PONERIZACIJA DRUŠTVA

Zahvaljujući feudalnim zakonima Elizabeta druga i njena obitelj zgrću milijune čak i ostavštinu ljudi umrlih bez oporuka u kraljevskim vojvodstvima

Autor: Ljubica Šaran

Po poprilično konzervativnim procjenama iz 2011. godine britanska kraljica Elizabeta druga je “teška” otprilike oko 1,15 milijardu funti, od toga na njena privatna imanja spada 425 milijuna funti dok na narodsku zakladu za krunu spada preko 500 milijuna funti. Koliko je bogata najdugovječnija vladarica Europe najbolje pokazuje i vrijednost njene privatne kolekcije poštanskih maraka koja je procijenjena na 100 milijuna funti.

Bogatstvo britanske kraljevske obitelji je golemo i stalno raste, zahvaljujući sredstvima iz proračuna, narodske zaklade za kraljicu i obitelj te tantijemama iz kraljevskih grofovija i bogatih posjeda diljem Ujedinjenog Kraljevstva.

Na žalost, stvarno bogatstvo Windsora se zapravo ne zna, jer se njihove oporuke kriju kao “zmija noge” kako bi se izbjegli skandali, nalik na onaj iz 1911. kada je princ Francis, brat ondašnjeg kralja Georga petoga, ostavio u oporuci basnoslovno skupi nakit svojoj ljubavnici – grofici od Kilmoreya s kojom je navodno imao izvanbračno dijete. Kraljica Mary je uspjela nagovoriti britanske suce da kraljevske oporuke i oporuke kraljevske obitelji postanu “tajne” te da vladini dužnosnici nemaju pravo tražiti uvid u njihov sadržaj kako bi se izbjegla “čudna pitanja”.

Obitelj princeze Margaret je izbjegla plaćanje poreza na oporuke tako što je princeza još za života podijelila većinu svog bogatstva. Na fotografiji vidimo “dragulj” princezinog života – posjed na karipskom otoku Mustique.

Kada je 2002. umrla kraljičina sestra – princeza Margaret, njena oporuka je postala tajna iako je poznato kako je obitelji ostavila tek jednu nekretninu u vrijednosti od 7,6 milijuna funti dok je ostatak pokretnina i nekretnina u vrijednosti od 12 milijuna funti podijelila obitelji za života, uključujući i posjed na karipskom otoku Mustique, kako bi minimizirala plaćanje poreza na oporuke. Kraljevska obitelj je i nakon smrti princeze Margaret nastavila takvu tradiciju do današnjih dana, ne mareći za zakone i pravila koje čini se, u Ujedinjenom Kraljevstvu, ima težinu samo i isključivo ako su u pitanju “prosti ljudi” bez titule i bogatstva.

Elizabeta – kraljica majka je svojim unucima ostavila nakit u vrijednosti od 70 milijuna funti, no podijelila ga je za života kako bi nasljednici izbjegli plaćanje oporučnog poreza.

Kraljica majka je podigla poprilično prašine po britanskim medijima i u javnosti kada je 1993. podijelila većinu svoga nakita unucima kako bi se nakon njene smrti izbjeglo plaćanje oporučnog poreza. Inače vrijednost nakita kraljice majke se tada procjenjivala na nevjerojatnih 70 milijuna funti.

Ministarstvo financija je na izbjegavanju plaćanja poreza od kraljice majke izgubilo nevjerojatnih 20-25 milijuna funti.

Po zakonu koji datira iz srednjega vijeka prijestolonasljedniku britanske krune i vojvodi od Cornwalla pripadaju nekretnine svih onih koji umru bez oporuke i nasljednika u spomenutoj grofoviji. Charles je zahvaljujući tome u šest godina priskrbio preko milijun funti, a od prihoda kompletne grofovije godišnje dobiva “uobičajenih” 18 milijuna funti, dok je 2018. od Cornwalla priskrbio zaradu od 20 milijuna funti.

Charles – prijestolonasljednik britanske krune, princ od Walesa, vojvoda od Cornwalla i Rothesaya sa svojom ženom Camilom, vojvotkinjom od Cronwalla.

Charles je 2013. godine potrošio 3,3 milijuna funti iz cornwallskih feudalnih prihoda kako bi financirao privatnu školu u Gordonstounu u Škotskoj te kontroverznu arhitektonsku grupaciju. Takvo trošenje je izazvalo nevjericu i zgražanja stanovnika Cornwalla koji smatraju da bi prihodi vojvodstva trebali završiti u državnom proračunu kao i od ostatka Ujedinjenog Kraljevstva.

Za sada je od očiju javnosti skriveno 3.629 dokumenata u Nacionalnoj arhivi, a javna su tajna su samo zato što se bave bogatstvom kraljevske obitelji. Pa ipak, iako Ujedinjeno Kraljevstvo još uvijek prolazi kroz obimne mjere štednje koji su decimirali brojne mirovinske i socijalne fondove, kraljevska obitelj je uspjela namaknuti dodatne prihode, “dorađujući” stoljećima staru takozvanu Civilnu listu s novim načinima javnog financiranja brojne kraljevske obitelji. Od 2001. do 2010. Civilna lista je osiguravala “državnu potporu kruni” u iznosu od 7,9 milijuna funti godišnje, a nakon 2011. je narasla na začuđujućih 13,7 milijuna funti. Da stvar bude gora već 2012. državna potpora kruni je povećana na 31 milijun funti, a od početka 2018. do kraja 2019. godine Britanci su za kraljicu i njenu obitelj izdvojili vrtoglavih 82,8 milijuna funti na račun državne potpore kruni.

Kralj George treći je u prvoj godini vladavine osigurao bogat životni stil za sve naredne britanske kraljeve i njihove obitelji. On je stvorio Civilnu listu, a kraljica Elizabeta druga je tu listu rastegnula do krajnjih granica.

Civilna lista je stvorena 1760. godine kako bi se kralj George treći mogao nositi s ondašnjim vlastima i njenim potrebama, naime predajući vladi i kancelarima upravljanje kraljevskim posjedima, vlasti su zauzvrat kruni morale plaćati u zlatu, na takav način su kralj i njegova obitelj imali osiguran bogat životni stil. S druge strane vlasti su morale plaćati održavanje vojske, tajnih službi, sudstva i javnih službi ne ometajući pri tome kraljevski standard života.

Dakako, apsolutistički vladari su mogli činiti što god su poželjeli, no čudi nas kako je kraljica Elizabeta druga u vrijeme državne štednje, dobila toliko veliku “povišicu” mijenjajući pri tome standarde financiranja kraljevske obitelji koji su u gotovo neizmijenjenom obliku ostali punih 250 godina.

Dugogodišnji “meštar od kase” kancelar George Osborne je osigurao kraljici i njenoj obitelji goleme novce mijenjajući civilnu listu čije se odredbe nisu mijenjale punih 250 godina. Dodatnih 67 milijuna funti godišnje za kraljicu i njenu svitu plaćaju sami britanski porezni obveznici.

Promjena je došla u obliku kancelara Georga Osborna koji je smatrao da se Civilna lista treba zamijeniti aktivnom financijskom shemom, točnije da bi se kraljici i njenoj obitelji trebalo predati 15% dobiti kraljevskih posjeda, no u malo vremena tadašnji kancelar je uspio namaknuti iznos od vrtoglavih 25% uz klauzulu, da u slučaju pada zarade kraljevskih posjeda, vlada njenog veličanstva mora nastaviti plaćati “harač” bez smanjenja vrijednosti.

Uza sve to, iz državne kase se plaća održavanje preko 100 kraljevskih imanja, od palače Buckingham do palače Kensington. Britanski građani, također iz svog džepa plaćaju osiguranje kraljice i njene obitelji, te svo osoblje zaposleno na kraljevskim imanjima te kraljičine predstavnike.

Vojvodstva Cornwall i Lancaster su izbjegle ulazak u Civilnu listu 1760. jer su ih predstavnici vlasti smatrali financijski nerentabilnima, pa ipak oba vojvodstva danas su i te kako rentabilna i profitabilna, no kruna na njih ne plaća niti penija poreza, a cijeli prihod ostaje u vlasništvu princa Charlesa i kraljice Elizabete druge. Zemljište i posjedi koje Charles ima u Cornwallu vrijede preko milijardu funti. Kraljica je u prosjeku od vojvodstva Lancaster dobivala godišnje po 12,9 milijuna funti, no 2018. su prihodi narasli na 20 milijuna funti. Kraljičino zemljište i posjedi u Lancasteru vrijede 533,8 milijuna funti.

S druge strane sveukupna vrijednost kraljevskih posjeda koji su ušli u sastav Civilne liste danas iznosi 12,4 milijarde funti.

Unatoč tvrdnjama kako je reformom održavanja kraljevske obitelji i njenih nekretnina napravljena velika ušteda, britanski porezni obveznici plaćaju preko 300 milijuna za sve “kraljevske” potrebe uključujući osiguranje zgrada, umjetničkih djela koje gledaju “samo kraljevske oči”, osiguranje kraljevskih dragulja i tako dalje. To je suma puno viša od onoga što vlada njenog veličanstva ulaže u fond za istraživanje i liječenje raka te skrb za oboljele od raka. Ta cifra je također veća od onoga što britanske vlasti potroše kako bi nahranile vlastite vojnike.

Ujedinjeno Kraljevstvo još uvijek muku muči s mjerama štednje, no njih su, kao i probleme s financiranjem kraljičine svite, kako prigodno, zasjenili problemi beskonačnog Brexita, koji se, naravno nikako ne ostvaruje. Čini se da je Brexit savršeno oruđe kako bi se zaboravili svi tekući problemi s kojim se nose Britanci – savršeno efikasna ponerizacija društva upakirana u parlamentarnu monarhiju.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Izvori:

Prince Charles uses ‘intestate’ cash in Cornwall to fund his own charities

£1m from those who die without wills passes to Prince Charles’s estate

Where did Princess Margaret get £20m and how about the Queen mother’s £70m legacy?

Queen Elizabeth The Queen Mother

Princess Margaret, Countess of Snowdon

Civil list

Sovereign Grant Act 2011

George Osborne

Stop Paying the Queen With My Taxes

What the Royal Family Really Costs British Taxpayers

This is how much the Queen actually costs us

British royals by the numbers: what they cost (and bring in)

Here’s how much money the Queen gets (Spoiler: She got a big ‘raise’)