PONERIZACIJA DRUŠTVA

Koliko će crna biti kraljevska beba – rasističko pitanje CNN-a

Autor: Ljubica Šaran

Rijetko pišemo o plavokrvnim parazitima, osim u slučaju izučavanja njihovih povijesnih grijeha i karakternih nedostataka u domeni psihopatije, tema koju smatramo od iznimne važnosti zbog katastrofičnog utjecaja psihopata na društvo, kako u prošlosti tako u sadašnjosti. No, i te kao nas je zainteresirala objava CNN-a u kojoj je centralni “problem” koliko će beba princa Harryja i Megan Markle biti crna, a mi se pitamo je li to slučajni gaf ili pokazatelj kako CNN nije ništa naučio od gubitka stotina milijuna gledatelja u zadnjih par godina i najmanje popularnosti od nastanka.

Je li moguće da CNN najviše interesira koliko će biti crna beba Harryja i Meghan od Sussexa?

John Blake je jedan od producenata i starijih urednika CNN-a, njegova analiza o rođenju britanske kraljevske bebe je najviše kritiziran CNN-ov članak u zadnjih nekoliko godina. Sigurno se pitate što li je uzrokovalo negodovanje javnosti, s obzirom da CNN piše propagandu i bljuvotine još od raspada Jugoslavije. Blakeov članak je objavljen kao svojevrsna analiza, uz objašnjenje kako je novorođeni sin princa Harryja prvi Afroamerikanac u toj kraljevskoj obitelji. No odmah nakon toga, Blake poziva čitatelje da to dijete ne pretvore u “veliku nadu miješane rase” iako se po njegovom mišljenju obitelj kraljice Elizabete II oprostila s opsesijom rasne čistoće te da takvu stvar definitivno treba pozdraviti.

Je li CNN dotakao dno dna s takvim naslovom?

U nastavku članka Blake tvrdi kako Meghan, vojvotkinja od Sussexa, nije naivna o “prepredenom rasnom pitanju”, što je malo kontroverzno s obzirom na uvod članka, no dobro uzmimo da je u pitanju “sloboda izražavanja” plaćenog novinara, dobro plaćenog novinara. Blake, koji je očigledno i te kako zagrijan za rasno pitanje, nastavlja s ukorom komentatora koji navodno podupiru rasne stereotipe te da su oni nesvjesni koliku štetu čine. Dalje se nastavlja s hvalospjevima samoj Meghan zbog privrženosti svojoj (crnačkoj) rasi i majci crnkinji. Blake tvrdi kako je vojvotkinja od Sussexa odrasla uz potpuno prihvaćanje svoje “crne rase” u svijetu koji to izbjegava prihvatiti. Također se navodi da se to moglo vidjeti na njenom vjenčanju s Harryjem kada je Meghan pozvala u svatove prvog crnog episkopalnog biskupa. Blake smatra da je ona signalizirala svijetu da ne ostavlja za sobom svoje crnačko nasljeđe te da neće ostaviti ni svoju crnačku majku.

Prva fotografija mladoga Earla od Dumbartona i što CNN misli o njegovoj “boji”, je li previše blijed?

No nakon toga se Blake vraća na razlog pisanja članak, naime on smatra da će biti puno teže ostaviti za sobom nerealistična očekivanja vezana za djecu iz brakova miješanih rasa, a naročito arhaičnih i rasističkih razmišljanja koji mnogi koriste tijekom rasnog identificiranja. Blake nastavlja s lamentacijom o tome kako su djeca iz miješanih rasnih brakova nekada bila tragične figure, no da danas mnogi bijeli Amerikanci uče o empatiji za crnce kroz intimnost s partnerima i partnericama crnačkog podrijetla i iz drugih rasa. On smatra da će eventualno bijelci morati prihvatiti gubitak svoje bjelačke rase te da tada više neće biti opsjednuti bjelačkim identitetom, što će navodno donijeti Americi demokraciju i konačnu funkcionalnost.

Ne trebamo govoriti kako je Blake naivan ako tako misli, Južnoafrička republika je nakon desetljeća apartheida stupila u demokraciju no nije iskorijenila psihopatiju, kako s jedne, tako s druge strane rasnog spektra.

Blake nastavlja, očekivanja epskih proporcija od djece iz rasno miješanih brakova me podsjećaju na “veliku bjelačku nadu” boksa koji je trebao pobijediti ondašnjeg crnačkog šampiona Jack Johnsona i koji je svakako izgubio. Blake tvrde da će tako izgubiti i oni (Afroamerikanci) koji još uvijek koriste jezik bjelačkih rasista dok slave rođenje kraljevske bebe.

Najprozivaniji CNN-ov članak od njegova osnutka.

CNN-ov urednik tvrdi kako se to već sada događa, da ljudi opsjednuti rasom i rasnim identitetom upadaju u stanje zanosa zbog rođenja kraljevske bebe. Nakon toga spominje slučajeve u kojima su se raznorazne osobe pitale koliko će tamnu kožu imati Meghanina beba i hoće li ista biti “nova egzotična životinja za prikazivanje”.  Blake smatra da se treba odmah prestati s fetišizacijom djece iz međurasnih brakova te da se takva djeca obično smatraju bijelcima jer imaju blijedu put, a ne poput svojih afro-američkih roditelja, uz dodatak da su neka djeca mješanci najljepša na svijetu, da su neka pametnija, a neka zdravija od djece iz nemiješanih brakova.

Nakon toga Blake dodaje da je najveći problem kako će Amerikanci i Britanci rasno identificirati kraljevsku bebu, očigledno to ga je najviše mučilo, hoće li se dijete identificirati prema boji njegove kože ili će se automatski nazvati bijelcem?

CNN-ov urednik odmah dodaje kako se dijete nikako ne može nazvati bijelcem niti se tako smije identificirati, jer netko može biti 99% bijel no ako ima jednu kap crnačke krvi tada se smatra crncem. Blake je ovdje recitirao zakon iz Konfederacije kada je prodaja robova bila “normalna stvar”. Te zaključuje da je to tada kao i danas “gotova stvar” čak i ako se odnosi na kraljevsku bebu.

Zvanična fotografija predstavljanja najnovijeg vojvode Elizabeti drugoj i Meghaninoj majci. Dječak će se zvati Archie Harrison Mountbatten-Windsor.

Blake se tu ne zaustavlja, on se pita bi li Meghan bila toliko obožavana u javnosti da je kojim slučajem naslijedila boju puti vlastite majke, bi li je Britanci voljeli da je tamnoputa crnkinja? Nakon toga Blake nastavlja kako će kraljevska beba zbog miješane krvi imati i određenih beneficija uz zaključak kako bi to dijete moglo redefinirati stanovište o tome tko bi smio biti glavni ili tko bi mogao vladati. Nakon toga opet pada u “afanu” sa zaključkom da imati nekoga od miješane krvi u vladajućim krugovima ne znači automatski boljitak za “obojane” kako ih je sam nazvao, te dodaje različite primjere iz povijesti.

Blake u zaključku svoje analize navodi kako se trebamo otarasiti rase, tvrdi da rasizam nije originalni grijeh, no da rasa jeste, uz dodatak da je nabijanje rasnog identiteta ljudima prema boji kože pogrešno bez obzira u kojoj zemlji svijeta živjeli jer se na vrhu uvijek nalaze oni sa svjetlijom bojom kože, a na dnu oni s tamnijom bojom kože.

Kritičari CNN-ovog naslova također objašnjavaju kako se Afroamerikanci ne smiju i ne mogu rangirati po boji kože, u ovom slučaju ako je netko tamnije boje kože tada je “bolji” Afroamerikanac i obrnuto. Ljevičari svih boja i oblika su prvi podivljali, smatrajući da je naslov rasistički, te da bi onemoćali i nepopularni CNN trebao što prije promijeniti svoju politiku, ako ne želi izgubiti sve svoje gledatelje. Iz centra dolaze kritike kako je Blake očigledno sam opsjednut rasnom pripadnošću, a desničari smatraju da je Blake drugima želi nametnuti svoje stavove uz osjećaj krivnje.

Kako bismo reagirali da netko postavi pitanje koliko hrvatske krvi ima dijete nekog našeg premijera ili predsjednika?

Držimo kako smo o europskim zločinima nad Afrikancima, Indijancima i Indiosima pisali na dugo i na široko i ne možemo izbjeći europske primjere psihopatije kroz povijest, no ne možemo se maknuti od osjećaja kako Amerika, zajedno sa svojim medijima i politikom,  polako ali sigurno tone u novo crnilo.

Bivša CNN-ova voditeljica Soledad O’Brien, i sama iz miješanog braka, je prva raspalila po naslovu bivših poslodavaca uz tvrdnju “CNN očigledno treba više Afroamerikanaca u vrhu uprave.

Zapravo, pitanje bi trebalo biti: tko i zašto ludi na boju kože bilo koje bebe i kad će se urušiti medijski oligopol?

Nova britanska kraljevska beba nema nikakvi stvarni značaj, ustvari buru pisanja o kraljevskom vjenčanju i Meghaninoj trudnoći smatramo žutim tiskom, koji je privlačan milijardama ljudi. Ovaj članak se nije bavio objašnjenjem zašto je to tako, ali bismo voljeli napomenuti i kako se zahvaljujući glorificiranju plavokrvnih parazita i te kako izbjegava hvatanje u koštac s esencijalnim problemima, pa čak i neriješena pitanja tih istih kraljevskih obitelji, poput nenadane smrti princeze Diane koja je bila najveći zagovornik i zaštitno lice kampanje protiv prodaje nagaznih mina iako je Ujedinjeno Kraljevstvo najveći proizvođač istih. Jedan od problema koje su mediji odbili istražiti je i činjenica da su britanske vlasti maknule sve prosjake i beskućnike s ulica kako bi se kraljevsko vjenčanje spomenutoga para održalo bez “klošara” i kako bi se Britanija pokazala u što boljem svjetlu. Psihopatije imamo na sve strane, no o njoj se malo ili rijetko piše. Slična je stvar s naslovom u CNN-u. Nekima će smetati što jedan od nasljednika britanske krvi ima afro-američke krvi, drugi će smatrati kako je nje pre malo, a za to vrijeme će britanski građani i dalje plaćati iz svog džepa glamurozni život na visokoj nozi cijele kraljevske obitelji i njihovih rođaka.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Izvor:

Analysis: Don’t use the royal birth to trot out a dangerous myth

CNN Asks ‘How Black will the Royal Baby Be?’

CNN asks, ‘How black will the royal baby be?’

Soledad O’Brien slams CNN over its headline asking ‘how black’ will royal baby be