PRIZMA DRUŠTVA

Najbogatiji tragaju za trezorima prije nove svjetske krize – velika potražnja stvorila nestašicu

Autor: Ljubica Šaran

Od 2008. godine do danas gotovo su sve svjetske vlade uvele katastrofične mjere štednje, a globalni dug je premašio 250 bilijuna dolara, dok stručnjaci upozoravaju na novu globalnu gospodarsku krizu prema kojoj će ona iz početka XX. vijeka nalikovati na “bajku”. Čini se da se nešto zaista sprema jer su se super bogatuni pomamili za trezorima kako bi pohranili svoje dragulje, srebro i zlato prije novog financijskog kraha, a potražnja je tolika da je stvorila nestašicu.

Zašto su se super bogatuni pomamili za trezorima? Sigurno ne zbog gospodarske sigurnosti i vjere u bolje sutra.

Prije svake globalne gospodarske krize se mogu vidjeti isti simptomi u bankarskom i financijskom “tijelu”. Dok čitate ove riječi najveća europska banka i jedan od globalnih financijskih divova Deutsche Bank se bukvalno nalazi na umoru, a kad konačno propadne za sobom bi mogla povući cijelu Europu, pa i SAD jer i ona od iste potražuje 14 milijardi dolara kamate.

Deutsche bank otpušta 20.000 radnika te upumpavanjem vlastitih 74 milijarde eura koje je ušićarila rasprodajom vrijednosnica i gruntovnica pokušava djelomično pokriti rupu od 288 milijardi eura nastalu u pokušaju uguravanja među pet najvećih Wall Street banaka.

Slično je i s talijanskim divom UniCreditom koji upumpavanjem vlastitih 13 milijardi eura i otpuštanjem 14.000 ljudi točnije 11% radnika želi izbjeći potpunu propast.

S ovakvim bi primjerima mogli nastaviti u nedogled, činjenica je da Ponzijeva shema prelijevanja šupljeg u prazno više ne djeluje, te da živimo u vakumu bankarskog balona koji nam svakog časa može puknuti u lice. Ako je vjerovati onima koji godinama prate gospodarsku crnu rupu, tada bi nas pucanje balona moglo dočekati krajem sljedeće godine neposredno nakon američkih predsjedničkih izbora – naravno sve to upućuje na “pomisao” da se takve stvari ne događaju slučajno, a pobjedi li opet Trump “manje zlo” kojeg američki establišment ne želi, kao niti bogatuni s Wall Streeta tada se svi djelići slagalice počinju sklapati u sliku koja upućuje, još jednom na tamnu trijadu psihopatije iza globalne zavjese.

Američki dolar čija je vrijednost bila zagarantirana potporom u zlatu i srebru sve do 1971.

Zbog svega navedenoga uopće ne čudi kako super bogataši traže sigurne i lako dostupne čuvane trezore u kojima bi pohranili “sitnice” za crne dane poput dragulja, zlata i srebra. Papirnati novac je uvijek prva žrtva globalnih kriza, naročito ako nije poduprt plemenitim metalima. Američki dolar održava svoju globalnu moć isključivo na činjenici da SAD milom ili silom prisiljava raznorazne države da naftu kupuju i prodaju u “zelembaćima”, no dođe li do krize, zelembaći neće vrijediti ni pišljiva boba jer je američki dolar zaboravio na “zlato i srebro” još od 1971. kada je ondašnji predsjednik Nixon zabranio mijenjanje dolara za plemenite metale, točnije američka vlada više nije trebala imati u pohrani onoliko srebra i zlata koliko je izdala dolara na svjetsko tržište. Slično je sa gotovo svim drugim svjetskim valutama koje su zlatu i srebru okrenule leđa, osim djelomično Rusije, Kine i onih zemalja kojima dolar i euro baš i nije mio.

U slučaju pucanja bankarskog balona, prvi će nastradati oni okovani kreditno dužničkim ropstvom, na “meti” će se naći stanovi, kuće i druge nekretnine zadužene hipotekarnim kreditima, a države će de facto postati nesposobne isplaćivati plaće, mirovine i ostala davanja. Super bogataši će izgubiti milijarde u papirnatom novcu, no tu ponovno do važnosti dolaze trezori.

Samo u Londonu živi gotovo 5000 super bogataša, New York se nalazi tek na četvrtom mjestu, drugim riječima London je još uvijek “prijestolnica” financijskog svijeta.

Bogataši žive svugdje, no najveća koncentracija super bogatuna je u Londonu, Tokiju, Singapuru i New Yorku, stoga ne čudi kako se trezori u Londonu stalno grade, no još uvijek ih nema dovoljno. U Londonu živi 4.944 super-bogatuna koji u kešu imaju najmanje 30 milijuna dolara, New York se nalazi tek na četvrtom mjestu, drugim riječima, London je još uvijek svjetska financijska prijestolnica, a pohrana dragulja, zlata i srebra mora biti na ruku moćnicima koji drmaju ovom planetom.

Najnoviji trezor za londonske super-bogatune se nalazi ispod londonske ulice Park Lane.

Najnovija inačica londonskog trezora za bogatune je IBV International Vaults ili IBV Međunarodni trezori koji je ukopan duboko pod londonskim Park Laneom. Unutar debelih armiranih zidova nalaze se nizovi sefova za odabrane koji mogu platiti takvu sigurnost za svoju “prćiju”.

Reklama za trezore IBV International Vaultsa.

Jedan jedini pretinac u trezoru se plaća punih 3,2 milijuna dolara na godinu, a trenutačno u trezoru ima 550 pretinaca no postoji potražnja za još minimum 450 novih sigurnosnih pretinaca. Po riječima voditelja podružnice IBV-a Sean Hoey u britanskoj prijestolnici, London je stekao reputaciju “sigurne bogataške luke” te čak i nakon Brexita, tu reputaciju želi održati.

Slično je i s drugim providerima sefova u čuvanim trezorima. Ludwig Karl, voditelj londonske podružnice Swiss Gold Safe Ltd tvrdi kako je pomama za pretincima u njihovim trezorima buknula još prošlog ljeta kada se otvoreno počelo govoriti o skorom gospodarskom krahu. Po njegovim riječima, većina njihovih klijenata se sprema za “teške ekonomske okolnosti”.

Do prije tri godine, svaki treći pretinac u trezorima je bio zauzet, a danas se svaki dan popuni pet novih sigurnosnih pretinaca. Pametnome dosta.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Izvori:

World’s ultra-rich scramble to find safe-deposit boxes ahead of next crash

The World’s Ultra-Rich Scramble To Find Safe-Deposit Boxes Ahead Of The Next Crash

World’s Ultra-Rich Preparing For Market Crash, UBS Warns

World economy is sleepwalking into a new financial crisis – Former BoE boss Mervyn King

Plummeting stocks at Dow, S&P & NASDAQ, signs of 2008-style crash up ahead?

Deutsche Bank slashes 18,000 jobs in brutal cull, “financial system is in trouble”