpada te se mogla bez problem ukloniti, no ako je igla zakopana među otpadom, radnici se lako mogu na nju ubosti tijekom čišćenja i odlaganja smeća. Fotografija vlasništvo KIRO.

Iako je Starbucks morao platiti odšete nesretnim zaposlenicima koji su se naboli na korištene narkomanske igle, uprava ove kompanije je odlučila uvesti kante za bio-hazard otpatke tek nakon što su na tisuće zaposlenika potpisale javnu peticiju s kojom se Starbucks poziva na zaštitu zdravlja svojih zaposlenika. Inače najveća odšteta “po glavi” za ubod korištene narkomanske igle je najviše iznosila 3100 dolara, a unesrećeni nakon toga mora proći niz krvnih testova te u slučaju potrebe dobiva terapiju. Čak i ako se u krvi unesrećene osobe ne nađe nikakav patogen ista osoba ostaje pod promatranjem sljedećih šest mjeseci.

Da stvar bude gora, unatoč sudskim dramama, Starbucks je otvoreno nijekao pojavu korištenih narkomanskih igala u njihovim toaletima, no nakon objave zaposleničke peticije, uprava Starbucksa je navela kako je “pojava narkomanskih igala naglo porasla u zadnjih par mjeseci”.

Zaposlenici smatraju kako je situacija eskalirala nakon uvođenja pravila “otvorenih vrata” s kojom je dozvoljeno da bilo tko bez kupovine u Starbucksu može koristiti toalet, no također tvrde da su se korisničke igle nalazile u otpacima i prije takove odluke.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Izvori:

Starbucks rolls out drug needle disposal bins to follow up addict-friendly open bathroom policy

Starbucks is installing needle-disposal boxes at locations nationwide because employees are worried about the increase in drug use in the bathrooms

Starbucks is installing needle-disposal boxes in locations across America following OSHA penalties and worker concerns about drug use in bathrooms

Starbucks to Install More Needle Disposal Boxes in Bathrooms Nationwide