PONERIZACIJA DRUŠTVA

Muški transići ruše ženske rekorde u sportu

Autor: Anamarija Vukojević

Još 2015. godine Međunarodni olimpijski odbor je promijenio pravila u svezi transrodnih osoba te im je omogućio da se natječu na Olimpijskim igrama i drugim internacionalnim događanjima bez uvjeta operacije promjene spola. Takva odluka je omogućila transrodnim ženama osvajanje svih mogućih medalja, a naročito u sportovima poput dizanja utega ili biciklizma gdje je najuočljivija razlika između jednog i drugog spola. No, je li to pravedno?

Novozelanđanka Laurel Hubbard, prva ne samo transrodna osoba, već jedina dizačica utega koja je osvojila dvije srebrne medalje na svjetskom natjecanju u dizanju utega.

Prema prethodnim smjernicama MOO-a iz 2003. sportaši koji su prešli iz muškarca u ženu ili obrnuto morali su proći operaciju promjene spola koja je uslijedila najmanje dvije godine nakon hormonske terapije kako bi se mogli natjecati.

Povodom promjena smjernica MOO je izjavio:

Zahtijevati kirurške anatomske promjene kao preduvjet za sudjelovanje nije nužno za očuvanje poštene konkurencije i može biti u suprotnosti s razvojem zakonodavstva i pojmova ljudskih prava.

Do promjene smjernica je došlo jer u MOO-u smatraju da svoja pravila trebaju prilagoditi trenutnim znanstvenim, društvenim i pravnim stavovima u svezi transrodnih pitanja.

Podsjetimo da je American Psychiatric Association prestala klasificirati tranrodnost kao mentalnu bolest nakon što je Europski parlament donio rezoluciju o tome pozivajući Svjetsku zdrastvenu organizaciju da se transrodnost prestane smatrati mentalnom bolešću.

Nakon što je Mary Gregory srušila čak četiri svjetska rekorda u dizanju utega podigla se velika prašina na društvenim mrežama.

‘Fair play’ iliti pošteno natjecanje u sportu uvijek je bilo važno pravilo. Kako će pravilo omogućavanja transrodnim ženama utjecati na sport ostaje da vidimo.

Na svom Instagram profilu transrodna Mary Gregory podijelila je svoju radost u osvajanju svih mogućih medalja na eventu Raw Powerlifting Federation i postavljanju novih svjetskih rekorda za Masters Squat, Open bench, Masters dead lift i Masters total.

Zahvalila se Raw Powerlifting Federation:

Kao transrodni dizač utega nisam bila sigurna što mogu očekivati od ovih susreta i zahvalna sam svima, od gledatelja, radnika, sudaca, osoba i direktora što su mi omogućili da se osjećam dobrodošla i što su me tretirali kao još jednu žensku dizačicu tegova – neizmjerno sam vam zahvalna.

Ipak, nisu svi bili oduševljeni ovakvim razvojem događaja. Bivša prvakinja u plivanju Sharron Davies nije čestitala Mary kao niti dvostruka olimpijska prvakinja Dame Kelly Holmes. Sharron je na Twitteru izjavila da je Mary Gregory tranrodna žena u tijelu muškarca i s muškom fiziologijom koja je postavila svjetski rekod i osvojila u ženskoj kategoriji u dizanju utega. Kako je izjavila u svom twitteru pored nje žena sa ženskom biologijom jednostavno se ne može natjecati…to je besmisleno nepravedno igralište.

Sharon i Kelly opravdano pokazuju nezadovoljstvo ovim nepoštenim, novim, pravilima.

Njen twitter je podržala i Kelly Holmes koja je ustvrdila:

To je neslana šala i to sve vodi do toga da biološke žene bojkotiraju određene sportske događaje. Nek im daju trans kategoriju ako im je to potrebno ili još bolje trans sportske igre. Doista se počinjem brinuti o reakcijama i zlostavljanju trans zajednice koje će vjerojatno uslijediti od gledatelja. To će se zasigurno dogoditi!

Ovo nije prvi ovakav slučaj. Laurel Hubbard je još 2017. godine osvojila dvije srebrne medalje na svjetskom natjecanju u dizanju utega u Novom Zelandu.

Laurel je 35 godina živjela kao muškarac, Gavin. Još kao Gavin smatrala se jednim od najboljih dizača utega u Novom Zelandu.

No, dizanje utega nije jedina sportska disciplina u kojoj transrodne žene osvajaju medalje. Kanađanka Rachel McKinnon je prva transrodna žena koja je osvojila svjetsko prvenstvo u biciklističkoj utrci. Iako su joj neki čestitali na tako nevjerojatnom postignuću neki su smatrali da je to varanje jer je imala nepoštenu (mušku) prednost pred ostalim sudionicama.

Osim što je profesionalna sportašica McKinnon je i diplomirala filozofiju s fokusom na rodne studije. Žestoka je u obrani stavova transrodnih žena da se natječu na Olimpijskim igrama no također smatra da moraju održavati testosteron na određenoj razini što je uvjet i IOC-a.

Za US Today je izjavila:

Ovo je veće od sporta i radi se o ljudskim pravima. Ovdje se radi o rasizmu u sportu.

Martina Navratilova, jedna od prvih otvoreno gay sportskih ličnosti, sudjelovanje transrodnih žena u ženskim sportovima smatra varanjem. Prema njoj dopuštanje muškarcima koji su samo promijenili ime i uzimaju hormone nije pošteno. Njena izjava ju je koštala titule ambasadora Athlete Ally grupe za prava homoseksulnih i transrodnih osoba koja ju je optužila da daje transfobne komentare.

Nedavni komentari Martine Navratilove o trans-sportistima su transfobični, temeljni na pogrešnom razumijevanju znanosti i podataka, te ovjekovječuju opasne mitove koji vode do kontinuiranog ciljanja trans osoba putem diskriminatornih zakona, stereotipova mržnje i nesrazmjernog nasilja.

Dok transrodne žene osvajaju medalje u ženskim sportovima u znanstvenim krugovima i društvenim mrežama zahuktava se debata i mišljenja se, kao i obično, dijele u dva tabora.

Camillie Paglia, feministica, spisateljica i društvena kritičarka smatra da je porast transrodnosti na Zapadu simptom dekadencije i kulturalnog kolapsa.

Operacija promjena spola, čak i danas sa svim napretkom u medicini, zapravo ne može nikome promijeniti spol. Možete se definiti kao trans muškarac ili žena, no u konačnici svaka stanica u ljudskom tijelu, DNK u toj ćeliji ostaje kodirana u skladu s vašim biološkim rođenjem.

Muškarci i žene imaju važne biološke razlike. Biološki muškarci imaju inherentnu atletsku prednost nad biološkim ženama zbog hormonalno-kemijskih različitosti njihovih tijela. Druge dobro dokumentirane fizičke prednosti koje muškarci imaju u odnosu na žene uključuju visinu, težinu, širinu ramena, veći volumen krvi u cirkulaciji, veću otpornost na dehidraciju, deblju kožu, brže mijenjanje osjetilnog okvira, više hemoglobina u krvi, jači gornji dio tijela, brže vrijeme reakcije, veća gustoća kostiju u rukama, veći kapacitet znojenja, viši sistolički krvni tlak, veći omjer mišića (muškarci u prosjeku imaju 30% više mišićne mase od žena) i masti, te veće srce.

Sve ovo su poznate činjenice iz udžbenika biologije za osnovnu školu, nevjerojatno je da se iste zanemaruju pri omogućavanju natjecanja znakovito superiornijih transrodnih žena u “ženskom profesionalnom sportu” pod sloganom jednakosti iako biološke žene nemaju nikakvu mogućnost pobjede nad transrodnim ženama u isključivo fizičkim srazovima.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Izvori:

Martina Navratilova slammed for calling out transgender ‘cheating’ in women’s sports

Not satire! Trans woman with ‘male physiology’ sets four world records in women’s power-lifting event

Author says trans women aren’t women – because they’ve experienced male privelege

Transgender woman on hunger strike in UK male prison because Ministry of Justice refuses to recognize her gender

Transgender weightlifter makes history by winning two silver medals competing as a woman in the world championships

Transgender Woman Wins Gold, American Bronze Medalist Makes False Cry

IOC rules transgender athletes can take part in Olympics without surgery

IOC Consensus Meeting on Sex Reassignment and Hyperandrogenism in November 2015

Exclusive: Read the Olympics’ new transgender guidelines that will not mandate surgery

American Psychiatric Association to stop classifying transgender people as having a mental illness

European Parliament calls for end of classifying transgender people as mentally ill

Applause & bashing on Twitter after transgender woman wins female cycling world championship

In Defense of Women’s Sports