PONERIZACIJA DRUŠTVA

Strip show transrodne osobe za borbu protiv beskućništva

Autor: Anamarija Vukojević

Čini se da Amerikanci sve svoje probleme i budućnost svojih naraštaja žele riješiti korištenjem transrodnih osoba, s obzirom na sve veći broj uključivanja istih na različitim manifestacijama ili događajima od društvene važnosti. Još donedavno smo pisali o trans striptizu za djecu u knjižnici i o draq queens osuđenim za seksualne napade na djecu a ipak su angažirani za čitanje priča u osnovnim školama, pravi primjeri ponerizacije najmlađih. Iako je to veća sablazan nego ono što slijedi, striptiz transrodne osobe koji bi trebao poslužiti za borbu protiv beskućništva u Seatllu je doista šokantan događaj i totalno nelogičan, pogotovo ako uzmete u obzir da je cijeli event plaćen iz džepa poreznih obveznika.

Dobrodošli u Seattle.

Dok Sjedinjene Američke Države troše bilijune dolara na ratove, “spašavajući” čitajte uništavajući druge zemlje, kriza beskućništva je u porastu i pogađa najugroženije američke građane. Procjena je da 40 milijuna Amerikanaca živi ispod granice siromaštva. Već godinama izvještaji pokazuju da sve veći broj američkih gradova proglašava izvanredna stanja jer beskućništvo postaje sve raspostranjenije i ozbiljnije pitanje koje treba riješiti.

Gradovi poput Portlanda, Oregona, Denvera, Colorada i Seattla najnoviji su članovi skupine koja pokušava poduzeti drastične mjere u borbi protiv beskućničke krize.

No, čini se da su drastične mjere za grad Seattle sasvim nešto drugo negoli što se obično ima u planu kad se kaže “drastične mjere”.

Podaci su iz 2016. godine.

Naime, nedavno su lokalni čelnici u Seattlu bili suočeni s kritikom nakon što su koristili sredstva poreznih obveznika za angažiranje transrodne osobe koja je sudjelovala na godišnjem događaju usmjerenom na borbu protiv porasta broja beskućnika. Snimka, snimljena prošli tjedan tijekom konferencije koju je organizirala agencija za beskućnike u okrugu King pod nazivom “All Home” prikazuje izvođačicu Beyonce Black St. Procijenite sami koliko je ovaj nastup primjeren za takav skup i čemu to služi:

Nakon što je gornji video potaknuo zgražanje na društvenim mrežama, direktorica koordinacijske agencije za beskućnike King Countya, Kira Zylstra, koja je i angažirala transrodnu striptizetu, je poslana na plaćeni dopust.

Zylstra je od siječnja 2018. godine vodila All Home, koordinacijsku službu King County-a za usluge beskućnika. No, uskoro bi moglo doći do njene zamjene jer čelnici u Seattlu i King Countyu smatraju da je njen rezultat slab i neučinkovit. Njena plaća je iznosila 123.000 dolara godišnje.

Jedan od problema u svezi ove predstave je bila činjenica da je show predstavljen kao “Decolonizing our Collective Work” [Dekolonizacija našeg kolektivnog rada.] A jedina napomena na dnevnom redu bila je “Lunch with Cultural Presentation” [Ručak s kulturnom prezentacijom.] I nije bilo nikakvog upozorenja ili najave o prirodi izvedbe.

Mnogi sudionici su ostali zapanjeni neočekivanom predstavom:

Nitko ovakvo nešto nije očekivao, tako da su se mnogi ljudi osjećali nelagodno.

Beskućništvo je postalo kroničan problem u Seattlu. Prema Puget Sound Business Journal, King County godišnje izdvaja jednu milijardu dolara za rješavanje problema beskućništva pa ipak rezultati su poražavajući. Kako je moguće da, s obzirom na ulaganja, grad ne postiže nikakve rezultate? Kao i u Hrvatskoj, obećanja i prijedlozi političara su brojna, no činjenica je da je sve više beskućnika upravo zbog lošeg menadžmenta vladajućih ili zbog skrivene agende kojoj za cilj sigurno nije rješavanje problema već poneriziranje građana.

Procijenite sami koliko je kriza beskućništva u Seatllu došla do razmjera u kojoj su potrebni pravi alati kojima bi se problem eventualno počeo rješavati. Angažiranje striptizete kako bi se senzibiliziralo stanovništvo na ljubav i toleranciju sigurno nije jedan od njih.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Izvori:

Homeless in Seattle? City officials will put on a TRANSGENDER STRIP SHOW to lift your spirits

70-year-old charity told to stop feeding homeless in Seattle

‘Seattle is Dying’: Documentary of homelessness and drug problems in the city

Seattle Hires Transgender Stripper To Perform At Homeless Strategy Conference (VIDEO)

Javna knjižnica Michelle Obama pozvala demonsku drag queen da djeci čita priče

Trans striptiz za djecu u knjižnici – edukacija ili indoktrinacija?

Draq queens osuđeni za seksualne napade na djecu – angažirani za čitanje priča u osnovnim školama