ŽIVOTNO HAKIRANJE

Koja je grafička kartica najbolja za vas?

Autor: Ljubica Šaran

Ako računalo koristite isključivo kako biste išli na internet, čitali knjige i pregledavali elektroničku poštu, tada je integrirana grafika sasvim dovoljna, no ako se želite igrati i koristiti računalo za zahtjevnije radnje u domeni videa i slika, tada se stvari kompliciraju jer grafičke kartice znaju preteći cijenu svih drugih računalnih komponenti. Ako želite kupiti grafičku karticu, a ne želite potrošiti brdo teško zarađenog novca, tada je ovo pravi članak za vas.

Odabir grafičke kartice iziskuje poprilično promišljanja, najviše zbog činjenice da grafičke kartice često premašuju cijenu svih komponenti u samome računalu.

Prosječno računalo ima životni vijek od pet do osam godina, iako grafičke kartice mogu izdržati jako dugo vremena uz odgovarajuću “njegu”, njih najbrže “pregazi vrijeme”, kako zbog sve bržeg razvoja “engina” za igrice, tako zbog razvoja sve zahtjevnijih naslova. Intelov procesor s oznakon I7 će nakon četiri godine će upasti u takozvani “prosječni” segment, no s lakoćom će se nositi sa svim potrebnim zadacima, uključujući i pokretanje igara. S druge strane nakon istog perioda, prosječna grafička kartica će se mučiti s radom AAA naslova, a vlasnici će uglavnom morati odabrati između dvije varijante. Prva je “vrtnja” igara na slabijim grafičkim postavkama kako bi se održali veći FPS-ovi (broj slika u sekundi), a druga je obrnuta, žrtvovanje FPS-a za bolju grafičku kvalitetu igre.

Računalo je beskorisno bez periferije, a najvažnija stavka periferije su monitori. Najčešće se radi o monitorima koji “refrešaju” sliki na 60 Hertza, no takvi monitori stvaraju zamor očiju i najčešće nemaju zaštitu od titranja slike i filtere za plavi svjetlo. Ljudi koji imaju takve monitore obično koriste računala za grafički manje zahtjevne radnje uz aplikaciju ugrađene računalne grafike te ih ovaj članak najvjerojatnije neće interesirati.

Oni koji dulje vremena provode za “kompićem” uz korištenje potencijala grafičke kartice obično koriste monitore s minimalnim osvježenjem slike od 75 Hertza. Ljudsko oko može zapaziti treptanje stacioniranih osvjetljenih tijela do 60 Hz, poput treptanja fluorescentne žarulje, no situacija se mijenja ako je riječ o pokretnim slikama, poput onih na TV-u ili monitoru. Iako nismo svjesni treptanja slike na monitoru s frekvencijom osvježenja od 60 Hertza i te kako je osjećamo, a neželjene posljedice su suzne oči, kočenje mišića vilice i vrata, umor, razdražljivost, pospanost i u krajnjem slučaju glavobolja. Iako nismo svjesni treptanja monitora i malih ekrana, što je frekvencija osvježenja veća to nam se slika čini stabilnija točnije “jasnija”. U biti, u stanju smo procijeniti razliku između osvježenja slike od 125Hz i 250Hz uz objašnjenje da je slika od 250Hz kristalno jasna dok je slika s manjom frekvencijom osvježavanja manje jasan.

Sigurno se pitate, kakve veze imaju grafičke kartice s osvježenjem slike?

Što je grafička kartica jača ima mogućnost osvježavanja slike na višoj frekvenciji to će uživanje u nekoj igrici ili filmu biti bolje, no naravno ne očekujmo čuda kao posjedujemo monitro od 60Hz-a.

Primaljive cijene za modele GTX 1660TI grafičkih kartica.

Recimo da imamo monitor od 70Hz s rezolucijom od 1080p ili HD rezlucijom. Tada je za vas sasvim dovoljna grafička kartica s oznakom GTX1660TI, čije cijene se kreću od 2.000 do 2.900 kuna. S obzirom da je svaka kuna važna, vrijedno je napomenuti da smo najbolje cijene našli na IPon.hr. Grafičke kartice s Turing čipom nisu dobro počele svoju svjetsku premijeru, a one s oznakama RTX2080 i RTX2070 još uvijek imaju veliki stopu kvara i problema s driverima, što je neoprostivo s obzirom na njihove cijene od 4.000 do 10.000 kuna.

Jeftina Gigabyte grafa za one koji se igraju u HD rezoluciji do 60Hz osvježenja monitora.

Za srednje zahtjevne korisnike

No, vratimo se natrag na “grafe” s oznakom GTX1660TI, sljedeći problem s kojim se možemo sresti je odabir odgovarajućeg modela. Poznato je da se grafe u određenom rangu prave s istovjetnim čipovima no dizajn i tehnologija samih kartica su poprilično šarolike. Kvalitetu neke grafičke kartice odlikuje razina hlađenja i njena konstrukcija. Iako je u zadnje vrijeme Gigabyte sa svojom Aorus kolekcijom poprilično nadmašio većinu konkurencije, činjenica je da su mu popratne aplikacije katastrofa jednako kao i način za promjenu drivera – operativnih programa koji daju podršku za pokretanje i održavanje različitih igara. Gigabyte ćemo staviti na treće mjesto po kvaliteti i izdržljivosti. Gigabyte 1660Ti se prodaje po cijeni od oko 2659 kuna. Rgb Fusion je donekle rudimentaran program ta kontrolu svjetlosnih efekta na kartici i možda neće biti po svačijem ukusu, no cijena je prihvatljiva i kartica će vas najvjerojatnije dobro služiti do njene zamjene za nekih pet godina. Ovu grafičku karticu bismo preporučili svima onima koji ne traže previše no koji žele solidan proizvod za relativno male novce.

GEFORCE Experience odlična aplikacija koju nativno koriste sve MSI grafe.

Na drugo mjesto bismo stavili grafičke kartice tvrtke MSI čiji se driveri poluautomatski obnavljaju uz pomoć aplikacije GEFORCE Experience (GE), koju možete skinuti s interneta ovdje. Ova aplikacija solidno djeluje i za grafe proizvođača Gigabyte i Asus, što preporučamo svima koji nisu umješni u ručnoj promjeni drivera i namještanju grafičkih postavki u igricama s obzirom da GE automatski optimizira postavke sukladno instaliranom hardveru.

Mali Ventus s oznakom GRX1660TI je najbolji za mini sustave.

MSI ima tri kartice vrijeene spomena u ovoj razini, prva je najbolja za mini sustave i nosi naziv MSI GTG1660TI Vnetus i koštat će vas 2.322 kune. Ventus je jednostavna grafa bez svjetala i šašavih dodataka, no na sebi ima “backplate” ili pokrtovnu ploču napravljenu od plastike, ako kojim slučajem imate prozor na kučištu kako biste uživali u svojemu računalu.

MSI Armor GTX 1660TI je poprilično solidna grafička kartica već overclockana za bolje uživanje u igricama.

Druga MSI nosi naziv GTX1660TI Armor OC i dolazi u crno bijeloj boji s backplateom, a cijena joj iznosi 2.389 kuna. Ova grafička kartica će zadovoljiti i one koji bi je eventualno dodatno overclokali jer ima sasvim dobro hlađenje. MSI je dizajner odličnog programa za overclockanje kartica pod nazivom MSI Afterburner i njega možete skinuti ovdje. Isti će bez problema raditi s Gigabyte i Asus grafama ako se ne želite petljati s njihovim programima.

Treća i najbolja MSI-jeva grafa na ovoj razini je GTX 1660TI Gaming X s najboljim performansama i hlađenjem od drugih grafa istoimenog proizvođača. OVa grafička kartica jedina ima svjetlo na sebi, a svjetlosne efekte možete bez ikakvog problema kontrolirati u palikaciji MSI Mystic Light koju možete skinuti ovdje.

Njena cijena se kreće oko 2.477 kuna. Hlađenje na ovoj grafi je jako dobro što omogućava još dodatnog overclockanja kako biste dobili veći broj FPS-a u igrama.

Najbolja GTX 1660TI dolazi iz Asusa.

Definitivno najbolja grafička kartica dolazi od Asusa koji je poznat po izdržljivom hardveru s besprijekornim i nadmoćnim performansama. Takava kvaliteta se i plaća. Iako imate neoverclockane Asus modele, blago overclockane modele, predsavljamo njen najbolji proizvod u ovom rangu pod nazovom Asus Rog Strix GTX1660TI s cijenom od oko 2.711 kuna. No morate biti svjesni kako je kartica duga preko 30 centimetara i debljine preko pet centimetara te nije podobna za mala kućišta. Hlađenje ove kartice je besprijekorno, ventilatrori su tihi, a hladnjak je bolji negoli na polovici kartica višeg ranga i cijene koje se prodaju pod oznakom RTX2060. Ova grafa na sebi ima dodatne priključke za dva ventilatora, što olakšava stvar ako ih njemate na matičnoj ploči, te također dolazi s priključkom za RGB led traku od 4 pina duljine od makaimalno 50 centimetara.

Dobra je stvar što grafičke kartice pod nazivnikom GTX1660TI ne trebaju najnoviju inačicu Windowsa 10 jer se ne radi o RTX modelu, a ako slučajni imate HD monitor frekvencije osvježavanja veće od 60Hz, ove kartice će vam omogućiti uživanje u AAA igrama s frekvencijama do 100HZ na srednjim i višim postavkama.

Kraljica igrica na HD monitorima s frekvencijom osježenja većom od 60Hz

Kao što smo već naveli, RTX nije krenuo dobro s novom Turing arhitekturom grafičkih kartica, Turing je pokazao svoje dobre i stabilne karakteristike tek s pojavom grafičkih kartica pod nazinikom RTX2060. Želite li igrati igrice u velikoj ili najvećoj kvaliteti s frekvencijom osvježavanja slike većoj od 60Hz, točnije s FPS-ima koji idu uz bok boljim monitorima, tada će vas definitivno zanimati sljedeći proizvodi.

Gigabyte RTX2060 je odlična ali glonazna grafička kartica koja će zadovoljiti svakog gamera.

Počet ćemo s Gigabyte Aorus RTX2060OC grafičkom karticom čija cijena se kreće oko 3.270 kuna. Ovo je velika kartica duline preko 29 centiometara, debljine preko pet centimetara s hladnjakom koji dozvoljava dodatni overclock. Kartica ostaje hladna i tiha pod najvećim stresom, a cijena je sasvim primjerena naročito ako se zna da su GTX1660TI kartice 20% slabije od RTX2060.

Gigabyteov najjači model u RTX2060 klasi će zadovljiti sve one koji žele snažnu grafičku karticu s odličnim hlađenjem koji se jedino može isporediti s Asus Strix modelima.

Najbolji MSI model u RTX2060 klasi.

MSI RTX2060 Ventus je ponovno najbolji za mini sustave, cijena ove grafe je oko 2.908 kuna. Najbolji MSI model u ovoj kategoriji je RTX2060 Gaming Z po cijeni od oko 3.206 kuna. Dok Ventus na sebi nema svjetlo, Gaming Z dolazi s tipičnim osvjetljenjem i lijepom pozadinskom poločom od brušenog aluminija koja je kao i kod Strix i Aorus modela povezana s hladnjakom kako bi se toplina tijekom rada grafe što bolje prenosila.

Ova kartica je primjerena za srednja kućišta no morate obratiti na njenu širinu s obzirom da je relativno kratka i zauzima dva PCI slota. Iako se mnogi pitaju je li 6Gb Vrama dovoljno za budućnost čini nam se da na HD monitorima možemo biti mirni za narednih 5 godina, osim ako se ne dogode neki strahoviti skokovi u razvoju AAA naslova i njihovih engina.

Asus Rog Strix RTX2060 OC – definitivna pobjednica igranja na HD monitorima veće frekvencije osvježenja slike.

Pobjednik u ovoj kategoriji je ponovno Asus sa svojom karticom RTX3060 OC. Asus je naravno opet najskuplji s cijenom od oko 3.443 kune, no cijena prati kvalitetu i performanse kojoj nisu dorasle druge kartice naročito ako se overclocka do maksimalne granice. Ovaj asus dolazi s tvornički nabijenom radnom frekvencijom koja druge kartice ostavlja dva do četiri FPS-a iza drugih kartica iz istog ranga.

Iako Gigabyte Aorus ima odličan hladnjak, a MSI Gaming Z tihe ventilatore uz relativno male dimenzije, ni jedna RTX2060 se ne može mjeriti u radu i oveclocku s Asusom, no jedinu zamjerku koju imamo na Asusove proizvode su relativno nespretnu aplikaciju za pojačavanje performansi pod nazivom Asus GPU Tweak II, koja se ne može usporediti s Afterburnerom, i jednako nezanimljiv program za upravljanjem svjetlima na Asus proizvodima pod nazivom Asus Aura. Asusovi kompjuteri su nedavno bili pod napadom hackera te je kompromitirano računala preko milijun korisnika koji su automatski obnavljali odgovarajuće programe preko Asusovih servera, stoga preporučamo ručno obnavljanje drivera ili pak korištenje Nvidia Geforce Experinece za ažuriranje drivera.

Podsjećamo čitatelje kako je za korištenje drivera koji podržavaju Ray Tracing i DLSS koji omogućavaju najbolje moguće vizualne efekte i takozvani “deep learning“, potrebno ažurirati Windows 10 na inačicu iz listopada 2018. ili noviju. Ažuriranje Windowsa 10 možete napraviti ovdje.

Nismo spomenuli egzotične modele poput EVGA ili pak proizvođače čija je kvaliteta grafičkih kartica je donekle kompromitirana bilo neprimjerenim hladnjacima bilo glasnim i napouzdanim ventilatorima. Nitko od nas nije toliko bogat da bi se mogao razbacivati novcem kupovinom nepouzdanih proizvoda. Recimo Palit grafe u većem rangu imaju dostatne hladnjake, no najčešće “zastajkuju” tijekom intenzivnih scena igranja, a naročito ako koristite programe s dodatnim “layerom” slike, na primjer brojače FPS-a i slično. Takve proizvode ne možemo preporučiti. Također ne možemo preporučiti kupovinu polovnih grafičkoh kartica, bez obzira na proizvođača, koje su preplavile tržište nakon kraha rudarenja i pada vrijednosti kriptovaluta poput Bitcoina.

Takve grafičke kartice su bespoštedno tjerane na rad do krajnjih granica i ne zaslužuju ni desetinu cijene za koje se danas prodaju. Ne nasjedajte nainformacije tipa: “grafička ponekad korištena za mining” takve grafičke nisu korištene ponekad ili rijetko, već stalno od stavljanja u mining rig do trenutka razmontiranja s mining riga.

Ne možemo nit preporučiti skupe RTX2070, RTX2080 niti preskupi RTX2080TI zbog njihove manjkavosti i stalne kvarove i još uvijek nedovoljno ispitane inačice obitelji “super”. Zaista nam nije jasno kako se to može dogoditi no čini se da je problem puno veći od onoga što se trenutačno (nimalo slučajno) prešućuje u medijima. Ako eventualno želite igrati na 4K monitorima tada je GTX1080TI još uvijek najbolji izbor, naravno ako ih možete naći na tržištu. Ako tragate za polovnom GTX1080TI obavezno je probajte prije zaključivanja prodaje i dobro je provjerite. Svi oni koji imaju GTX970 ili GTX980 i GTX980TI, mogu još uvijek uživati u igranju najnovijih naslova u srednjim i većim postavkama u HD rezoluciji, te ne moraju žuriti na trošenje novca za nove grafičke kartice. Ako sastavljate novo računalo tada je GTX1660TI i RTX2060 najbolje rješenje.

AMD-ovim grafičkim karticama se nismo bavili zbog činjenice da troše puno više električne struje uz akumulaciju pono više topline, dok im je broj FPS-a niži od Nvidijinih modela.

Iskreno se nadamo da smo s ovim malim vodičem pomogli u eventualnom izboru vaše nove grafičke kartice koja će vam za najmanju moguću svotu novca omogućiti dugogodišnje uživanje u igranju video igara.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.