Pod povećalom MW-a

Sjedinjene Države su od osnutka provele 227 godina u ratu i 21 godinu u miru – pravo lice najvećeg svjetskog “mirotvorca”

Autor: Ljubica Šaran

Sjedinjene Američke Države su osnovane 1776. godine nakon krvavog rata za osamostaljenje. Iako su oci nacije tvrdili kako je ista stvorena “iz naroda za narod” vrhuški novonastale države vrag nije dao mira te je stalno posezala za oružjem tvrdeći kako razloga za ratovanje ima više negoli za mir. Nakon 244. godine postojanja Ameri su uspjeli nametnuti stanoviti oksimoron jer su sebi prisvojili laskavi atribut “najvećeg svjetskog mirotvorca” iako su “mirovali” tek 21 tričavu godinu.

Kakav je to svjetski mirotvorac koji je u više od dva vijeka proveo tek 21 godinu u miru?

Izaberete li bilo koju godinu u relativno kratkoj ali burnoj povijesti Sjedinjenih Američkih Država, imate gotovo 91% šanse da je baš te godine Amerika ratovala jer se smatrala ugroženom, jer je branila svoje interese, jer je vodila “preventivne ratove” kako bi osigurala mir, jer je ratovala kako bi spriječila “crvenu pošast” u osvajanju slobodnog i demokratskoga svijeta ili je pak bila u žaru “borbe protiv terora”.

Iako je s ove liste izuzeto nekoliko ratnih sukoba koje je SAD vodio od svog osnutka, sasvim lijepo ukazuje na činjenicu kako je SAD-u na pameti sve osim mira.

Kako god bilo veliki brat preko bare je proživio u miru tek 21 ništavnu godinu, a s obzirom da je ratova pod američkom zastavom previše, nama je lakše nabrojati te mirne godine kako bi se pobliže upoznali s američkom “mirotvornom” svjetskom politikom:

 • 1796. SAD su provele u miru kako bi se oporavile o Sjeverozapadnog indijanskog rata u kojoj su gotovo iskorijenjeni Indijanci današnjih saveznih država Kalifornije i Washingtona.
 • 1797. SAD su provele u miru no Washington je već planirao novi krvavi sukob koji se u povijesnim knjigama naziva Quasi rat i koji je trajao tri godine.
 • 1807. SAD su se oporavljale od niza Barnary ratova te takozvane Ekspedicije Sabine u kojoj se na najgore moguće načine ratovalo sa američkim starosjediocima kako bi se novonastala država dograbila novih teritorija, kad god je to Amerima pošlo za rukom, Indijanci su ekspresno likvidirani ili protjerani.
 • 1808. SAD su bile u miru.
 • 1809. SAD su već planirale novi ratni sukob sa Španjolskom jer je bačeno oko na Floridu, točnije njene zapadne dijelove.
 • 1826. Amerika se oporavljala od dva ratna sukoba, prvi je nazvan Ekspedicija Yellowstone u kojoj se uništila populacija ondašnjih Indijanaca, a drugi je rat protiv gusara i krijumčara koji nisu bili pod američkom zastavom, točnije od kojih Washington nije imao nikakve koristi.
 • 1828. SAD su se oporavljale od takozvanoga Winnebago rata protiv istoimenih američkih starosjedilaca.
 • 1829. SAD su bile u miru.
 • 1830. Washington se spremao za novi ratni pohod koji je u povijesnim knjigama zapamćen kao SAC i Fox indijanski rat.
 • 1897. Sjedinjene Države su se oporavljale od invazije na Meksiko.
 • 1935. SAD su se oporavljale od takozvanog Banana rata.
 • 1936. SAD su bile u miru.
 • 1937. SAD su bile u miru.
 • 1938. SAD su bile u miru.
 • 1939. SAD su bile u miru.
 • 1940. SAD su bile u miru, zahvaljujući izolacionističkoj politici ondašnjeg američkog vrhovništva koja nije odgovarala najvećim bankarima Wall Streeta.
 • 1976. SAD su se oporavljale od Vijetnamskog rata.
 • 1977. SAD su bile u miru.
 • 1978. SAD su se spremale za prvi rat uz pomoć “zamjenske” sile, u ovom slučaju mudžahedina u Afganistanu koji su CIA-i trebali omogućiti protjerivanje SSSR-a iz te nesretne zemlje.
 • 1997. SAD su se oporavljale od konflikta u Iraku, invazije na Haiti i bombardiranje dijelova Bosne i Hercegovine.
 • 2000. SAD su se malo primirile nakon bombardiranja Jugoslavije i uspješne akcije provociranja rata na Kosovu kako bi se od nekadašnje pokrajine stvorila najveća američka kolonija na tlu Europe.

Sigurno se pitate, pa kakav je to “mirotvorac” je li u pitanju kakva sprdačina, obmana ili podmetanje?

U najkraćim crtama odgovor bi bio sljedeći:

Povijest pišu pobjednici, a Sjedinjene Američke Države su uz pobjeđivanje na vojnom polju, naučile još jednu važnu činjenicu – onaj koji u rukama drži masovne medije i koji kontrolira tuđu naftu i hranu kontrolira svijet.

Samo pet kompanija posjeduje 90% medija u svijetu – a svi oni se kontroliraju iz SAD-a, točnije s Wall Streeta.

Situacija u masovnim medijima je takva da 90% medijskog prostora drži velika petorka – medijski oligopol koji je pod čvrstom upravom istih onih ljudi koji “iza zavjese” upravljaju s najpoznatijim američkim lutkama koje se izmjenjuju na pozicijama predsjdnika SAD-a, senatora, predstavnika u donjem domu, minsitara i slično.

S obzirom da povijest pišu pobjednici, njihovi se grijesi lako “skriju pod tepih” šarenih laži, glamuroznih epiteta i laskavih hvalospjeva.

Pa ipak vremena se mijenjaju, Rusija, Kina i Iran su se otvoreno usprotivile takvoj “mirotvornoj” američkoj politici, a u tu grupu bi se mogla pripisati i Sjeverna Koreja koja je također shvatila kako američku “demokratizaciju” točnije kolonijalni status i pljačkanje zemnih bogatstva može spriječiti jedino naoružanjem, te da SAD dira jedino slabe države koje se ne mogu obraniti od njihovog oružja.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Izvori:

America Has Been at War 93% of the Time – 222 out of 239 Years – Since 1776

‘PEACEFUL’ AMERICA HAS BEEN AT WAR 93% OF THE TIME – 222 OUT OF 239 YEARS – SINCE 1776

THE U.S. HAS BEEN AT WAR 222 OUT OF 239 YEARS

“We’re at War!” — And We Have Been Since 1776: 214 Years of American War-Making

America Has Been At War 93% of the Time – 222 Out of 239 Years – Since 1776

List of wars involving the United States

1 reply »