Pod povećalom MW-a

Mačka pregriženi kabel slušalica isplatila sa zamjenskim – živom zmijom

Autor: Ljubica Šaran

Znanstvenici još uvijek ne mogu u velikom dijelu dokučiti na koji način razmišljaju naši ljubimci, a još im je teše “prokljuviti” kako percipiraju svijet oko sebe. Nedavni primjer mačke “s grižnjom savjesti” nakon uništenog kabla slušalica je toliko sladak i reprezentativan da smo ga morali objaviti. Čini se da životinje imaju puno dublje osjećaje negoli smo mi to u stanju shvatiti.

Kabel od slušalica je jednak zmiji – u mačjim očima.

Indonežanin Haryanto Pherwhirra Ramadhani nije bio nimalo sretan kada je vidio kako je njegova kućna mačka pregrizla kabel slušalica. Mačku je ukorio i nekoliko joj je puta ponovio da bi se trebala sramiti jer mu čini štetu te joj je rekao da to više ne smije ponoviti. Činilo se da je mačka, indiferentna na nevolju svoga “vlasnika” jer nije pokazivala nikakve znakove da uopće razumije što joj Haryanto govori, u stvari mačka se ponašala kako se pripadnice njene vrste inače ponašaju – mirno je sjedila i pravila se da ne čuje i ne vidi gungulu oko sebe.

Haryantova mačka – jedina pripadnica vrste koja je pokazala da mačke mogu osjećati grižnju savjesti i odgovornost.

No, to je bila obična mačja fasada.

Sat vremena nakon “nesretnog događaja” i Haryantovog negodovanja uništenjem omiljenih slušalica mačka je donijela malu zmiju, te je ostala uz nju sve dok se nije vidjelo njeno dobro djelo.

Kabel slušalica koje je pregrizla Haryantova mačka.

Haryanto tvrdi da nije mogao vjerovati svojim očima te da se odmah prestao ljutiti na svoju mačku koja je pokazala tako neobičnu privrženost i osjećaj grišnje savjesti, a možda čak i odgovornost.

Samo sat vremena nakon “nesretnog događaja” sa kabelom slušalica, Haryantova mačka je donijela zamjenski “kabel” – živu zmiju.

Činjenica je da mi o logičkom razmišljanju životinja poprilično malo znamo, dok im, s druge strane,  mnogi vlasnici kućnih ljubimaca daju ljudske karakteristike. Stereotipi također smetaju kako bi smo objektivno mogli sagledati naše četveronožne “prijatelje”.

Mačke često nežive stvari asociraju sa živim bićima iz svoje okoline, a koje ne mogu asocirati niti s jednim svojim “plijenom” im izgledaju poput čudovišta iz najgore noćne more.

Pa ipak, mačke reagiraju uplašeno na krastavce jer ih očigledno podsjećaju na zmije, one se u strahu i glasaju poput zmija kako bi prestrašile puno veće predatore. Slično reagiraju na cijev usisivača, vezice od cipela i druge potencijalno “prijeteće” stvari.

Haryantova mačka od zamjene “kabla” uživa poseban status i viralnu popularnost na Fejsu.

Ne treba nas čuditi da je Haryantova mačka pregrizla kabel njegovih slušalica, no zadivljujuće je da je ona osjećala odgovornost nadomjestiti jednu “zmiju” s drugom i to je napravila u rekordnom roku.

Znanstvenici su tek počeli “odmotavati” mačju misteriju, nedavno je objavljena studija kako mačke vide svijet oko sebe, no još uvijek ne znamo kako ga percipiraju. O ovoj temi smo više pisali ovdje.

Takvo što pokazuje kako je ova mačka morala razumjeti da Haryanto nije bio zadovoljan njezinim “podvigom” uništenja potencijalne opasnosti, te je također imala osjećaj grižnje savjesti i želje da ispravi pogrešku koju je načinila.

Sve to je u potpunosti nevjerojatno i baca novo svjetlo na inteligenciju kućnih mačaka i njihove emocionalne sposobnosti.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Izvori:

Kitten Destroys Owner’s Earphone Cable, Returns With A Snake As Replacement

Adorable Cat Bites Owner’s Earphones, Brings Snake As An Apology

Cute Cat Bites & Spoils Owner’s Earphones, Brings Back Snake As Apology