SVEMIR KROZ TELESKOP

Otkriveno 20.000 potencijalno opasnih asteroida u blizini planete – podaci studije

Autor: Ljubica Šaran

Od 2009. do danas, najpoznatiji “čuvar” Zemlje, NEOWISE ili Near-Earth Object Wide-field Survey Explorer je neprestano tragao za objektima koji rotiraju u relativnoj blizini naše planete, samo tijekom 2013. je otkriveno 1.500 (NEO-a) potencijalno opasnih asteroida koji nas promašuju “za dlaku”. Šest godina kasnije, još uvijek imamo ludu sreću, a oko nas se nakupilo čak 20.000 asteroida kojih se ne možemo otarasiti.

OPasnost od udara asteroida i kometa je sve veća jer planeta prolazi kroz izuzetno “napučeno” i nestabilno svemirsko okružje.

NASA i druge svemirske agencije su u zadnjih nekoliko godina postale poprilično nervozne glede sve češćih upada potencijalno opasnih svemirskih objekata u unutrašnje dijelove solarnog sustava i njihov blizak prolaz Zemlji. Iako NASA, agencija kompromitirana brojnim lažima i cenzurom, pokušava umanjiti važnost takvih informacija, činjenica je da svako malo mediji objavljuju prolaz NEO-a pored Zemlje, a ponekad se opasne električno nabijene (komete) ili električno nenabijene (asteoridi) gromade otkriju neposredno prije prolaska između Zemlje i Mjeseca.

Sjećanja na Tungusku eksploziju (kometarnog tijela ili dijela komete) iz 1908. te Čeljabinsk iz 2013. su još uvijek svježa.

No neki od dramatičnih eksplozija nad našom planetom su medijski uspješno zanemareni kako bi se prikazalo da su isti iznimno rijetki, te da je događaj poput onaj iz Tunguske iznimka, a ne pravilo.

Bez obzira na stravično laganje javnosti, mi smo objavili činjenicu kako je 2013. o Mjesec udario ogroman asteroid, te da je udar bio vidljiv sa Zemlje, 2014. eksplozija neidentificiranog svemirskog tijela je pretvorila sibirsku noć u dan, a već 2014. smo opat imali sreću jer nas je asteroid 2014 RC prošao za dlaku, dok su u okolici glavnog grada Nikaragve pali njegovi odlomljeni komadi koji nisu izgorjeli u atmosferi.

25.07.2015. nad Španjolskom se odigrala prava mala kozmička drama, koja je, kako to obično biva s ovakvim vijestima, potpuno ignorirana od strane najvećih medija.

Znantvenici centra La Hita su izvijestili medije kako je komet 169P/NEAT ušao u zemljinu atmosferu u području južnog Portugala, te se raspao u nekoliko velikih dijelova stvarajući vatromet popraćen eksplozijama na Španjolskom nebu.

Užarena kometa je nad Španjolskom prvi put viđena u 23 sata i 50 minuta iznad provincije Castilla-La Mancha, po lokalnom vremenom, a najveći fragment je eksplodirao na 79 kilometara iznad provincije Malaga, stvarajući bljesak jačine puna mjeseca.

Treći fragment je eksplodirao nad provincijom Cuenca, no na sreću sve to se dogodilo 100 km nad tlom, točnije direktno iznad sela Sotos. Trag užarenih dijelova se mogao pratiti sve do područja iznad Canamaresa.

Četvrta i finalna eksplozija se dogodila  u dva sata i 25 minuta na visini od 100 kilometara iznad zaljeva Cadiz, na jugo zapadnom dijelu Španjolske. Ovaj događaj su pratile opservatorije u centralnoj Španjolskoj provinciji Toledo, Calar Alto u lmeriji, El Arenosillo u Huelvi, Sevilji, i La Pedriza u provinciji Jaen. Uza sve spomenuto gotovo je nevjerojatno da se u javnosti nije pojavila niti jedna jedina fotografija ili snimka komete u raspadu.

Na slici vidite komet Panstarrs-K1 s dva repa, donji vijugavi rep je nastao nakon što je kometa stvorila “kratki spoj” u interakciji s pozitivno nabijenim ionima iz solarnih vjetrova, taj efekt se naziva pražnjenje solarnog kondenzatora.

Ovo su samo neki od primjera sreće koja nas još uvijek prati, no čini se da se stvari mijenjaju. Naime, upravitelj NASA-e Jim Bridenstine je nedavno izjavio kako se slučajevi poput onoga iz čeljabinska mogu očekivati svakih 60 godina, drugim riječima NASA je shvatila da je “mačak” pobjegao iz vreče te da više ne mogu nijekati kako prolazimo kroz opasno i napučeno svemirsko područje o čemu smo pisali još tijekom 2011.

Dubinska snimka kratera Chicxulub na Jukatanu (crna crta je prikaz današnje obale Jukatana) u Meksiku, kojeg je napravio divoski asteroid koji je svojim udarom o planetu uzrokovao izumiranje dinosaurusa.

Koliko je situacija ozbiljna najbolje možemo vidjeti iz činjenice da je vojni vrh SAD-a 2013. je donio odluku da se podaci o eksplozijama i upadima svemirskih lutalica u našu atmosferu proglase vojnom tajnom, a site godine kongres SAD-a je izvijestio o ukidanju programa koji je pretraživao planetarnu okolicu i atmosferu od upada prirodnih bolida i vojnih projektila. 1988. Američki kongres je naredio snimanje, istraživanje i praćenje asteroida većih od kilometra, NASA je navodno svoju obavezu ispunila 2009. no nakon toga je postalo očigledno kako najveća prijetnja dolazi od manjih tijela te je istraživanje o istima počelo iste godine. 2013. je zabilježeno 10.000 svemirskih lutalica u unutrašnjem dijelu solarnog sustava, od kojih 1.500 ima oznaku NEO-a, šest godina kasnije brojka se udvostručila, a svih 20.000 objekata je klasificirano oznakom NEO.

Nedavno objavljenu studiju moramo uzeti s dozom rezerve jer su njeni nalazi iznimno konzervativni, stvarni rezultati na terenu si sigurno puno veći jer mnogi od opasnih tijela budu vidljivi tek što se približe Zemlji ili nakon što velikom brzinom prođu pored planete.

Žalosno je koliko se ponerizirano društvo teško nosi s činjenicama, naročito s činjenicama o burnoj planetarnoj prošlosti i neizvjesnoj budućnosti. Asteroidi i komete su dio našeg zvjezdanog sustava jednako kao i planete, tvrditi kako se nemamo čega bojati je suludo. Naravno da nam nije namjera stvarati paniku, no širenje laži i cenzuriranje vitalnih informacija je sve osim dobro i pametno.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Izvori:

Welp, Now We Have 20,000 Potentially Dangerous Asteroids to Worry About

NEO Study

The day the asteroid might hit

NASA on Watch for Killer Asteroids

NEO – Fly By Asteroids

Asteroids Near Earth

NASA near earth objects: Three large asteroids to fly