PRIZMA DRUŠTVA

Zaboravljene povijesne fotografije – 29. dio

Autor: Ljubica Šaran

Znate li kako je izgledala novčanica prvog američkog dolara kojeg su “pobunjenici” ručno napravili i zašto je ona jedinstvena po svojim obilježjima? Znate li da su se Amerikanci počeli buniti na britansku krunu jer im je ista uvela porez na čaj, koji je tada glasio za najvažnije piće kako za muškarce, tako za žene? Amerikanci su isprva željeli ostati u uniji s krunom no nakon što su Britanci odlučili “iskorijeniti” neposlušne podanike krune, Amerikanci su se sjetili kako je spas u novoj i neovisnoj državi. Očevi nacije, svi odreda masoni, su brže bolje iskoristili “trenutak” te su nove američke države postale primjer kako slobodnim zidarima nisu potrebne okrunjene glave i kako je vrh vladajuće piramide rezerviran za članove loža iako se u ustavu novonastale države tvrdi da je ona stvorena za narod koji će istom vladati. Koja velika i dobro smišljena laž. U slavu ostvarenja masonske ujedinjene države, usred Washingtona stoji spomenik na kojem piše: “Georgeu Washingtonu, slobodnom zidaru i prvom predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država”.

Je li važnije što je netko bio mason ili prvi američki predsjednik?

Zašto na spomeniku u čast Georga Washingtona koji stoji u centru Washingtona, stoji da je on bio mason, pa tek onda američki predsjednik? Zar položaj prvog predsjednika neke zemlje ne bi trebao biti važniji od članstva u tajnom bratstvu?

Još jedan interesantan detalj.

Freska koja se danas nalazi na Capitol Hillu prikazuje kako George Washington u pratnji drugih slobodnih zidara 18.09.1793. postavlja kamen temeljac za izgradnju američkog parlamenta u Washingtonu.

Želite li pregledati galeriju povijesnih fotografija preko cijelog ekrana, kliknite na bilo koju sliku.