SVIJET POD LUPOM

Nakon prometne princ Philip se javno ispričao pismom – u nas nema ni prinčeva ni javne pismene isprike

Autor: Ljubica Šaran

Muž kraljice Elizabete druge – princ Philip je početkom 2018. izazvao prometnu nesreću zbog koje se morao javno ispričati pismenim putem. Hrvatska nije ustavna monarhija već “zapadnjačka i demokratska republika”, u njoj predsjednički bus s volanom na krivoj strani dere po automobilima, a štićena kolona ne staje ni kad je u pitanju izazvana prometna nesreća. Predsjednica se pravda da joj ništa nisu rekli, a pismene isprike iz predsjedničkoga ureda nema.

U uređenim državama, pa čak i parlamentarnim monarhijama se i prinčevi pismeno ispričavaju kad izazovu prometnu nesreću, mi nemamo prinčeve, nismo ustavna monarhija i u nas nema pismenih isprika, pa čak ni u jeku predizborne utrke.

97-ogodišnji Philip je 16.01.2018. izazvao prometnu nesreću na križanju u blizini kraljevske palače Sandringham. Vojvoda od Edinburgha nije stao na križanju te se zabio u malo osobno vozilo, marke KIA, u kojem je bila majka s bebom. Istraga je otkrila kako Philip nije bio vezan sigurnosnim pojasom te da je bio bez zakonom propisane pratnje i tjelohranitelja.

Fotografija prometne nesreće koju je izazvao princ Philip početkom prošle godine.

Vozačica KIA-e je dobro natučena te je pretrpjela posjekotine od stakla, dok je suvozačici od siline udarca pukla kost podlaktice, srećom beba koja se nalazila u autu je ostala nepovrijeđena. Iako je prinčev blindirani automobil pretrpio neznatnu štetu, KIA je u potpunosti uništena. Nakon što su Philipa izvukli iz njegova Land Rovera spasioci su ga odveli u obližnju palaču, a nesretna obitelj iz KIA-e je čekala hitnu pomoć i policiju.

Pismena isprika princa Philipa poslana Emmi Fairweather (46) kojoj je tijekom nesreće pukla podlaktična kost ruke. [Photo via Mega Agency]

Deset dana nakon, kada je i policijskom istragom utvrđeno kako je muž kraljice Elizabete druge skrivio prometnu nesreću, Philip se morao javno ispričati svojim žrtvama i to pismenim putem kako bi ISPRIKA BILA ZVANIČNA.

Zbog skrivljene nesreće Philip je prestao voziti automobile, a od tada se obavezno kreće u društvu tjelohranitelja, dok automobil kojim se vozi obavezno ima pratnju.

Predsjedničin luksuzni autobus ima volan na krivoj strani.

Mi se trenutačno nalazimo u jeku izborne utrke za poziciju predsjednika/predsjednice države. Kandidati se vozikaju po lijepoj naši kako bi skupili što više sigurnih glasova za nadolazeće izbore. U toj “demokratskoj paradi kiča” prednjači trenutačna predsjednica koja se vozika iznajmljenim super-luksuznim autobusom koji “slučajno” ima upravljač na pogrešnoj strani.

Zašto se predsjednica vozi u busu koji ima volan na pogrešnoj strani?

Predsjednički bus je izazvao prometnu nesreću 11.12.2019. u Malom Bukovcu u Krapinsko-zagorskoj županiji, pri tome je napravljena materijalna šteta nad osobnim automobilom u kojem je bila žena s djetetom. Predsjednički bus se nije zaustavio, a predsjednica je tvrdila kako joj nitko nije rekao za nesreću te da nije osjetila udar.

Index i N1 je prenio predsjedničino viđenje nesreće:

“Apsolutno nisam znala da je autobus udario automobil, inače bih bila odmah reagirala. Obzirom da postoje posebni postupci za štićene osobe, međutim, ono što mene zanima, moram vam reći prije svega da sam tek sinoć saznala da se to dogodilo i ono što bih bila učinila u tom trenutku da sam znala da se dogodilo, zaustavili bismo autobus i ja bih izašla prije vidjeti kako se osjećaju osobe koje su u automobilu, najbitnije mi je zdravlje ljudi, i ostavila nekoga da onda rješava pitanja osiguranja i svega ostalog” .

Kolinda Grabar-Kitarović je na koncu dodala:

“Ono što vam mogu reći jest da sam se gospođi duboko ispričala radi toga, jer ja doista nisam znala da se to dogodilo. Ja to nikad ne bih učinila, takva sam, jednostavno, osoba. Naravno, osiguranje će riješiti sve što bude trebalo, ali mene je ponajviše zanimalo najprije zdravlje ljudi koji su bili u automobilu, a to je bila gospođa, njezin otac i sin” .

Istraga je utvrdila kako je za nesreću kriv Kolindin vozač autobusa koji se nije držao svoje strane. Kolinda Grabar-Kitarović se usmeno ispričala ženi, no iz predsjedničkog ureda i izbornog stožera nije izdana pismena isprika, srećom vozač busa je dobio prekršajnu kaznu.

Čini se da je u predsjedničkom busu važniji luksuz negoli upravljač na pravoj strani.

Očekivali bismo da predsjednica ekspresno otpusti suradnike koji od nje kriju vitalne informacije koje joj pak mogu naštetiti u kampanji. Takvo što se nije dogodilo, a mi se pitamo kako je to moguće, s obzirom da Grabar-Kitarović obnaša drugu najvažniju funkciju u državi.

Kolinda je srednju školu završila u Losa Alamosu u SAD-u 1986. iako je tada živjela u mračnoj Jugoslaviji “iza željezne zavjese” kako je sama predsjednica izjavila. S druge strane poznato je da je bila u programu razmjene studenata, pa se pitamo kako je to moguće s obzirom na “željeznu zavjesu”?

Mnogi bi mogli pomisliti kako je u pitanju neiskustvo, no Grabar-Kitarović se školovala u “srcu moderne zapadnjačke demokracije“, točnije u Sjedinjenim Američkim Državama, bila je ministrica vanjskih poslova i europske integracije u vladi Iva Sanadera, pomoćnica glavnog tajnika NATO-a te već jedan mandat obavlja dužnost predsjednice Republike Hrvatske.

Kolinda Grabar-Kitarović priseže za predsjednicu Republike Hrvatske nakon dugogodišnje karijere u NATO-u i vladi Ive Sanadera.

Dakle, nedostatak diplomatskih vještina i iskustva možemo odbaciti, no možda je sudar i reakcija na njega puka slučajnost, splet negativnih okolnosti?

Nije!

Naime 07.12. predsjednički autobus je pored Knina sudjelovao u još jednoj prometnoj nesreći. Po pisanju RTL-a vozač iz okolice Kaštela tvrdi da je 7. prosinca kod mjesta Zvjerinac blizu Knina isti autobus okrznuo i njegovo teretno vozilo i u potpunosti mu razbio lijevi retrovizor. Iako je policija napravila zapisnik i zaključila kako je vozač teretnog vozila kriv “jer se štićenoj koloni nije dovoljno odmaknuo u svoju stranu”, vozač tvrdi kako se zaustavio na desnoj strani, najviše što je mogao te da je autobus udario u njegovu lijevu stranu.

“Jedan policajac je slikao, drugi razgovarao, dao mi alkotest, napuhao sam 0,0. Rekao mi je da ta štićena kolona ne staje i ne može ona biti kriva što su oni mene udarili. Pa da smo mi tu poginuli, oni ne bi snosili odgovornost. Ja pitam što ću sad, a oni meni kažu da mi slijedi kazna od 3000 do 7000 kn kazna i 30 dana bez vozačke dozvole i tri kaznena boda. Ja kažem ‘pa ja sam stajao, nisam bio u pokretu, da sam bio, razumio bih vas, ali nisam, tamo je kanal i to’. To što oni govore da štićena kolona ne mora odgovarati za bilo koji prekršaj koji napravi, to je apsurdno. Mogli smo poginuti ja i moja cura koja je bila prva do tog kanala i da su udarili u nas njoj bi se sigurno nešto desilo. On mora odgovarati za to, bez obzira što je zaštićena kolona”.

Policija tvrdi kako je Kaštelanin kriv za nesreću, te da se jedna nesreća ne može uspoređivati s drugom.

Jedna od brojnih “fora i fazona” na račun predsjedničkog busa.

No dobro, recimo da je za jednu prometnu zaista kriv predsjednički vozač, a da za drugu nije, još uvijek nam nije jasan nedostatak diplomatskih vještina i primjerene komunikacije s medijima.

Društvene mreže su pune “Kolindinog busa”, zašto?

Na koncu konca, ne sjećamo se je netko toliko bio “popularan” na društvenim mrežama poput sadašnje predsjednice i to u negativnom kontekstu.

Kolindin bus je već dospio i na YouTube i to u nimalo laskavom svjetlu.

Možda bi se dugoročno gledano, predsjednica trebala ponijeti primjerom princa Philipa, no s druge strane, mi smo zemlja zapadnog Balkana, mi smo daleko od pisanih isprika, snošenja političke i društvene odgovornosti i pametne komunikacije s medijima i glasačkim zborom.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.