Pod povećalom MW-a

2019. godina bliskih prolaza asteroida

Autor: Ljubica Šaran

Za one koji promatraju noćno nebo ima sve više posla, naime u zadnjih nekoliko godina broj svemirskih lutalica koji golemom brzinom prolaze u neposrednoj blizini planete vrtoglavo raste. Mogli bi se zapitati: do kad ćemo imati ludu sreću?

Do kada ćemo imati ludu sreću?

Jako je teško obraćati pažnju što se događa nad našim glavama dok jedva sklapamo kraj s krajem, osim toga na planeti se toliko toga događa, a uz svekoliku cenzuru normalno ljudsko biće više ni ne zna u što bi vjerovao i što su zapravo činjenice, a što dobro smišljena propaganda puna lažnih vijesti.

Unatoč svemu, činjenica je kako je gužva nad našim glavama sve veća, a posjetitelji iz dubokog svemira nagrću u sve većem broju u naše neposredno svemirsko okružje.

Mnogi od svemirskih posjetitelja su otkriveni tek nekoliko sati prije neposrednog prolaska planete, neki od njih su nas gotovo okrznuli. Na Noć vještica asteroid pod oznakom 2019 UN13 nas je prošao na udaljenosti od samo 6200 kilometara.

Događaj iz Čeljabinska je ukazao kako se planeta počela kretati poprilično opasnim dijelom svemira u kojemu asteroidi i kometi neprestano ulaze u unutrašnji dio solarnog sustava.

Od osnutka Europske svemirske agencije (ESA), zabilježeno je samo 14 asteroida koji su nas “promašili” za toliku udaljenost, dok je četvero od njih udarilo o planetu. Najpoznatiji primjerak je onaj iz Čeljabinska koji je uzrokovao golemu materijalnu štetu ranjavajući pri tome preko 100 ljudi.

ESA uredno objavljuje listu s najopasnijim asteroidima, a ona postaje sve veća.

Tijekom ove godine ESA je zabilježila 2144 novih asteroida s opasnom putanjom (NEO-a), a samo tijekom studenog je otkriveno 175 NEO-a. Dodamo li k tome kako je NEOWISE, najpoznatiji tragač za asteroidima i kometama od svog osnutka 2009. do danas pronašao preko 20 tisuća potencijalno opasnih svemirski gromada, tada situacija postaje još ozbiljnija.

U stvari od rujna do danas broj je narastao za dodatnih “bliskih” 1429 asteroida i 108 kometa, a kako stvari stoje sve će se više i brže povećavati.

Pa ipak veliki dio znanstvene zajednice tvrdi kako nema razloga za zabrinutost jer od 21.429 svemirskih gromada samo nas njih 982 može pogoditi. Držimo da je takvo “uvjeravanje” i “tješenje” krajnje neozbiljno, jer su neki od njih u stanju napraviti planetarnu devastaciju, dok drugi pak mogu stvoriti štetu u dometu od Čeljabinska do Tunguske eksplozije.

Zamislite da asteroid/kometa “tunguske jakosti” eksplodira nad Europom ili Sjevernom Amerikom?

Bez obzira na “znanstvenu” cenzuru, istina polako ali sigurno počinje izlaziti na vidjelo, jer neovisni izvori sve više objavljuju o potencijalno opasnim svemirskim lutalicama, dok se informacije o opasnostima iz svemira počinju čuti čak i iz izvora koji su donedavno trubili kako nema razloga za strah.

2019. uskoro postaje stvar prošlosti, no definitivno je godina bliskih prolaza asteroida, bez obzira što masovni mediji o tome šute poput riba i što će se šutnja nastaviti sve dok nas nešto ne pogodi.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Izvori:

Near-Earth asteroid numbers grow

Near-Earth asteroid numbers grow in record year

ESA – The story so far

NEO Search Program

Asteroid terror: How Earth dodged colossal space rock that could have caused ‘devastation’

ESA Lista najvećeg rizika

ANOTHER large asteroid, discovered last week, to make Earth fly-by on Friday

Astronomers suspect 2016 meteor fireball event in Australia was caused by asteroid that had been ‘captured’ by Earth’s gravity

Volcanoes, Earthquakes And The 3,600 Year Comet Cycle

Gigantic, 500ft asteroid to fly past Earth on Monday & come back in 7 years

More incoming: NASA detects three asteroids currently approaching Earth

They just keep coming! NASA tracking THREE asteroids headed this way, two spotted just 2 days ago

Asteroid the size of the Great Pyramid could hit Earth in 2022

Amateur Crimean astronomer discovers new comet in solar system: C2019V1 (Borisov)

Spectacular meteor fireball caught on camera above St. Louis, Missouri – Event seen from across US Midwest

They just keep coming: Skyscraper-sized asteroid due to pass Earth this week

ANOTHER one! Chelyabinsk-sized asteroid skims Earth, third close fly-by in 5 days

Yet another asteroid just skimmed Earth – ONE day after it was discovered

Halloween surprise! Asteroid narrowly missed Earth yesterday – Discovered as it flew by – Closest on record

Incoming! Five asteroids flew past Earth Friday – one twice as big as Empire State Building

NASA warns space rock twice the size of Eiffel Tower due to skim past Earth in November

An asteroid flew past Earth last night. No one knew about it until it was gone

Incoming! ANOTHER asteroid – discovered just today – to make fly-by this week

Asteroid swarm: SEVEN asteroids to zoom past Earth today! NINE more later this week…

NASA chief: Risk of asteroid impact not being taken seriously, international cooperation needed to meet cosmic threat