PONERIZACIJA DRUŠTVA

Liječnik namjerno trovao pacijente kako bi se iskazao pred kolegama spašavajući ih u zadnjem trenutku

Autor: Anamarija Vukojević

Tijekom povijesti Hipokratova zakletva se često mijenjala, no iako se ona od 1948. godine zove Ženevska zakletva njezin smisao je isti: Najvažnija je briga za zdravlje pacijenta, a liječnik se obavezuje da neće naštetiti ničijem zdravlju. Francuski anesteziolog je, čini se, u potpunosti ‘zaboravio’ zakletvu, jer je namjerno trovao pacijente kako bi ih u posljednjem trenutku mogao spasiti i na taj način zadiviti svoje kolege. Čini se da je u tome bio poprilično uspješan, jer su ga kolege godinama smatrale briljantnim liječnikom.

Još 2017. godine anesteziolog Frederic Pechier (otac troje djece) optužen je za trovanje sedam pacijenta koji su zbog toga doživjeli srčani zastoj. U to vrijeme, u razdoblju od 2008. godine do 2017., radio je u dvije privatne klinike u istočnoj Francuskoj.

Francuski anesteziolog Frédéric Péchier optužen za trovanje pacijenata kako bi ih kasnije spašavao i time dobio priznanje od svojih kolega. Može li normalno biće uopće pojmiti takvo nešto?

Dva pacijenta su umrla, dok su drugi bili reanimirani, a istražitelji su kasnije pronašli tragove smrtonosnih doza kalija u njihovom krvotoku.

On je tada zanijekao sve optužbe i pušten je da se brani sa slobode. Za tisak je izjavio:

Optužen sam za odvratne zločine koje nisam počinio.

No, dvogodišnja istraga i dokazi natjerali su policiju da proširi istragu na 50-ak sumnjivih slučajeva komplikacija ili smrti među pacijentima koji su inače smatrani zdravima.

Nakon toga eshuminirano je četiri tijela njegovih bivših pacijenata u kojima je testovima utvrđeno da imaju visoke razine kalija.

Ekshumacija u svrhu forenzičkog istraživanja trebala bi dati dodatne odgovore o zločinima francuskog monstruma u bijeloj kuti.

Kolege su ga smatrale briljantnim anesteziologom, no sumnju je potaknula činjenica da je nevjerojatno brzo reagirao u reanimaciji pacijenata kojima on osobno nije davao anesteziju. Pretpostavljalo se da je mijenjao preporučene doze kod svojih kolega anesteziologa.

Od ove vijesti prošlo je tek nepunih pet mjeseci, no, čini se da je i to bila samo jedna u nizu “udarnih vijesti” koje nestanu iz medija “dok trepnete” jer o aferi Pechier više ne možete čuti niti riječi.

No, i u Hrvatskoj imamo brojne slučajeve kršenja Hipokratove zakletve, zasigurno ne u tom obimu (barem koliko se zna) kao kod slučaja Pechier no svako malo možemo čuti za novi slučaj kršenja prava pacijenata. Možda nas to ne bi trebalo niti čuditi, kako god to zvučalo, s obzirom da se naša prava krše na sve moguće načine i u svakom području života.

Što se tiče stanja zdravstvene zaštite u Hrvatskoj prema EU komisiji pregled stanja zdravlja zdravstvene zaštite u Hrvatskoj, 2017. godini stoji ovako:

Godine 2015. očekivani životni vijek pri rođenju bio je 77,5 godina, što je porast u usporedbi s 2000. kada je iznosio 74,6 godina, no to je još uvijek za više od tri godine ispod prosjeka u EU-u. Stope smrtnosti od bolesti krvožilnog sustava gotovo su dvostruko veće od prosjeka EU-a, a stope smrtnosti od raka pluća, dojke i debelog crijeva među najvišima su u EU-u, što upućuje na nedostatke u pružanju zdravstvene zaštite i mjerama zaštite javnog zdravlja.

Stanje hrvatskog javnog zdravstva.

Izdatci za zdravstvo po stanovniku, koji iznose 1.241 EUR, među najnižima su u EU-u. Unatoč tome, veliki je postotak izdataka koji se financiraju iz javnih izvora (77 %), a „košarica zdravstvene zaštite” uključuje veliki broj zdravstvenih usluga. Iako se naplaćuje participacija za sudjelovanje u cijeni velikog broja različitih zdravstvenih usluga, postoje izuzetci kojima su obuhvaćene osjetljive skupine stanovništva, a 2015. samo se 15 % ukupne potrošnje za zdravstvo odnosilo na izravna plaćanja (plaćanje iz „džepa” pacijenata), koliko iznosi i prosjek u EU-u.

Na kraju, teško je povjerovati da bi neki liječnik namjerno trovao pacijente samo kako bi dobio potvrdu svoje veličine, pa ipak psihopati svih boja i oblika su na sve moguće načine zatrovali naše društvo. Svakoj normalnoj osobi to je teško za shvatiti, no čak i ako ovaj slučaj završi kao i mnogi drugi, oslobođenjem liječnika, trebamo se zapitati jesmo li mi doista svjesni u kakvom društvu živimo i koliko još takvih informacija moramo primiti da bi postali svjesni da je ovaj svijet prepun pojedinaca koji će neovisno o svojoj zakletvi, obvezi ili odgovornosti iskorištavati svoju poziciju i moć za vlastitu dobit, te da neće “trepnuti” uništavajući živote drugih na sve moguće načine. U takvom svijetu, empatični ljudi mogu preživjeti na samo jedan način, ne gubeći vlastite vrijednosti, stoički prolaziti kroz najveće tegobe, kako bi učili važne lekcije i kako bi konačno shvatili kako se nositi s predatorima u ljudskom obliku.

Izvori:

French ‘serial killer doctor’ accused of poisoning 50+ patients to revive them & impress colleagues

French doctor ‘killed two patients by poisoning them with anaesthetic so he could revive them to impress colleagues’

French doctor charged with poisoning seven patients ‘may have given around 50 others dangerous doses’

French doctor faces trial, accused of raping 37 patients, including minors

French anaesthesiologist quizzed over suspected poisoning of over ‘over 50 patients’

French serial killer anesthesiologist accused of poisoning over 50 patients just to revive them and impress colleagues

State of Health in the EU