Pod povećalom MW-a

Uvozimo čak i nacionalnu valutu – gubitak suvereniteta uz slavljenje sužanjstva i cenzure

Autor: Ljubica Šaran

Vojne odluke nam donosi NATO, dok nam zakonodavstvo, vanjsku politiku i ekonomiju kroji EU. Banke su odavno privatizirane i rasprodane stranim platišama, a hrvatski mediji odavno pjevaju kako im naredi Europa i SAD. Sve ono što čujemo, pročitamo i vidimo u javnim glasilima su provjerili i odobrili radišni plaćeni cenzori. Uza sve navedeno nimalo ne čudi da Republika Hrvatska nije u stanju tiskati vlastiti novac, već nam za to trebaju “europski” eksperti. Mi smo suverenitet zamijenili najmodernijim oblikom kolonijalizma, dok nas vlasti uvjeravaju kako trebamo biti ponosni na našu navodnu neovisnost koju smo skupo platili.

Koliko smo neovisni, ako ni svoj vlastiti novac ne tiskamo u RH? Koliko mislimo svojom glavom ako za nas “misli” Bruxelles i Washington?

Zamislite zemlju koja nema ništa svoje osim teškog bremena balkanizacije i tajkunizacije, zemlju opterećenu negativnim natalitetom, iseljavanjem mladih i sposobnih, života na kapaljku starih i nemoćnih, zemlju koju su opelješile “ćaće”, “matere”, “rodjaci”, “ljubavnice” i “gazde” svih boja i oblika, zamislite zemlju koja ne smije ni “prdnut” a da ne pita Washington, Berlin ili Bruxelles, zemlju koja je toliko jadna i nesposobna da uvozi i vlastitu nacionalnu valutu – e ta zemlja je Hrvatska.

Uza sve političke hvalospjeve o nacionalnoj neovisnosti i suverenitetu Republika Hrvatska je sve osim toga, našu kunu je isprva tiskao njemački G+D CurrencyTechnology, a od 2011. se državna valuta tiska u austrijskoj Österreichische Banknoten-und Sicherheitsdruck kompaniji.

Želite li više saznati o sramoti hrvatske nacionalne valute te balkanskom neokolonijalizmu pogledajte odličan dokumentaraca Borisa Malagurskog pod nazivom “Težina lanca 2“.

Zapravo, hrvatskoj su jedino ostale “lipe” te se one još uvijek kuju u Hrvatskom novčarskom zavodu. Takvo što i te kako pokazuje koliko smo nisko pali, jer uvozimo kune, a proizvodimo tek gvozdene lipe. S obzirom da se Hrvatskoj ne isplati, točnije preskupo je tiskati vlastiti novac, tada valutna klauzula uz svaki kredit dobiva sasvim novo značenje.

Odlična mapa s indeksom demokracije koji jasno daje do znanja koje su zemlje vodeće svjetske demokracije, a koje to nisu.

Američki političari se vole hvaliti kako je njihova zemlja “vođa slobodnog svijeta”, uz naglasak kako je SAD “perjanica demokracije”. Prošle godine, po Indeksu demokracije – studiji koja obuhvaća sve države na svijetu, SAD je izgubio titulu vodeće demokracije, a ove godine je ta država svrstana među “propale demokracije” poput Srbije i Hrvatske, a bolji od nas su Francuska, Grčka, Bugarska i Indija.

Samo pet kompanija posjeduje 90% medija u svijetu.

Hrvati i Hrvatice se ne bune, pa kako će, sve što misle se oblikuje i “stvara” izvan okvira države, cenzura nije ništa novo, svaka država vodi neku vrstu propagande, naša državna propaganda se plaća iz Bruxsella. Zapravo većinski vlasnici naših medija su stranci. RTL – jedan od nacionalnih TV programa je u rukama Nijemaca, točnije njemačkog Bretlesmanna, koji se ubraja u “veliku medijsku petorku“, a koja pak kontrolira 90% globalnog medijskog prostora.

Westdeutche Allgemeine Zeitung Medien Gruppe ili WAZ je najveći strani dioničar Europapress Holdinga s 49% vlasničkog udjela te ima i vlastitu novinsku agenciju – EPEH i fotoagenciju CRPIX, a s time drži 60 posto medijskog prostora u Hrvatskoj s vlasništvom nad Dnevnikom, Globusom, Arenom, Auto klubom, Glorijom, Cosmopolitanom, Graziom, Playboyem, Tenom, Vitom, Sportskim novostima itd. WAZ je također vlasnik 70% dionica Slobodne Dalmacije.

Austrijska Styria Media Group AG je druga najveća medijska kuća Hrvatske, a izdaje Večernji list, 24 sata, Poslovni dnevnik i posjeduje Njuškalo.

Koliko su slobodni hrvatski mediji u neovisnoj i suverenoj Republici Hrvatskoj?

Po Indeksu slobode tiska za 2019. Hrvatska se nalazi na sramotnom 64-tom mjestu, a od nas su bolji i “slobodniji” mediji u Bosni i Hercegovini, Haitiju, Armeniji, Gruziji, Mauricijusu, Argentini i Madagaskaru.

Zločesti Matrix World ne piše ono što odobrava EU i poslušni psić “Faktograf”, da nema njega ne bi znali što je “laž, a što istina”.

Stoga uopće ne treba čuditi da smo se mi opet našli na “nišanu” te da i Hrvatska ima svoga konja za borbu protiv svih onih koji nisu po guštu “zapadnjačkih slobodarskih vrijednosti”. Takvu stranicu i njene validacije Facebook bespogovono sluša, riječ je o “Faktograf-u”, koja nas je proglasila lažljivcima jer ne diplamo po europskim standardima i nitko nas ne plaća – takvo što se ne smije dozvoliti, čak i ako ispod svakog članka stavljamo izvore – sram nas bilo. Faktograf je naveo kako informacije koje smo dali u članku nisu objavili “priznati svjetski mediji”, no ista stranica zaboravlja napomenuti kako je dotične informacije objavio cijenjeni Sott kojeg s pravom smatramo prvakom u neovisnom novinarstvu i jednom od najvrijednijih “news portala”.

Sve što trebamo činiti je pratiti tok novca, a Faktograf se financira iz EU. Mi, s druge strane nemamo cenzora, sponzora niti glavnog urednika, no izvore za informacije koje objavljujemo uredno stavljamo u svakom članku.

Faktograf se sufinancira sredstvima Europske unije u okviru programa “Europa za građane” – drugim riječima cenzura ministarstva istine na europski način. Faktograf je također ponosan na činjenicu kako djeluje u skladu s IFCN kodom točnije da odgovaraju zapadnjačkoj “kuhinji” i njenim “receptima”. Mi, s druge strane ne zarađujemo na MW, nemamo reklama, nemamo cenzora, sponzora niti političara koji nam piše natuknice. U stvari, zahvaljujemo se Faktografu, kad god nas cenzurira smo ponosni jer eto, postoji jedan mali blog koji se nije prodao, za razliku svega u Hrvatskoj.

Naravno da bismo primjera o gubitku suverenosti mogli naći bezbroj, no pozabavili smo se samo nekim od užasavajućih čimbenika naše kolektivne nacionalne stvarnosti. Možda naši mladi, koji su utekli “trbuhom za kruhom” imaju pravo, u ovoj zemlji se jedino može umrijet od srama, jada ili od gladi. Mladost bježi jer je shvatila dokle je došlo i što nam se sprema, kad je već “lijepa naša” postala nečija tuđa, nema smisla gubit godine na harače i sprdačine.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Izvori:

Österreichische Banknoten-und Sicherheitsdruck

G+D CurrencyTechnology

Europapress Holding

Styria media Group

Bretelsmann -RTL

Media of Croatia

2019 World Press Freedom Index

The Weight of Chains | Težina lanaca (2010)

The Weight of Chains 2 | Težina lanaca 2