Pod povećalom MW-a

Bombardiranje sjemenom drveća se obnavljaju cijele šume – uspjeh tajlandskog projekta

Autor: Ljubica Šaran

Zbog ljudske pohlepe i nepažnje nestaju cijele prašume i šume koje se s pravom uz bio-plankton smatraju “plućima planete”. Neke države su prekomjernoj deforestaciji pokušale stati na kraj s visokim kaznama za sječu šume i zasađivanjem novog drveća ili su smanjili kvote za sječu šuma, no globalno govoreći, dobri rezultati su izostali i planeta se sve više ogoljuje. Pa ipak, ima nade Tajland će svoje šume obnoviti do kraja 2019. zahvaljujući projektu “sjemenih bombi”.

Sjemene bombe, jednostavno rješenje za deforestaciju planete.

Tajland se godinama neuspješno borio s deforestacijom no na koncu su znanstvenici, šumari, vojska i vlasti ove azijske države došli na fantastičnu ideju, raspršavanje posebno “pakiranoga” sjemenja drveća uz pomoć zrakoplova kako bi se ogoljene površine ponovno ozelenile.

Sjemene bombe u pripremi.

Ideja o sjemenim bombama je stara gotovo cijelo stoljeće, nju je prvi predložio jedan pilot RAF-a, a znanstveno su je obradili znanstvenici Lockheed Martin Aerospace kompanije koji smatraju da se samo s jednim zrakoplovim u minuti može zasijati preko 3.000 drveća, dok se u cijelom danu može posijati 900.000 drveća. Drugim riječima, kada bi se takav projekt primijenio na Hrvatsku, u nekoliko tjedana zasijale bi se šume na svim ogoljelim područjima naše države.

Tajlansko kraljevsko zrakoplovstvo u poslu pripreme zasijavanja šuma i izbacivanja sjemenih bombi.

Da bi se omogućio uspješan razvoj svakoga drveta iz “sjemene bombe”, sjeme se posebno priprema. Naime, sjeme se obavija u kombinaciju zemlje i gnojiva te se rukama oblikuje u kuglicu veličine šake. Pazi se da se smjesi ne doda previše vode kako se sušenjem ne bi napravila korica kroz koju se sjeme teško probija.

Pripremljene sjemene bombe moraju što brže dospjeti na svoje krajnje odredište jer sjeme u povoljnim uvjetima točnije vlažnoj loptici tla i gnojiva u kratkom roku počinje klijati.

Tajlandsko kraljevsko zrakoplovstvo već godinama sudjeluje u ovome projektu s velikim uspjehom, a zbog svog uspjeha se smatraju nacionalnim herojima. Takva činjenica nas ne bi trebala čuditi jer se svake godine nepovratno uništi 6,5 milijardi drveća diljem planete. Tajlandski primjer je nevjerojatan kako zbog jednostavnosti samog projekta, tako zbog njegove stope uspjeha. Znanstvenici su zaključili kako su Tajlanđani sa sjemenim bombama spasili preko 100 vrsta drveća i na tisuće vrsta životinja.

Rezultati petogodišnje sadnje drveća u Tajlandu su već vidljivi te će se plan nacionalne obnove i zasijavanja svih uništenih šuma završiti krajem 2019. godine, a Tajlandsko kraljevsko zrakoplovstvo će nastaviti bacati sjemene bombe kad god se za to ukaže potreba.

S obzirom da Hrvatsku muče veliki problemi s nezakonitom sječom šuma, velikim sezonskim požarima i katastrofičnom upravom šuma, sjemene bombe se nameću kao jednostavno i efikasno rješenje.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Izvori:

Thailand’s ‘seed bombing’ initiative uses planes to plant trees and crops from above

Thailand Bombs The Country With Tree Seeds

Tree Seeds Tree seeds bombing in Thailand

Seed Bombers Can Plant An Entire Forest of 900,000 Trees A Day!

Seed ball – Wikipedia