SVIJET POD LUPOM

Trebaju li vrtići i škole uvesti isključivo vegansku prehranu?

Autor: Anamarija Vukojević

Godinama slušamo kako je veganska i vegetarijanska prehrana najzdravija opcija. “Go vegan, save the planet!” (Postanite vegan i tako spasite planet!) Ta poruka je postalo toliko snažna da čak i većina svejeda smatra da je ta opcija najzdravija. Svaka odrasla osoba ima pravo izabrati svoju prehranu no što ako se takva prehrana nameće u vrtićima i školama kao jedina, sve u ime spašavanja planete? Naime, jedan švedski vrtić provodi eksperiment s uvođenjem veganske prehrane za djecu, a u nekim školama u Velikoj Britaniji djeca su prisiljena na vegetarijanske obroke.

Nedavno je Gitarren, švedski centar za dječju skrb djece od jedne do šest godina uveo eksperimentalnu vegansku prehranu. Odluka da se pokrene “probno razdoblje” za ovakav način prehranjivanja djece je dio velikog ekološkog projekta na kojem se radilo više od godinu dana.

Ono što je najspornije u eksperimentu je činjenica da ne uključuje nikakve iznimke za djecu koja žele jesti meso za doručak ili ručak. Dakle, meso je u potpunosti izuzeto iz prehrane djece predškolske dobi.

Veganski obrok isključuje sve namirnice životinjskog podrijetla, meso, mlijeko, jaja, riba, morske plodove, životinjske masti, jogurt, med i sir.

Nakon što je uprava vrtića obaviještena od strane dobavljača obroka, The Måltidsservice, da nisu u mogućnosti dobavljati uz veganske obroke i mesne, umjesto da potraže fleksibilnije rješenje za djecu i njihovu prehranu odlučili su se na potpuno izuzimanje mesa iz prehrane djece.

Ravnatelj Sandström je za ovaj potez za medije izjavio:

Želimo biti jasni da ovo nema nikakve veze s politikom. To je nešto što radimo jer vjerujemo da ima pozitivan utjecaj na klimu. Nadamo se da će ovaj eksperiment prerasti u nešto trajno.

Dok se s malom djecom u Švedskoj eksperimentira kao sa štakorima, školarci u novootvorenoj školi Swan u Oxfordu u Velikoj Britaniji nemaju tu “privilegiju” biti dio eksperimenta. Oni imaju potpuno vegetarijansku kantinu u kojoj je nemoguće naći komadić mesa.

Ravnateljica škole, Kay Wood, navela je tri glavna razloga ovakve politike:

 1. Ekonomičnost (omogućava posluživanje kvalitetnijih obroka za isti novac).
 2. Ogromne prednosti za okoliš i održivost.
 3. Omogućavanje učenicima svih vjera i različitih dijetalnih potreba da jedu zajedno.

Iako ravnateljica škole smatra ovakav režim prehrane kvalitetnijim, ekonomičnijim i prednost za okoliš djeca u toj školi ostaju gladna. Jedna od majki učenice te škole je za The Sun izjavila:

Moja kćerka je došla iz škole vrlo gladna. Čula sam da je to problem i s puno druge djece. Smatram da bi trebala u školi postojati opcija i prehrane s mesom.

Poznati goli kuhar Jamie Oliver je također pozdravio ideju škole da izbace meso iz prehrane učenika jer smatra da će uštedjeti ogromnu količinu novca.

U školi je također zabranjeno donošenje hrane od kuće. Ravnateljica škole, Kay Wood je na optužbe da se na taj način djecu pokušava prisiliti na vegetarijanstvo i da se osuđuje one koji jedu meso odgovorila:

Ni na koji način ne pokušavamo nametnuti vegetarijanstvo kao najbolju prehranu. A donošenje hrane u školu je zabranjeno jer želimo da djeca i učitelji jedu zajedno te da se druže međusobno.

Ovdje se ne radi o pojedinačnim slučajevima, s obzirom na sve veći broj škola u UK čini se da se ovdje radi o trendu.

Jedan od najčešćih načina na koji se nameće veganstvo je buđenje srama i krivice. Iako se zna da se siromaštvo i glad u svijetu može iskorijeniti samo kad bi se htjelo o čemu smo pisali ovdje.

Da podsjetimo, veganska prehrana isključuje sve proizvode dobivene od životinja, uključujući meso, mliječne proizvode, jaja i med. Često se ti proizvodi izbjegavaju iz zdravstvenih, okolišnih i etičkih razloga.

U tekstu Zemlja u opasnosti – nakon iskorjenjivanja svega, jesmo li mi na redu? Lierre Keith objašnjava na čemu je vegetarijanski mit zasnovan:

Vegetarijanski mit je zasnovan na tome da ako jedemo prehranu koja se sastoji od isključivo namirnica biljnog podrijetla da možemo spasiti životinje, da možemo spasiti ljudska bića i našu planetu. Moramo zapamtiti da je sve što se govori o industrijskom uzgoju životinja istina. Svi se možemo složiti da je industrijski uzgoj životinja nešto s čim se treba prestati, ali problem je puno veći od industrijskog uzgoja životinja. Mi moramo shvatiti što je poljoprivreda. Netko zaposjedne dio zemlje, s nje se bukvalno sve iskorijeni, ona se “očisti”, ubiju se ili protjeraju velike životinje, spali se ili isječe sve drveće, iščupaju se korijeni, ispljevi se trava, ubije se svaka živa stvar na toj zemlji sve do bakterija koje su živjele u tom ekosustavu. I onda se usade kulture koje trebaju ljudima. Dakle, to je masovno umiranje, jer se sve te životinje i biljke bukvalno moraju satrati s lica planete da nam ne bi smetale u našoj poljoprivredi. Svakoga dana izumire 200 različitih vrsta. 98% šuma i 98% posto pašnjaka je efektno uništeno i to zbog poljoprivrede. (…)

Nijemci, od kojih 10% stanovništva ne jede meso, imaju najvišu stopu vegetarijanstva u usporedbi sa svojim europskim susjedima, prema izvješću nevladine organizacije European Vegetarian Union. No, za razliku od njihovih susjeda Britanaca smatraju da bi veganska prehrana za djecu imala negativan utjecaj na djecu jer u takvoj prehrani djeca ne dobivaju dovoljno nutritivnih vrijednosti kroz hranu, pogotovo vitamin B12 koji je esencijalan za živce i krvne stanice. Kao i željezo organskog podrijetla, cink organskog podrijetla, vitamin A i D, organski kalcij, EPA u ribljem ulju i najvažnije nezaobilazni kolini. Kako će se djeci nadomjestiti te hranjive tvari? Hoće li im se uz ručak poslužiti i ovi suplementi ili ćemo prepustiti zdravlje budućih pokoljenja sreći, iluziji i mitu?

Bill Gates je rekao: Budućnost mesa je veganska.

Što se krije iza ove izjave Bill Gatesa? Jer kad god čujemo nešto iz njegovih usta znamo da se krije neki marketing ili prilika za zaradu.

Podaci tvrtke za istraživanje potrošačkih trendova otkrivaju da su u 2018. godini američki potrošači pojeli oko 13 milijardi burgera. S obzirom na popularnost ovog artikla otvorena je tvrtka Beyond Meat, biljni proizvođač “mesa”. Tvrtka ima poznate investitore kao što su Bill Gates, Leonardo DiCaprio, bivši izvršni direktor Mc’Donaldsa Don Thompson i najveći američki mesni prerađivač, Tyson Foods. Iz tvrtke Beyond Meat tvrde kako su do sada prodali 25 milijuna burgera širom svijeta. Ethan Brown, osnivač tvrtke se također zalaže za izbacivanje mesa iz prehrane kako bi se ublažile posljedice klimatskih promjena. Ekološka osviještenost ili dobar biznis?

O ludilu promoviranja “globalnog zatopljenja” smo pisali ovdje. Planetarna klima se mijenja, ako povučete paralele između solarnog minimuma, nedostatka sunčevih pjega i ledenih doba tada vam je jasno da je ljudski utjecaj na planetarne promjene vrlo minoran. Zapravo svi smo mi učili u školama o prijašnjim ledenim dobima i malom ledenom dobu koji je trajao od srednjeg vijeka do sredine devetnaestog vijeka, a s čijim je nestankom nastala industrijska revolucija. Drastične promjene na planeti su cikličke naravi i događale su se puno prije nastanka ljudskih bića. Koristiti djecu u vrtiću u školama kako biste nametnuli vegetarijanstvo i veganstvo kao jedini način prehrane u ime ekološke osviještenosti je vrh nehumanosti i okrutnosti. Hoće li uskoro i Hrvatska uvesti, kao i sve ostalo, ovakvo eksperimentiranje s prehranom naše djece?

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Izvori:

Ban meat to save the planet? Swedish preschool conducts mandatory vegan diet ‘experiment’

Better hungry than eating meat? UK school goes veg-only, no packed lunches… or freedom of choice

Parents’ fury as kids forced to eat vegetarian meals after UK school BANS meat, fish and packed lunches

Oxford school serves up vegetarian-only meals

Vegetarianism on the rise in Germany, but schools draw the line at veganism

How Beyond Meat became a $550 million brand, winning over meat-eaters with a vegan burger that ‘bleeds’

U godinu dana milijarderi zaradili novac s kojim bi se siromaštvo moglo iskorijeniti sedam puta

Kravlji prdeži, pretili ljudi i astmatičari pojačavaju globalno zatopljenje – Greta i klimatsko ludilo

15 replies »

 1. Malo se bolje informirajte o veganskoj (cjelovitoj biljnoj) prehrani, 80% modernih kroničnih bolesti proizlaze iz životinjskih proizvoda – srčana bolest, moždani udar, visoki tlak, zatajenje bubrega, dijabetes, rak, pretilost, brojne autoimune bolesti, itd. Šest godina sam vegan i jedino žalim što to nisam bio od rođenja, s 50 godina imam više energije i kondicije nego što sam imao s 20. A gluposti o gladi na biljnoj prehrani su ništa drugo – nego gluposti.

  Što se klimatskih promjena tiče 97% znanstvene zajednice ima konsenzus, zanima me da li ćete ih poricati i kad se cijelom svijetu bude dešavalo ono što se sada dešava Australiji? Lijepi pozdrav!

  Sviđa mi se

 2. Moje iskustvo s vegetarijanstvom i poslije veganstvom se pokazalo jako lošim. U tom vremenu sam imala vitiligo, česte glavobolje, depresije, slabu koncentraciju i općenito sam se osjećala loše. No, to može značiti da meni takva prehrana nije odgovarala. Smatram da svaka osoba treba proći kroz svoje iskustvo i spoznaje koja joj prehrana najviše odgovara. Postoje studije i s jedne i druge strane, no rijetkost su studije koje nisu plaćeničke stoga je teško razlučiti istinu. I takva bi diskusija trajala unedogled.
  No, eksperimentirati s dječjom prehranom koja se još razvijaju za mene je apsolutni nonsens. Zašto uopće eksperimentirati s djecom? I to čak nije niti eksperiment niti istraživanje, jer su za istraživanje potrebni mnogi faktori koji u gornjem slučaju iz članka nisu uključeni.
  Razumijem da vama odgovara takva prehrana i da se zbog takve prehrane osjećate bolje, stoga je sasvim jasno da želite da se i drugi ljudi osjećaju bolje. No, doista ne mogu shvatiti da podržavate eksperimentiranje s djecom?
  Ja osobno smatram da djeca trebaju imati opciju.

  Sviđa mi se

 3. Zorane,pogledajte videe sa kanala ”Sv3rige”.Mnogo ispovesti bivših vegana i epitome of malnourishment.Vitamin A(retinol,aktivna forma),vitamin B12,K2(forma MK-4),omega 3(DHA,EPA),hem gvožđe,cink,kalcijum,CLA,holesterol…Na veganskoj prehrani bio sam anemičan,depresivan,zubi su krenuli da mi se demineralizuju,anoreksičan,problemi sa bubuljicama,SIBO(small intestine bacterial overgrowth).Priprema namirnica sa velikom pažnjom,potapao sam mahunarke,orašaste plodove semenke.Onda što sirovije,smutiji,zeleniš,bobice,itd…Hladno prešana ulja,bla bla…I dalje je degeneracija bila prisutna.Vi ste sa 44 prešli na vegansku,što znači da ste gotovo celog života jeli meso uz sve ostalo.Veganstvo je vrsta posta,dobijaš energiju,ali ne i gradivne komponente.Mi smo sačinjeni od mesa,ako ne jedemo meso oralno,jedemo sami sebe(meso).U svakom slučaju,meso će se jesti,na ovaj ili onaj način.Zdravlje mi je na prvom mestu,verujem da je i Vama,sa veganstvom,pitanje je vremena kada će doći do degeneracije,možda i 15 godina,zavisi od prošlosti jedenja mesa.Sve najbolje.Pozdrav.

  Sviđa mi se

 4. Vitamin D3 sam zaboravio,takođe i on fali…možete reći da ga ni mesojedi ne dobiju.Ali ti tzv mesojedi jedu mesne prerađevine,a i meso čini 20ak posto prehrane.Ti ljudi manjkaju holesterol koji je prekursor za proizvodnju vitamina D3,a vegani koji ga totalno izbegavaju,naročito ne dobijaju D3.

  Sviđa mi se

 5. Lux, odgovorio sam Dakoti, moj komentar čeka odobrenje, pa kad se pojavi pročitaj ga da se ne ponavljam ovdje. Tolike probleme si nabrojao da mi jedino pada na pamet da si morao jesti isključivo bijelo brašno, šećer i ulje da bi imao takve probleme. Najbolja i najoptimalnija biljna prehrana za nas je kombinacija kuhane i sirove hrane, previše povrća i sirove hrane bi mogao značiti probleme s probavom (i apsorpcijom) i nedostatak kalorija. Po tome se mi razlikujemo od velikih primata (gorila i čimpanzi) jer imamo daleko više enzima amilaze u slini koja služi za probavu škroba. Zato smo i razvili mozak kad smo počeli jesti kuhanu biljnu hranu, zbog obilja energije koje daje škrob. Ovi ex vegani nisu baš neke naročito inteligentne osobe jer su išli u neke čudne ekstreme – ili samo sirovo, ili samo voće, ili vodeni post preko 30 dana (Tim Shieff), pa pijenje svoje i tuđe mokraće kroz nekoliko godina, skoro se ubije gladovanjem i onda kaže da ga je jedna šnicla vratila u život. Kažeš, mi smo sačinjeni od mesa, ako ne jedemo meso ne dobivamo gradivne komponente. Gdje te komponente dobivaju biljojedi – konj, bik, nosorog, gorila, bizon, slon, žirafa? Najveće i najjače kopnene životinje su biljojedi. Znam da ćeš reći, mi nismo gorile bla, bla, bla, al nismo brate ni lavovi, vukovi, medvjedi. Možeš li ijednu životinju u prirodi ulovit goloruk i pojest je samo svojim jakim čeljustima i zubima? Ako ne, znači da nisi prirodni grabežljivac. Evoluirali smo kao biljojedi i sakupljači, i morali smo čekati na izum vatre i oružja za lov da bi počeli jesti životinje, al to nije čarobno promijenilo našu anatomiju i fiziologiju. Šta misliš zašto djecu vodimo u voćnjake, a ne u klaonice, jer je jedenje mesa prirodno?

  Sve nutrijente možeš dobiti iz biljaka osim B12, al to je zato što naš današnji način uzgoja i distribucije hrane više nije prirodan. Zbog pesticida i herbicida, u tlu nema više bakterija koje proizvode taj vitamin, povrće i voće se pere u otopini klora prije nego dođe na police marketa, vodu tretiramo klorom koja ubija bakterije koje proizvode B12, al zato ne obolijevamo od kolere itd. Od nedostatka B12 pati 40% stanovništva SAD pokazala je jedna studija (na granici su), a samo 1% su vegani. To znači da je svima preporučljivo uzimati suplement, bio vegan ili ne. Vitamin D nije vitamin, nego hormon koji tijelo proizvodi kad je izloženo suncu, njegovi suplementi ne samo da nisu korisni, već i štetni. Postoji velika obmana farmaceutske industrije koja nastoji svima nametnuti da konzumiraju njegov suplement https://www.drmcdougall.com/misc/2015nl/mar/vitamind.htm
  istina o DHA i EPA https://www.youtube.com/watch?v=K9_2J6ONGng
  savjetujem ovaj film https://www.youtube.com/watch?v=yIAvsdbWhUc&t=1605s
  znanstvene reference https://www.whatthehealthfilm.com/facts

  Sviđa mi se

 6. Mislim da niti jedan ekstrem nije zdrav. Pretežno na Balkanu se “bogato” hranimo mesom i zbog toga imamo previše bolesti kao kolesterol, moždani udar i sl. Također mislim da vegetarijanska prehrana nije zdrava. Uz svo poštovanje prema vegetarijancima koji ne jedu meso radi očuvanja okoliša, klanja životinja i sl. principa ipak trebali bi unositi malo prehrane s vrha hranidbenog lanca.
  Ali kada bi smo se znali kontrolirati u hrani i jesti meso umjereno, npr. jednom tjedno, doktori na balkanu bi završili na burzi rada.

  Sviđa mi se

 7. MW je blog koji po međunarodnim standardima spada u kategoriju koju mogu čitati i gledati maloljetnici dok se za materijal na granici moramo ograditi i navesti kako je potrebna roditeljska pomoć. Puno puta smo pisali o psihopatiji, mučenju ljudi i životinja, silovanju žena i djece, uništenju planete, no uvijek smo trebali paziti da fotografije i video materijali budu u sklopu PG klasifikacije. WP automatski odstranjuje i blokira materijal koji nije u skladu s tom klasifikacijom te nas upozorava ako je na našoj stranici i u komentarima prekršena ta standardizacija. Eksplicitno mučenje životinja ne možemo prikazivati na blogu jer ćemo na takav način izgubiti PG standard. Ako se mi možemo pridržavati pravila zajednice i našeg interenetskog providera, molili bi čitatelje da se također suzdrže od materijala koji se u najmanju ruku označava kao spam.
  Najbolji primjer koliko moramo paziti na materijal koji objavljujemo na blogu je u članku o smrti princeze Diane. Na početku članak stoji: “Upozorenje: u tekstu se nalaze izrazito potresne slike umiruće Diane.” i to zbog samo dvije slike, video o njenom izvlačenju iz automobila nismo mogli objaviti jer krši PG standarde.
  https://matrixworldhr.com/2012/02/26/je-li-princeza-diana-ubijena/

  Sviđa mi se

 8. Eto, vaš komentar i nemogućnost objavljivanja videa koji pokazuje proces proizvodnje vaše hrane dovoljno govori čija je prehrana ekstremna. Zapitajte se zašto ono što nije dobro za vaše oči jest dobro za vaš stomak – Gary Yourofski, veganski aktivist.

  Sviđa mi se

 9. Ili možda da kažem ovako: ako je istina toliko uznemirujuća i strašna da je vi i djeca ne možete gledati, zapitajte se šta je zapravo ekstrem. Ako to podržavate i plaćate, onda biste barem morali vidjet kako to izgleda i šta životinje prolaze. Ako je previše stresno za vas, zamislite samo kako se životinje osjećaju. A ako mislite da su životinje isto što i krumpir, onda zaista nemamo više šta raspravljati.

  Sviđa mi se

 10. Nije da nemamo što raspravljati, nego je to očigledno nemoguća misija. Vi izvodite zaključke emocionalnim umom koji vas sprječava da vidite očigledno.
  1. Eksplicitne videe i fotografije nismo zabranili mi već provider na kojem je naš blog. (Činjenica.)
  2. Kakve veze ima ekstremnost prehrane s tim što ne smijemo objavljivati eksplicitnu vrstu videa?
  3. Gdje smo rekli da mislimo da su životinje isto što i krumpir?

  Sviđa mi se

 11. Tužno je da samo tjerate svoje i nemate nimalo razumijevanja za što god Vam se kaže. Ne interesira Vas ništa i nitko tko se ne slaže s Vašim stajalištem. Mi ne možemo prikazivati eksplicitne scene ubijanja ljudi i životinja, isto tako ne smijemo objavljivati niti eksplicitnu golotinju, pornografiju, erotiku, i slične stvari. Pravila su jednaka za sve, čini se da to ne možete shvatiti ili to ne želite. Šteta. Kako god bilo želim Vam sve najbolje bez obzira što činili sa svojom samovoljom i prehranom.

  Sviđa mi se

 12. Pa trebali biste se zapitati zašto je zabranjeno da vidite postupak proizvodnje vaše hrane. U čemu se imam slagati sa vašim stajalištem? Da životinje konzumirate ne iz potrebe, već samo iz zadovoljstva? Ako smatrate da životinje nisu isto što i krumpir, zašto podržavate njihovo mučenje i ubijanje? Pogledajte si film Lucent na YouTube. A možete i Dominion.

  Sviđa mi se