BORBA PROTIV PEDOFILIJE

Udaj se za svog silovatelja -prijedlog zakona u Turskoj

Autor: Anamarija Vukojević

U turskom parlamentu se sprema predstavljanje kontroverznog zakona koji bi trebao omogućiti silovateljima izbjegavanje kazne ukoliko ožene svoju žrtvu. Iako je u Turskoj dobna granica 18 godina, vladino izvješće iz 2018. godine je otkrilo da je u posljednjem desetljeću udano 482.908 djevojčica. Na taj način bi se omogućilo pedofilima legalno silovanje, a potom i legalna ženidba svojih žrtava.

Sličan prijedlog zakona je predložen u turskom parlamentu 2016. godine no zbog reakcija javnosti nije usvojen. Stranka pravde i razvitka (AKP) je na ovaj način tada željela omogućiti puštanje više od 4.000 osuđenih silovatelja iz turskih zatvora pod uvjetom da se vjenčaju sa svojom žrtvom. Iako su u obrazloženju prijedloga zakona rekli da je zakon potreban kako bi se zaštitili parovi koji su imali sporazumni seks ali su bili premladi da bi se mogli legalno vjenčati.

Konzultantica Suad Abu-Dayyeh koja radi za nevladinu organizaciju čiji je cilj promoviranje prava žena i djevojaka rekla je da je šokantno kako političari pokušavaju donijeti nacrt zakona koji pruža nekažnjivost počiniteljima dječjeg seksualnog iskorištavanja.

2012. godine proteste širom svijeta, od Turske do Libanona i Maroka, je pokrenula vijest da je 16-ogodišnja Amina Filali počinila samoubojstvo nakon što je natjerana udati se za svog silovatelja.

Turska ima dugu povijest uvođenja zakona namijenjenih promicanju rasta stanovništva. U protekla dva desetljeća, turska je država smanjila naknade za socijalnu skrb, uvodeći politike namijenjene smanjenju državne potrošnje na skrb, promičući obitelj kao mrežu socijalne sigurnosti. Predloženi zakon o „vjenčajte se sa svojim silovateljem“ podržao bi te ciljeve pretvaranjem počinitelja zatvorenika iz ovisnih o državi u muževe i pružatelje usluga.

Šerijatsko pravo predstavlja niz vjerskih muslimanskih propisa u kojem stoji:

 • žena ili djevojka ne smije svjedočiti protiv svog silovatelja (ili više njih).
 • kako bi dokazala da se čin silovanja dogodio potrebna su joj četiri muška svjedoka koji mogu potvrditi da se silovanje dogodilo.
 • žena ili djevojka koja optužuje za silovanje bez da je omogućila 4 muška svjedoka kriva je za preljub.
 • muškarac optužen za silovanje može odbaciti svoju optužbu vjenčavanjem sa žrtvom.
 • muškarac može oženiti djevojčicu i konzumirati brak kad dobije prvu mjesečnicu.

Kao pravni sustav, šerijatski zakon je izuzetno širok. Dok drugi pravni kodeksi reguliraju javno ponašanje, šerijat regulira javno ponašanje, privatno ponašanje, pa čak i privatna uvjerenja. U usporedbi s drugim zakonima, šerijatski zakon također daje prednost kažnjavanju zbog rehabilitacije i favorizira tjelesne i smrtne kazne nad zatvorskim kaznama. Od svih pravnih sustava danas u svijetu, šerijatski zakon je najviše nametljiv i restriktivan, posebno protiv žena.

Piše li u Šerijatskom zakonu doista gore navedenim riječima ili se radi o slobodnoj interpretaciji?

S obzirom da je islam religija s najviše sljedbenika u Turskoj ovakav prijedlog zakona nije za čuđenje. Jedan od utemeljitelja konzervativne Stranke pravde i razvitka koja je podnijela prijedlog je i trenutni predsjednik Turske Recep Tayyip Erdoğan koji je i sam poznat po vrlo nazadnim izjavama o pravima žena.

Erdoganove izjave izazvale su zgražanje javnosti i u samoj Turskoj a i u cijelom svijetu. Prema njemu izjednačavanje žena i muškaraca je protivno prirodi. Navodi također kako je, prema Islamu, pozicija žene isključivo majčinstvo. No, koliko je taj način razmišljanja rastezljiv i otvoren za različite zakone poput gore spomenutog razmislite sami.

Turska nije jedina zemlja otvorena za ovakve neljudske zakone. Većina takvih država se nalazi na Srednjem Istoku i Africi, Zapad nije izuzet od toga. Iako su varijacije ovog zakona “vjenčaj se sa svojim silovateljem” u većini zemalja na Zapadu izumrle istražiteljica Rothna Begum iz Human Rights Watch tvrdi da ovaj zakon dolazi iz Napoleonovog krivičnog zakonika iz 1810. godine u kojem stoji da ako otimač oženi djevojku koju je ukrao njena obitelj može odustati od kriminalnog gonjenja istog. U mnogim drugim propisima zahtijeva se da “par” ostane zajedno neko vrijeme ukoliko navodni silovatelj želi izbjeći kaznu.

Sličan propis je prihvaćen u Otomanskom krivičnom zakoniku iz 1911. godine te su mnoge zemlje u svijetu prihvatile slične zakone nakon što su im ih zapadnjačke kolonijalne sile predstavile.

Rothna Begum objašnjava:

Primjenjivan je kod mnogih zemalja koje su Francuzi kolonizirali. Pogotovo u Sjevernoj Africi, Libanonu, i nekim drugim zemljama na Srednjem Istoku. Isto tako, kad su Britanci kolonizirali nekoliko zemalja na Bliskom Istoku nisu primjenjivali svoje zakone, već Otomanski krivični zakonik ili su dopustili da se ti ‘zakoni’ primjenjuju na muslimanima.

Francuska je ukinila sporni zakon tek 1994. godine, a u tome su ih pratile i druge zapadnjačke zemlje poput Danske i Italije. Na Srednjem istoku neke su zemlje povukle ovakav zakon tek prije par godina. No, prema Begum, patrijahalni stavovi su zadržali različite verzije ovog zakona. Mnogi odvjetnici u tim zemljama smatraju da na ovakav način štite žrtve.

Ideja iza ovakvih brakova je povezana s konceptom viđenja žena ili djevojaka kao privatnog vlasništva. Vezan je uz djevičanstvo i viđenja žene kao “oštećene robe” ako je izgubila svoje djevičanstvo.

Ako se pitate koliko se još uvijek događaju ovakvi brakovi u ovim modernim vremenima i u kojim zemljama mogla bi vas iznenaditi činjenica da je to još uvijek vrlo česta pojava. Iako se ovi zakoni čine antiknima, oni uopće nisu stvar iz prošlosti.

Mnoge organizacije koje se bave ovim problemom, poput nevladinih organizacija i Human Rights Watch su izvijestili da je izuzetno teško stvoriti kompletnu listu zemalja s ovim zakonom zbog različitih interpretacija istog. Jezik u zakonima također može biti kontradiktoran, nije pravilno objašnjen ili je napisan na zbunjujući način.

Prema Wikipediji: Crvenom bojom su označene one koje još uvijek primjenjuju ovaj zakon. Narančastom bojom su označene one koje imaju djelomično primijenjen ovaj zakon. Žutom bojom su označene one koje su u procesu ukidanja ovog zakona. Zelenom bojom su označene one koje su ukinile ovaj zakon nakon 1980. godine. I sivom bojom su označene koje isti nemaju nakon 1980.

Kako će točno sudovi utvrditi i dokazati je li silovanje počinjeno bez “sile, prijetnje ili bilo kojeg drugog ograničenja pristanka”, ostaje za objasniti. A što ako dijete pristane na brak, ali ga je silovatelj, njegovatelj i prisiljavao na brak?

S jedne strane konzervativne stranke nameću zaostale i nazadne zakone koji graniče s ludošću i zalaze u domenu psihopatije a s druge strane krajnje lijeve stranke nameću pedofiliju kao seksualnu orijentaciju. Tko i kako štiti našu djecu koja se razvlače kao dobra roba koju što prije treba izkondicionirati i dobro prodati?

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Izvori:

‘Marry your rapist’ law which allows men who have sex with girls under 18 to avoid punishment if they marry their victims will be considered by Turkish MPs

Turkey wants to introduce law allowing rapists to marry their victims to avoid prosecution

‘Marry-your-rapist’ bill to be introduced by lawmakers in Turkey

Forced to marry her rapist at 11, woman finally changes Florida marriage law

Sharia Law

Muslim Women’s Rights: How The Sharia Law Of Islam Affects The Status And Role Of Women

Pokušava li Francuska normalizirati pedofiliju?

4 replies »

 1. Čitam redovno vas portal i mogu reći da ove vaše nebuloze oko šerijatskih propisa su sramotne .Za silovanje ode glava po kratkom postupku a ono svjedočenje za četvoricu se odnosi na preljub.Da bi ženu optužio za preljub moraju četvorica punoljetnih osoba vidjeti direktno da je došlo do spolnog dodira a to je baš malo teže jedino ako vode ljubav na ulici.

  Sviđa mi se

 2. Ja bih samo o temi nasilja, moderna djeca su zbunjena. Sigurna sam da Sophia (simbolično ime), niti njezina djeca, ne mogu imati takvih problema. Neke Stvari se respektiraju u ime napretka, sve dok sa njima ima tko – rukovati.

  Sviđa mi se

 3. Sa ljudskog stanovišta je to umnožavanje gluposti. Svako nasilje popraćeno dobrim mislima, inače su nerazdvojni, se ne računa jer je pretvoreno u vječno nasilje?

  Sviđa mi se