Pod povećalom MW-a

Tko posjeduje zemlju u Kanadi?

Autor: Ljubica Šaran

Kanada je, po površini, druga najveća zemlja na svijetu, unatoč toj činjenici njezini građani nisu stvarni vlasnici zemljišta već britanska kruna točnije kraljica Elizabeta druga, dok Kanađanima po zakonu ostaje najam i “tričarije” od sveukupnog teritorija.

Ako mislite da su Kanađani zakoniti vlasnici svoje zemlje, tada ste se prevarili.

Kanada se izdaje za jednu od najdemokratskijih i najuređenijih država na svijetu, pa ipak zemljoposjedništvo u Kanadi je de facto stvar krune točnije spada u kraljičine posjede jer je Elizabeta druga kanadski suveren.

Nedavno smo objavili članak u kojem se objašnjava kako britanska kraljica i njena obitelj na račun feudalnih zakona zgrću milijune eura na području Ujedinjenog Kraljevstva, pa ipak to nije kraj priče, naime britanska kruna je vlasnik zemlje u svim državama Commonwealtha u kojima je Elizabeta druga suveren. Najviše zemljišta kruna posjeduje upravo u Kanadi, dok je Australija na drugom mjestu.

Želite li se malo zabaviti, potražite kraljevske posjede u Ontariju i saznajte koje su aktivnosti dozvoljene na zemljištu koje u Kanadi posjeduje britanska kruna.

Kanadski zakoni su još uvijek u skladu s civilnom listom iz 1790. u kojoj se država brine o kraljevskim posjedima, no stvarno vlasništvo ostaje u rukama samoga britanskog monarha.

Kako izgleda originalni “patent za najam kraljevskog zemljišta u Kanadi” pogledajte u ovome videu.

Zapravo Kanađani imaju pravo posjedovati tek 9,7% državne površine dok ostatak spada u kraljevske posjede. Inače, 50% kanadskih kraljevskih posjeda vodi kanadska vlada dok je druga polovica pod upravom lokalnih vlasti točnije provincijalnih vlada.

Svi oni koji koji obitavaju na teritoriji kraljevskih posjeda uzimaju zemlju pod najam, no ne postaju njeni pravi vlasnici, a taksu koju plaćaju za unajmljivanje zemlje ide kruni točnije upraviteljima krune, u ovom slučaju kanadskoj vladi ili provincijalnim vlastima.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Izvori:

Do you know who owns all the land in Canada? Not its citizens

Land ownership in Canada

Crown land

Who Owns All The Land In Canada?

Crown Land – The Canadian Encyclopedia

Commonwealth of Nations

1 reply »

  1. Ako se ne varam, čitajući knjige Davida Ickea on je u svojim knjigama govorio da su SAD stvorene kao britanska korporacija i da imaju i danas taj status britanske korporacije …

    Sviđa mi se