PONERIZACIJA DRUŠTVA

Hrvatska na samom začelju EU po zadovoljstvu svojih građana

Autor: Ljubica Šaran

Po podacima Europske statističke agencije Hrvatska se nalazi na samom začelju Europske unije glede zadovoljstva građana, od nas su “nesretnije” samo dvije države, Bugarska i Letonija.

Treći smo najnezadovoljniji narod Europe. Pitanje je kad ćemo doseći samo dno, imamo još dva mjesta za “popravljanje”, pa da konačno po nečemu budemo “prvi”.

Hrvatske građanke i građani su potpuno nezadovoljni svojim životom i točka. Domaći političari svih boja i oblika, državne agencije, vladina propaganda i medijski poslušnici mogu trubiti drugačije, no to je čista laž. Podatke koje je objavio Eurostat im treba dobro natrljati na nos kako bi shvatili da svoje “lažne vijesti” i svoju prljavu retoriku mogu objesiti mačku o rep.

Najsretniji su Belgijanci, Nizozemci i Austrijanci. Njihova sreća se odražava na činjenici koliko su uređene njihove države, koliko im je visok standard, koliko se osjećaju sigurnima, kolika im je kvaliteta života i naravno koliko su zabrinuti ili pak ne za svoju budućnost, što se da vidjeti iz izvora priloženih uz ovu objavu Eurostata.

Mi smo u banani, u zadnja četiri tjedna samo se 42% građana Republike Hrvatske osjećalo sretnima, to je na samom začelju EU.

Eurostat je zadovoljstvo građana po državama “izmjerio” na jednostavan način – postavivši pitanje:

Koliko ste bili sretni u zadnja četiri tjedna?

U slučaju da državni cenzori počnu trubiti kako objavljujemo lažne vijesti – preporučamo da se pozabave europskom statistikom i da konačno izvade glavu iz svoje ili tuđe zadnjice. Nije sve u plaći koju dobivaju i osim toga s obzirom na stanje u državi nitko im ne može garantirati da jednoga dana neće postati nezaposleni.

Upitanici su na isto pitanje mogli odgovoriti na sljedeći način:

 • Stalno sam sretan/sretna.
 • Većinom sam sretan/sretna.
 • Ponekad sam sretan/sretna.
 • Gotovo nikad nisam sretan/sretna.
 • Nikad nisam sretan/sretna.
Puna slika jada u Hrvatskoj.
 • Samo 5,3% građana RH je izjavilo kako se uvijek osjeća sretnima.
 • 36,5% je većinom vremena sretna.
 • 41% je ponekad sretna.
 • 12,8% je rijetko kad sretna.
 • 2,7% nije nikada sretna.
 • 1,7% ne zna kada je bila sretna.

Naši političari još uvijek mogu “popraviti” stanje naše “kolektivne” sreće, s obzirom da smo trenutačno tek treći po nezadovoljstvu, mogli bi se dodatno “potruditi” kako bismo barem u nečemu postali prvi.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Izvori:

Which EU country has the happiest people?

Subjective well-being – statistics

How satisfied are people with their lives?

Income and living conditions – EU database