SVIJET POD LUPOM

Facebook patentirao “shadowbanning” unatoč nijekanju

Autor: Ljubica Šaran

Osnivač Facebooka Mark Zuckerberg je 2018. pod prisegom pred američkim Kongresom tvrdio kako Facebook ne koristi shadowbanning, pa ipak u javnost je izašao američki patent ove društvene mreže pod brojem 8977685 iz 2015. s kojim se takvo što omogućava uz posebnu tehnologiju filtriranja.

Facebook je tvrdio kako ne cenzurira materijale svojih korisnika, no patentirao je tehnologiju za cenzuru i shadowbanning.

Shadowbanning je perfidan način cenzuriranja materijala u kojemu žrtva niti ne zna da je njen internetski materijal blokiran. Naime žrtva će uredno objavljivati postove na Facebooku, no drugima će isti biti u potpunosti nevidljivi ili će pak materijal biti vidljiv samo malom broju ljudi.

Svi postovi na Facebook prolaze kroz zaštićeni i patentirani program za moderiranje materijala, a nakon toga filtrirani točnije cenzurirani materijali se objavljuju, blokiraju ili pak postaju vidljivi ograničenom točnije malom broju korisnika.

Moderatori mogu odrediti koliki će doseg biti određenog materijala, te tko će ga i kada vidjeti.

Godinama se tvrdilo kako je shadowbanning na Fejsu obična tlapnja teoretičara zavjere. Pa ipak, ta tlapnja je postala istina još 2011. od kada Facebook koristi ovu odvratnu praksu cenzure. Uprava ove društvene mreže je očigledno bila ponosna svojim radom te je patentirala “moderiranje korisničkog materijala”.

Američki zavod za patente (U.S. Patent and Trademark Office – USPTO) je 18.02.2015. zaprimio dokumentaciju za legalnu zaštitu shadowbanninga od strane Facebooka. Idejni projektanti ovog patenta su: Jeffrey Kanter, Mitu Singh i Daniel Muriello. Broj zaprimke je 13308469, a sam patent je odobren 11.06.2015. pod brojem 8977685.

Dio iz patenta za blokiranje i moderiranje korisničkog materijala Facebooka. Unatoč patentiranju davne 2011. osnivač Facebooka je 2018. pod prisegom nijekao isto.

Razmislimo malo o datumima vidljivima na FB patentu, ako je patent predan USPTO-u još početkom 2015. to znači da Facebook funkcionalno cenzurira/blokira svoje korisnike pune četiri godine, iako je uprava ove društvene mreže tvrdila drugačije.

Neznalica ili lažac?

Naime, 2018. tijekom ispitivanja pod prisegom pred odborom američkog Kongresa osnivač Facebooka Mark Zuckerberg je izjavio da se korisnici njegove društvene mreže ne cenzuriraju shadowbanningom, te da se mogu provjeriti algoritmi FB-a.

Najvažniji dio patenta Facebooka je esencijalni način na koji shadowbanning radi: “korisnici ne znaju da je njihov materijal (postovi) nevidljiv”.

Takva izjava znači dvije stvari ili je dotični gospodin potpuni neznalica o tome što se događa na njegovoj društvenoj mreži, u što iskreno sumnjamo ili je lažov kojemu nije problem tvrditi neistine pod prisegom.

Facebook je trenutačno na “vrućoj stolici”, no plaćenički mediji će napraviti sve što je u njihovoj moći kako bi se ova informacija što prije zaboravila, a nakon nekog vremena će nestati materijali na YouTubu, Googleu i drugim društvenim mrežama, nakon što činjenice postanu nevidljive, državni cenzori poput onoga koji djeluje u našoj zemlji i koje plaća vlada i EU, će početi tvrditi kako iznosimo lažne vijesti.

“Preživimo” li shadowbanning na Facebooku, dočekat će nas državna cenzura.

Srećom po nas snimili smo video i kompletan FB patent. S druge strane ovaj članak će sigurno biti manje vidljiv, a na Facebooku će najvjerojatnije biti blokiran ili će ga vidjeti mali broj naših čitatelja.

Osnivač Facebooka u “vrućem stolcu” pred kongresnim odborom odgovara na pitanja o cenzuri na njegovoj društvenoj mreži. Određeni “ljudi” će načiniti sve što je u njihovoj moći da bi izgledali “veći” i moćniji od ostatka populacije, također će napraviti sve što mogu da ostanu “na vrhu”. Cenzura je samo dio kolača, kao i debeli jastuk pod zadnjicom osnivača Facebooka.

Živimo u Orwellijanskom svijetu u kojemu su napredne tehnologije i informacije u rukama šačice ljudi s ozbiljnim karakternim nedostacima, naime takve osobe žele jedino kontrolu i moć i sve će napraviti kako bi ostali “na vrhu”, točnije kako bi bili što više iznad nas običnih ljudi. Cenzura je samo dio kolača, a ne tlapnja budalastih teoretičara zavjere koji u svemu vide opasnost. Mi zaista živimo u iskvarenom i opasnom svijetu u kojima su osobe poput “Mr. Facea” na “vrhu”.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Izvori:

USPTO grants Facebook patent for automated shadow-banning system

United States Patent Number 8977685

Facebook Patents Shadowbanning

PROOF: Facebook Patents Shadow Banning Software After Promising Congress It Doesn’t Censor

Facebook Receives Patent for ‘Shadowbanning’ Tech

Busted: Facebook, Twitter officials caught LYING about “shadow banning” indy, conservative news; when are new regulations coming?

Facebook Denies Shadow Banning, Receives Patent for Shadow Banning

Facebook Denies It Shadow Bans Users But Has A Patent for Shadow Banning