SVIJET POD LUPOM

Kineski vlakovi brži od zrakoplova, hrvatski tek brži od skutera

Autor: Ljubica Šaran

“Komunjarska” Kina godinama ulaže u svoju infrastrukturu od autocesta do željeznica. Zahvaljujući projektima poput “novog puta svile” Kina gradi diljem Euroazije, te je nedavno predstavila i nacionalni ponos – vlak koji putuje brzinom od 600 kilometara na sat. Hrvatska je iz “komunjarskih okova” izašla odavno, no našim vlakovima u kapitalizmu ne “cvjetaju ruže” jer se danas između Zagreba i Osijeka vlakom putuje sporije negoli između Zagreba i Beograda 1938.

Razlika između kineskog komunizma i hrvatskog kapitalizma.

Magnetno levitacijski vlak je odavno poznat, no gotovo ni jedna europska država nije odlučila podići željezničku infrastrukturu na razinu “magleva” te se danas po Europi uglavnom još uvijek željeznicom prometuje na konvencionalan način.

Šangajski maglev vlak putuje brzinom iznad 400 kilometara na sat.

S “druge strane svijeta” Kina “grabi” golemim koracima kako bi podigla željezničku infrastrukturu na novu razinu. Krajem 2002. kineska vlada je otvorila prvu rutu magnetno levitacijskih vlakova na liniji Šangaj – Pudong internacionalna zračna luka u duljini od 30 kilometara. Na toj relaciji vlak doseže brzinu od preko 400 kilometara. Očigledno kineskoj vladi to nije bilo dovoljno te se bacila na novi projekt magleva bez njemačke pomoći, u stvari Kinezi su odustali od suradnje s Nijemcima smatrajući da imaju dovoljno znanja i sposobnosti za razvitak vlastitog magleva.

Putovanje od 600 kilometara na sat s vlakom u Hrvatskoj je nemoguća misija, za Kineze je to stvarnost.

Sredinom 2019. konačno je predstavljena najnovija verzija superbrzog vlaka no ovaj put je China Railway Rolling Stock Corporation (CRRC) uspjela napraviti svjetsko čudo – magnetni levitirajući vlak kojemu je putna brzina 600 kilometara na sat.

Kinesko čudo postiže 600 kilometara na sat, za hrvatske željeznice nedostižan san.

Drugim riječima s takvim vlakom će se putovati brže negoli malim zrakoplovima pogonjenim klasičnim motorima na unutarnje sagorijevanje s propelerima, a čija je brzina oko 200 kilometara na sat.

Iako je ovaj vlak trenutačno prototip, radi se na njegovoj implementaciji u Narodnoj Republici Kini koja smatra da je brz i siguran masovni prijevoz ljudi od nacionalnog interesa te će se mreža maglev vlakova proširiti diljem Kine.

Uz Kinu u svijetu djeluju samo dva dodatna maglev vlaka, jedan je britanski Birmingham Maglev, a drugi je njemački M-Bahn, no ni jedna država na svijetu osim Kine ne planira izgradnju maglev infrastrukture na nacionalnom nivou.

Nekadašnja reklama iz Kraljevine Jugoslavije u kojoj se 1938. vlakom od Zagreba do Beograda putovalo četiri sata, dok se danas od Osijeka do Zagreba vlakom putuje pet i pol sati.

Hrvatska željeznička infrastruktura je u takvom stanju da smo na samom začelju EU, oni koji tvrde drugačije bi se mogli sjetiti činjenice da se Kraljevina Jugoslavija hvalila putničkim vlakom koji je od Zagreba do Beograda stizao za četiri sata, a danas se od Osijeka do Zagreba vlakom putuje pet i pol sati.

Prosječna brzina vlakova među najvećim gradovima, izvor Rostislav Pejsa (u/rosta_cz) 2019. Hrvatski prosjek je 58,2 kilometra na sat, dok je na prvom mjestu Španjolska s nevjerojatnom prosječnom brzinom željeznica između najvećih gradova sa 199,4 kilometra na sat.

Prosječna brzina hrvatskih željeznica na linijama između najvećih gradova je 2019. godine iznosila 58,2 kilometra na sat što je za tri kilometra viša od najveće dozvoljene brzine skutera s motorom od 50 kubičnih centimetara.

Kako god bilo, osim slabe željezničke infrastrukture, ekonomske “paralize” i tajkunskog kapitalizma, državne željeznice muku muče sa svim i svačim uključujući i ostarijelim “arsenalom” i kolektivnom nemoći da išta stvorimo za dobro svih Hrvatica i Hrvata. Naš problem je kao i uvijek politička nemoć i nepamet, no to je već materijal za neki drugi članak.

Humor na hrvatski način.

Društvene mreže su prepune crnog humora na račun naše “kapitalističke” stvarnosti koja nas je primorala da s “konja padnemo na magarca”, no čini se da nam je humor jedino ostao jer druge nemamo. U stvari imamo Hrvatsku, to je sasvim dovoljno, zar ne?

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Izvori:

Super fast! China unveils high-speed maglev train prototype

Shanghai maglev train

New Chinese magnetic levitation train ‘is faster than going by plane’

China unveils 600km/h maglev train prototype

China’s 10 Fastest Trains — World Records and Benefits for You

Top 10 Fastest Trains in the World 2019