ŽIVOTNO HAKIRANJE

Isplati li se sastaviti novo računalo od komponenti?

Autor: Ljubica Šaran

Ljudi s viškom novaca i manjkom strpljenja zasigurno ne trebaju “tratiti vrijeme” na ovaj članak, no za prosječnog čovjeka koji “deset puta razmisli” prije negoli potroši jednu kunu svaka ušteda dobro dođe, a naročito ako je u pitanju nekoliko tisuća kuna.

Sigurno se pitate: vrijedi li kupovati računalo po komponentama? Odgovor je – da!

Mnogi od nas ne mogu bez računala, dijelom zbog posla, a dijelom zbog činjenice kako su uz mobilne telefone i tablete PC-ji postali glavni prozor u “ludi” svijet koji nas okružuje. Učenje, zabava, dosadne radnje poput plaćanja režija, provjera davno dekintiranih tekućih računa, nabavljanje svih mogućih i nemogućih “papira” koji se stalno mijenjaju, nadopunjuju i izluđuju raju s ionako tankim živcima – za sve nam je to potrebno računalo.

No što, ako nam je “kućni” PC na izdisaju ili je nenadano “otegnuo papke” jer smo ga godinama zaboravili očistiti od prašine ili je najmlađe dijete “slučajno” po njemu prolilo kolu. Razloga za računalni odlazak u “vječna lovišta” je više negoli dovoljno, a novca za kupovinu novoga je obično premalo ili ga uopće nema.

Mnogi smatraju da je najbolje kupiti laptop ili tablet, no njihovo popravljanje je poprilično riskantno naročito zbog činjenice kako se današnja moderna elektronička pomagala prave da bi što manje trajala točnije da ih se ne isplati popravljati nakon što nešto rikne.

Istina, PC je nezgodan za “nosanje okolo” no danas svi manje više imamo mobilne telefone koji zamjenjuju računala u njihovoj osnovi. Osobno računalo, tipa desktop se najviše isplati jer se relativno lako nadograđuje i popravlja, bolje se čisti i uglavnom ima puno efektnije hlađenje od svojih “tankih” rođaka.

Najvažnije od svega desktop nas puno manje zrači od mobitela, tableta ili pak laptopa, jer s istim ne dolazimo u direktni kontakt i jer se desktop uglavnom na internet spaja uz pomoć kabela, a ne uz pomoć wi-fija.

Recimo da u budućnosti želite kupiti računalo, ali nemate dovoljno novca i ne želite se “ponovno zadužiti” tada je samoizgradnja računala od dijelova prava stvar za vas jer ćete dijelove kupovati kad imate novca, uzimat ćete ih na akcijama i rasprodajama kroz dulji period vremena. Za ovakvu “nabavku” računalnih dijelova potrebno je se naoružati strpljenjem i poznavanjem web-shopova za elektroniku, no prije svega morate znati kakav kompjuter želite sastaviti i koliko na njega želite potrošiti novca (vremena).

Za finaliziranje ova dva računala mi je trebalo tri godine, no isplatilo se, na prvom sam uštedila 3.700 kuna, a na drugom gotovo 8.500 kuna. Usput sam naučila novu vještinu, koja će mi poslužiti i u budućnosti.

Dok čitate ove riječi, možete promisliti kako je autorica zasigurno “potkovana” znanjem o sastavljanju računala. U zadnje tri godine sastavila sam dva računala jedan na bazi i7-6700K i drugi na bazi i7-900K, a da prije sastavljanja i nadogradnje istih nisam imala nikakva prethodna iskustva s ovom tematikom. U stvari, držim da svatko može sastaviti računalo od dijelova, dokaz za takvo što sam ja, imam skoro pedeset godina i jedino što me vodilo u cijeloj ovoj priči je ušteda novca i želja za učenjem nove vještine.

Kao što sam već napomenula prvo trebate stvoriti plan, koliko vremena i novca želite potrošiti na izgradnju računala. Prosječnom radnom čovjeku će trebati otprilike godina do godina i pol kako bi došao do svih dijelova bez vrtoglavog “stiskanja kaiša”. Druga i možda najvažnija stvar je gdje kupiti relativno jeftine dijelove s garancijom. Moram priznati kako je potraga za dijelovima bila najmukotrpnija te sam se na koncu odlučila za Ipon.hr koji ima puno bolje cijene od lokalnih web-shopova.

Recimo da želite sebi i svojim najmilijima priuštiti računalo višeg srednjeg cijenovnog ranga koji će vam poslužiti od igranja do pretrage interneta. Također, recimo da se odlučite za Intela (ne preferiram Intel, točnije trenutačno je AMD puno bolja i jeftinija opcija, sve ovo služi kao primjer kako bih dala osnovne smjernice svima onima koji požele krenuti u samoizgradnju računala).

Paprena cijena za računalo “višeg srednjega ranga”.

Jedno takvo računalo “višeg srednjega ranga” u našoj poznatoj trgovini računala i računalnih komponenti stoji 10.999 kuna. Ovo su okvirne cijene i one se stalno mijenjaju jer na tržište izlaze nove komponente, pa stare postaju jeftinije.

No bacimo se mi na posao i počnimo sastavljati vlastitu verziju.

Najnovija inačica Intelovog I5 procesora je sasvim dovoljna i jako se lijepo overclocka.

Krenimo od procesora. Mali “div” i5-9600K će vas zasigurno vjerno služiti dugi niz godina, osim ako se profesionalno ne bavite računalnom produktivnošću, poput uređivanja videa ili pak ozbiljnog rada u Auto Cadu. Znači i5 najnovije generacije bi vam “za doma” trebao biti više negoli dovoljan. On je na spomenutom mađarsko-hrvatskom web shopu 1.884 kune, no treba čekati božićne i uskršnje rasprodaje ili jednostavno početak mjeseca kada su cijene znatno jeftinije od uobičajenih. Tada možete uštediti nekoliko stotina kuna samo na procesoru.

Ova MSI-jeva matična ploča je i više negoli dostatna za I5 procesor.

Sljedeća na redu je matična ploča, za ovaj procesor dovoljna je Z390 Tomahawk od MSI-ja, koja košta 1.235 kuna. Naravno da možete odabrati nekog drugog proizvođača no MSI ima odličnu programsku podršku i BIOS je jednostavan za upravljanje.

Nikad niste čuli za Frotisa 3, šteta jer je jako dobar i s više nego li prihvatljivom cijenom.

Za hladnjak preporučam SilentiumPC Fortis 3 koji košta 282 kune i koji će sasvim lijepo hladiti vaš procesor, a čak ćete imati i mogućnost laganijeg overclockanja.

Odlična cijena za jako dobre DDR4 memorijske module sa svjetlom.

Za DDR4 memoriju preporučam Team Group proizvode koji su odlični s obzirom na cijenu. Ako želite jeftiniju verziju tada ćete potrošiti 539 kuna na Vulkana, a želite li se igrati sa svjetlima tada ćete izdvojiti 592 kune na dva modula memorije T-Force Delta od po 8 GB s frekvencijom od sasvim dovoljnih 3000 Mhz.

Odlična RTX 2060 Super kartica omogućava igranje najnovijih igrica s visokim FPS-om

Grafičke kartice su uvijek pitanje osobnog odabira i želja, no recimo da želite igrati sve najnovije igrice na HD monitoru s preko 60 FPs-a, tada je dovoljno izabrati MSI RTX 2060 Super Ventus koja će vas doći 3.447 kuna.

700 Watta jakosti napajanja je više negoli dovoljno, no bolje je imati viška za nadogradnju, na primjer kupovinu jače grafe u budućnosti.

Napajanje je od presudne važnosti, stoga je uvijek dobro izabrati nešto jače napajanje nego li je to potrebno za sam rad sustava, u ovom slučaj Thermaltake Smart RGB od 700 Watta je odličan odabir i doći će vas 440 kuna.

Operacijski sustav Windowse 10 i aplikacije je najbolje postaviti na SSD disk.

Da bi vaše računalo “letilo” s Windowsima 10 i aplikacijama obavezno je potrebno kupiti SATA3 SSD 2,5 inčni disk od 240 GB, a dovoljno je potrošiti 246 kuna na Kingstona.

Sve što nam treba na jednom mjestu, dobro Sharkoonovo kućište s ugrađenim ventilatorima i mjestom za DVD “pržilicu”.

Na redu su kućišta za računala, a za njih je najvažnije imati na umu dostatan prohod zraka kako bi sve komponente bile optimalno hlađene. Iako je izbora napretek preporučam dobro Sharkoonovo kućište s mjestom za optički pogon i inovativnom unutrašnjosti s pregršt mjesta. Za ovog ljepotana morate izdvojiti 621 kunu.

Za početak vam je dovoljno kupiti HDD disk od 1 TB prostora.

Za igrice i pohranu podataka vam je potreban HDD disk, a za početak vam je dovoljno 1TB prostora Seagate BaraCuda od 7200 okretaja na minutu za što ćete izdvojiti 288 kuna.

Nemate li pri ruci kakav stari optički pogon, novi će vas doći 102 kune. Uz hladnjak za PC dolazi i sasvim dobra pasta, no trebat će vam dva sata kabela koji će vas koštati dodatnih 32 kune.

Originalni Windowsi za 30 kuna, je li to moguće?

Na kupovinu elektroničke licence Windowsa 10 pro ćete potrošiti između 35 do 40 kuna, a same Windowse u originalu možete skinuti ovdje.

Kupujemo li sami komponente i složimo li sami računalo, ostvarujemo golemu uštedu. Na slici vidimo što nam nudi poznati prodavač elektronike u našoj zemlji, no mi smo našli istovjetne ili pak bolje komponente za skoro tri tisuće kuna manji iznos.

Na sve spomenute komponente ćete potrošiti otprilike 8.484 kune, dok na sklopljeno računalo morate iskeširati 2.515 kuna više, s tim da naše računalo ima puno više skladišnog prostora, jače napajanje, bolji hladnjak procesora, elektroničku licencu Windowsa 10 Pro, te CD/DVD “pržilicu”.

Naravno da se možete odlučiti i za skuplju varijantu, ako to želite, još uvijek ćete uštedjeti oko 2.350 kuna.

Jedinu stvar koju sklopljeno računalo ima “bolje” od naše opcije je RAM memorija s 200Mhz višim taktom, što ne znači ama baš ništa jer puno više izdvajate novca dok je razlika u svakodnevnim operacijama neznatna. Prebacimo li to na polje “igrica” s 3200HHZ modulima dobit ćete jedan do dva FPS-a više.

Iako je dvije i pol tisuće kuna poprilična ušteda, to nije sve, naime kao što smo rekli treba pratiti cijene i čekati godišnje rasprodaje.

Samo pratite cijene proizvoda i kupite ih kad vam odgovara.

Na primjer ispod slike s memorijskim modulima Team Group od 16 Gb lijepo možemo vidjeti kako pada njihova cijena, osim toga u desnom gornjem kutu slike se vidi kako je proizvod dodatno pojeftinjen za 7%. Božićne i uskršnje rasprodaje donose popuste od 10%, 15% i 17%. No recimo da uštedite još dodatnih 10%, tada ćete za komponente izdvojiti 7.636 kuna, što je vrtoglavih 3.363 kuna manje od gotovog računala.

A sada iznenađenje, mnogi računalni servisi nude uslugu sklapanja računala za nekih dvjestotinjak, tristotinjak kuna, ako dogovorite sklapanje i instalaciju Windowsa i u džepu vam ostaje čistih 3.000 kuna koje možete potrošiti na druge stvari.

Naravno, za one koji se ne boje ničega ostaje verzija samoizgradnje, a YouTube je prepun videa koji će vam korak po korak objasniti kako izgraditi vlastito računalo od komponenti.

Sada se sigurno pitate, a što ako vam se neki dio, ne daj bože pokvari ili je ravno od prodavača došao – “crknut”? Kupujete li u ovlaštenim prodavaonicama, dobivate i garanciju, meni je sa zadnjim slaganjem došla “mrtva” matična ploča MSI Z390 Gaming Pro Carbon, za čiju sam zamjenu trebala čekati i potrošiti nešto vremena na slanje mailova i dogovaranje preuzimanja “crkotine”. No, upornost i čekanje se isplati.

Iskreno se nadam da će moje iskustvo pomoći svima onima koji žele bolje računalo za manje novca. U slučaju da se odlučite za samoizgradnju ili kupovinu komponenti uz asistenciju za izgradnju, pošaljite nam fotografije svojih elektroničkih “ljubimaca” s utiscima, pa ćemo napraviti novi članak.

Sretno.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.