Pod povećalom MW-a

Estonija ima jednu zlatnu polugu u državnim rezervama, a Hrvatska niti jednu – udarna vijest

Autor: Ljubica Šaran

Estonija u svom državnom depozitu ima jednu jedinu zlatnu polugu koju ne može prodati jer je udio zlata premali naspram drugih metala, a Republika Hrvatska već desetljećima nema niti gram zlata u državnim rezervama, što laičkim jezikom znači kako nam kuna ne vrijedi ni “pišljiva boba” jer iza nacionalne valute ne stoje plemeniti metali. Kraljevina Norveška je pored naše zemlje jedina europska država bez zlatnih rezervi, no Norvežani svoju krunu brane golemim naftnim rezervama i zbog toga uživaju u visokom standardu.

Gdje je nestalo hrvatsko zlato? Zašto Republika Hrvatska nema državne rezerve zlata?

Estonija je poput Hrvatske raspadom “komunjarskih okova” izašla na “svjetlo dana” te je na koži svojih građana iskusila građanske slobode i “dobrobiti” kapitalizma. Šalu na stranu, ni Estonija niti Hrvatska se ne mogu pohvaliti ekonomskim čudom, no u brojkama, BDP po glavi stanovnika u Estoniji iznosi 17.572 eura s kraja fiskalne 2017. godine dok je Hrvatska na samom začelju EU s 11.810 eura u istom periodu. Ako mislite da je Grčka gora od nas, prevarili ste se jer je BDP ove države za isti period u visini od 16.506 eura. Oni koji uporno tvrde kako je Cipar u gorem položaju od nas blebeću gluposti jer je BDP te otočne državice 22.525 eura. Iza nas je u EU samo Bugarska s BDP-om od 7.141 eura i Rumunjska s 9.550 eura.

No vratimo se trenutak na još jednu rak ranu naše ekonomske politike. Kao što smo već naveli u uvodu Estonija posjeduje jednu zlatnu polugu u trezorima nacionalne banke koju ne može prodati zbog prevelikih nečistoća. Poluga je teška malo više od 11 kilograma, i ako bi se izdvojilo čisto zlato iz poluge vrijedila bi pola milijuna eura. Ostatak zlatnih rezervi ove zemlje se nalazi uglavnom u američkim bankama i iznosi malenih 256 kilograma.

Željko Rohatinski – nekadašnji guverner Hrvatske narodne banke i čovjek zadužen za prodaju zlatnih rezervi.

Norveška je, osim Hrvatske, jedina europska zemlja koja uopće nema vlastite rezerve zlata, svoju krunu podupiru “crnim zlatom” točnije najvećim europskim rezervama nafte. Hrvatska ima “šipak”, točnije nema ni jedno ni drugo. No, nismo uvijek bili golaći, naime 2001. nakon zakonske sukcesije jugoslavenskog zlata po nalogu banke svih banaka – Bank for International Settlements (BIS) Hrvatskoj je pripalo 13,12 tona zlata u ondašnjoj vrijednosti od 115 milijuna dolara. No sreća je kratko trajala, tadašnji guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski je “mrtav hladan” prodao svo naše zlato, a nakon toga su raznorazni otkupljivači zlata počeli kupovati zlato od sve siromašnijeg naroda, koje se kasnije pretvaralo u poluge i prodavalo na svjetskom tržištu.

Nekompetentni kvazi političari iz naše “narodne” banke su “opravdali” takvu odluku s objašnjenjem kako je cijena zlata nestabilna, te da treba iskoristiti trenutačnu visoku cijenu zlata uz prodajnu cijenu od 277,78 dolara po unci.

Ivan Šuker, bivši ministar koji je ekspresno prodao zlato Hrvatskog naroda koje mu je zakonski pripalo raspadom Jugoslavije.

No, to nije sve, 2004. Hrvatska je dobila 23% jugoslavenskih depozita zlata iz francuskih i švicarskih trezora, zlato je ekspresno prodano po naredbi ondašnjeg ministra ekonomije Ivana Šukera koji je tada bio odgovoran za “monetizaciju imovine bivše države”, drugim riječima rasprodaju umjesto da smo istu sačuvali. Transakcija prodaje zlata je završena 2005. godine s unovčavanjem 32 milijuna dolara.

Od tada nemamo niti grama zlata u državnim rezervama.

Od zemalja nastalih raspadom Jugoslavije Srbija ima najviše zlata koje pametno čuva, njene rezerve iznose 20,4 tona, Bosna i Hercegovina imaju tri tone zlata u državnim rezervama, Makedonija 6,9 tona zlata, a Slovenija tri tone zlata. Za Crnu Goru i Kosovo nema podataka.

Koliko su naši političari nepametni najbolje možemo vidjeti na primjeru Rusije i Kine, naime obje države gomilaju zlato svjesne kako se u bilo kojem trenutku može ponoviti ekonomski potres 2008. te da nacionalne valute dobro “potkovane” zlatnim rezervama ne mogu propasti u zemlju kako će se to dogoditi kuni i kako se već više puta dogodilo hrvatskim građanima prema kojima se vlasti ponašaju kao prema “neželjenoj djeci”. Kratkovidnost naših političara je očita, Hrvatska je zemlja 200 superbogatih tajkunskih obitelji i njihovih političkih priležnica kojima zakon ne može ništa i za koje su zakoni napravljeni da ih štite poput “ličkih medvjeda”. Ustvari hrvatski zakoni su napravljeni za hvatanje “malih muha” i “stoke sitnog zuba”.

Nije ni čudo što se iz naše nesretne zemlje iseljava tko može.

Ostali smo bez zlata, ostajemo i bez pameti, a uskoro ćemo ostati i bez mladosti i radno sposobnih ljudi.

Neka nam se nebo smiluje.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.