Pod povećalom MW-a

Kome smo mi to dužni 250 bilijuna dolara?

Autor: Ljubica Šaran

Najnovije izvješće Međunarodnog instituta za financije je pokazalo kako je globalni dug tijekom prve polovice 2019. narastao za 7,5 bilijuna dolara, što znači da je ukupni dug dosegao cifru od nevjerojatnih 250 bilijuna dolara. Iako se tvrdi da su najveći dužnici Sjedinjene Države i Kina, nitko ne spominje kome smo mi to zapravo dužni sve te silne novce.

Kome smo mi to dužni sve te silne novce?

Međunarodni institut za financije ili International Institute of Finance (IIF) je objavio kako Kina i Sjedinjene Američke Države drže 60% novonastalog dugovanja te da u planetarnim okvirima ono prelazi 220% ukupnog svjetskog bruto domaćeg proizvoda (BDP-a). To je poražavajuća činjenica, jer upućuje na kreditno dužničko ropstvo koje ne možemo izbjeći niti mi niti naredne generacije.

Financijski sektor drži 20% globalnog duga, drugim riječima banke stvaraju balon koji nam svima može puknuti o glavu, vlade drže oko 25% globalnog duga, a privatni nefinancijski sektor drži oko 55% globalnog duga.

Da podsjetimo, državljani Sjedinjenih Američkih Država će sve do kraja ovoga vijeka morati plaćati dugovanja nastala dosadašnjim “ratom protiv terora” u zemljama koje SAD navodno želi demokratizirati. Iako je novac u osnovi završio u rukama najvećih proizvođača oružja, zajam za takvu kupovinu su dale najveće svjetske banke.

U izvješću IIF-a također stoji kako ovo naglo zaduženje zabrinjava ekonomiste koji smatraju kako nam prijeti nova mega kriza, nalik na onu iz početka XX. vijeka. Zapravo poznavatelji situacije tvrde kako će sljedeća ekonomska kriza nalikovati na “financijski armagedon” u SAD-u, što u biti znači da će Sjedinjene Države za sobom povući, kao i obično, cijeli svijet.

Kako je svjetski dug rastao u zadnjih 20 godina.

Povećanje svjetskoga duga sve brže raste u zadnjih 20 godina, što možete vidjeti iz gornje animacije objavljene na Twitteru. No, vratimo li se na globalno dugovanje, vidljivo je kako financijski sektor drži 20% globalnog duga, drugim riječima banke stvaraju balon koji nam svima može puknuti o glavu, svjetske vlade drže oko 25% globalnog duga, a privatni nefinancijski sektor drži oko 55% globalnog duga.

Iako su kamate za kredite dosegle sveopći minimum, zemljama sa sve većim državnim dugom je sve teže doći do povoljnih zajmova, jednostavno rečeno jer su prezadužene. Najgore je državama poput Italije i Libanona, no u nezavidnom kreditnom položaju se nalaze i Brazil, Grčka, Argentina i Južnoafrička Republika. No, ni mi nismo u puno boljem položaju. S druge strane, Sjedinjene Američke Države lako dolaze do zajmova iako su najzaduženija država na svijetu. Ta nelogičnost se jedino može objasniti s činjenicom da američkim financijama upravlja Wall Street još od Prvog svjetskog rata, te da vlada SAD-a ne može donositi samostalne odluke. Naime, američki dolar je privatna valuta iako se dolar krasi obilježjima SAD-a, jer su Federal Reserve u rukama privatnih bankara. Borbu protiv privatiziranja američkog dolara su vodila samo sva predsjednika, Abraham Lincoln i John F. Kennedy. Na žalost, doživjeli su istu sudbinu, te nas ne čudi kako su se globalne financije “razvijale” nakon njihova ubojstva.

Europska karta BDP-a po IMF-u za 2019. godinu.

Kina s druge strane ima najbrže rastuću ekonomiju na svijetu, te se njeno zaduživanje opravdava golemim skokovima u razvoju ekonomije i mega projektima poput izgradnje novog puta svile, super brze željeznice koja spaja Daleki istok s Europom i Afrikom, te ulaganja u brojne svjetske trgovačke luke po Aziji, africi, Europi i Južnoj Americi.

Zapadnjaci muku muče jer njihovo dugovanje raste brže od ekonomskog rasta, a takvo što nije održivo. Iako je poznato kako su moderne ekonomske krize nastajale u SAD-u, te su se širile poput globalnog požara, činjenica je da su te iste krize omogućavale harač i preraspodjelu svjetskog bogatstva koji je nakon svakog burzovnog sunovrata omogućavao nagomilavanje novca, plemenitih metala i vlasništva nad tvrtkama, zemljištem, naftnim bušotinama, plinovodima, električnom infrastrukturom, lukama, zrakoplovnim lukama, izvorima vode, dakle prirodnim i pokretačkim resursima planete u ruke nekolicine bankara.

Kratak video objašnjava ono o čemu malo tko želi razmišljati.

Činjenica je da mi još uvijek nismo izašli iz krize koja je poharala planetu 2008. Sve europske zemlje još uvijek vode sve rigoroznije mjere štednje, a javni radovi koji bi eventulano omogućili pokretanje industrije su gotovo nepostojeći, barem ako ih usporedimo s projektima koje vodi Kina. Poznavatelji situacije su još 2011. ustvrdili kako američke banke (koje usput posjeduju većinu dionica svjetskih banaka), vode svijet u sunovrat s nagomilavanjem kredita, to kreditno dužničko ropstvo omogućava stvaranje kriza kad god se gospodi u upravnim odborima “financijskih institucija” Wall Streeta to svidi.

Također bi se mogli zapitati, a tko u rukama drži Wall Street?

Iako je odgovor poprilično kompleksan zbog prirode miješanja raznoraznih obitelji i prezimena, mogli bismo sve svesti na tri obitelji: Rothschilde, Rockefellere i Morgane, točnije ljude koji sjede u upravnim odborima banaka stvorenih pod okriljem spomenutih obitelji.

Crvene su označene najzaduženije zemlje, a zelenom najnezaduženije zemlje. Iako su Kina i SAD najzaduženije po količini novca, SAD se nalazi u crvenom – zaduženom dijelu spektra jer se zadužuje više od vlastite proizvodnje, dok je Kina u zelenom – nezaduženom dijelu spektra jer proizvodi više od vlastitog duga.

Države koje pokušavaju izbjeći sudbinu kreditno dužničkog ropstva postaju neprijatelji “demokracije” te se uništavaju pod motom “borbe protiv “terora”. Dovoljno je da se sjetimo Libije, Iraka, Afganistana, Venezuele, Jugoslavije, sve te zemlje su trebale demokratizaciju. Danas se toj nemani odupiru jedino Rusija i Sjeverna Koreja, Venezuela, a djelomično i Kina, a sve četiri zemlje se smatraju “osovinom zla” u rukama “brižnih” zapadnjačkih političara koji znaju od kud “vjetar puše” i tko im osigurava lovu.

Tragično je da je kompletna ljudska populacija talac u rukama nezasitnih bankara koje ne interesira ama baš ništa osim njihove pohlepe. Svjetski dug će nastaviti rasti sve dok “kuća od karata” izgrađena na kreditno – dužničkom ropstvu ne padne pod vlastitim teretom, a nakon toga, neka nam se nebo smiluje.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Izvori:

Global debt on track to exceed $250 TRILLION this year

Global debt surged to a record $250 trillion in the first half of 2019, led by the US and China

The Larger Banks Cripple American Industry Through ‘Credit Hoarding’

Central Banks could crash the markets by selling the trillions they have in stocks and bonds

Complete List of BANKS Owned or Controlled by the Rothschild Family

6 replies »

 1. Samo da napišem—haha—ja nikome ne dugujem,onaj tko se osjeća da duguje nekome neke šolde,neka osića.. to je najveća ljutska laž i sebičnost .da bi jedan čovjek mogao napraviti robove od ljudi.hmmm,,neće moći…S tim bojkama možete samo obrisati —-..

  Sviđa mi se

 2. Prije koju godinu sam malo istraživala po pitanju naših vrlih državni institucija i svašta otkrila. Ako odete na bonitetnu kuću Bisnode i u pretraživaču za ime firme ukucate na primjer Ministarstvo obrane pod djelatnost će pisati da se bave poslovima obrane, pod pravni oblik ostalo a datum osnivanja je 01.01.1974. Ako se malo igate sa općinama i gradovima dobit će te čudne informacije kao naprimjer da je Grad Karlovac osnovan 2010.godine,a Zagreb je osnovan zamislite 2005 godine.
  Stavit ću par linkova pa malo proučavajte kako to ide.
  http://zvono-istine.org/korporativno-ustrojstvo-hrvatske/
  http://zvono-istine.org/republika-hrvatska-d-o-o-nastavak-price/

  Click to access REPUBLIKA-HRVATSKA-d.o.o.pdf

  https://search.bisnode.hr/hr/1143940/grad-zagreb/

  Sviđa mi se

 3. Pogrešno, pa hrvatski dug iznosi preko dvjesto milijardi kuna što je oko 40 milijardi dolara, svjetski dug je u bilijunima dolara.
  https://www.tportal.hr/biznis/clanak/javni-dug-hrvatske-porastao-na-282-1-milijardu-kuna-no-analiticari-imaju-dobre-vijesti-foto-20181206
  Trillion na engleskom je bilijun na hrvatskom jeziku.
  Milijarda ima devet nula, bilijun ima 12 nula, a sveukupni planetarni dug je 250 bilijuna dolara, dakle 250 iza kojega stoji 12 nula.
  https://sh.wikipedia.org/wiki/Milijarda
  https://hr.wikipedia.org/wiki/Bilijun
  Objašnjenje na Wikipediji da je američki trilion – bilijun u nas.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Trillion
  Na žalost vidjeli smo da neke naše stranice brkaju taj broj pa su američki nacionalni dug smanjili na milijarde iako je iznos u bilijunima dolara, obratite pažnju na 12 nula iza iznosa. Dakle lažu javnost.
  https://www.debtconsolidation.com/us-debt-presidents/
  https://usdebtclock.org/
  Veliki brojevi se obvezatno uče u petom razredu osnovne škole:

  Click to access Citanje-i-pisanje-velikih-brojeva.pdf

  I na koncu jedan malo stariji ali vrijedan podsjetnik o stvarnim dugovima u bilijunima dolara:
  https://hr.wikipedia.org/wiki/Popis_dr%C5%BEava_po_inozemnom_dugu

  Sviđa mi se