Pod povećalom MW-a

Hrvatska pravosudna neovisnost pala na 126. mjesto od ukupno 141 države

Autor: Ljubica Šaran

Nakon objave o konkurentnosti Svjetskog gospodarskog foruma postalo je vidljivo kako se Republika Hrvatska, članica Europske unije i NATO-a nalazi niže na ljestvici od Rusije, Srbije i Ukrajine.

Je li Medium u pravu ili u krivu kada nas je nakon izvješća Svjetskog gospodarskog foruma i neovisnosti pravosuđa nazvao – mafijaškom državom?

U uvodu izvješća o konkurentnosti Svjetskog gospodarskog foruma za 2019. godinu stoji sljedeće:

Deset godina nakon globalne financijske krize, svjetska je ekonomija ostala zarobljena u ciklusu niskog ili slabog rasta produktivnosti, unatoč tome što su centralne banke uložile 10 bilijuna dolara. Posljednje izvješće o globalnoj konkurentnosti prikazuje tmurnu sliku, ali također prikazuje kako zemlje s holističkim pristupom društveno-ekonomskim izazovima stoje u utrci prema vrhu.

Hrvatska se očigledno ne nalazi u društvu onih na vrhu, naime mi se nalazimo na nimalo laskavom 63. mjestu među 141. zemlje svijeta.

Neki od zaključaka, vezanih za našu državu su alarmantni i trebali bi zabrinuti sve građane i građanke ove države. Naime, hrvatsko pravosuđe točnije “neovisnost hrvatskog pravosuđa” je na 126. mjestu, najgorem u EU, a ispred nas se nalazi Rusija koja je na 91. mjestu, Srbija koja se nalazi na 101. mjestu, Ukrajina koja je na 105. mjestu, pa čak i Zimbabve koji se nalazi na 113. mjestu.

Web sajt Medium smatra kako je Hrvatska mafijaška država – je li to točno ili nije zaključite sami.

Web tiskovina Medium je brže bolje objavila članak o ovoj temi, a u naslovnoj fotografiji članka stoji sljedeće:

“Hrvatska – mafijaška država – hrvatska pravosudna neovisnost je pala na 126 mjesto od ukupno 141 države.”

Medium također smatra sljedeće:

Da se Europska unija ozbiljno bavi rješavanjem problema “velike” korupcije i nestanka vladavine zakona u Hrvatskoj, čelnici iz Bruxellesa bi istoga trenutka trebali pokrenuti “mehanizam provjere suradnje” za tu zemlju.

Medium tvrdi kako je ovo izvješće ukazalo kako je put proširenja EU prepun pogrešaka te da se i dalje zanemaruje najvažniji temelj demokratskog upravljanja – točnije vladavina prava i zakona s kojim se štite ljudska prava, privatno vlasništvo i naravno demokratske institucije. Također se jasno daje do znanja kako je za tu vladavinu prava i zakona potrebno neovisno pravosuđe, u protivnom se krše zakonska prava građana, te ekonomskih sudionika.

Istra web tiskovina smatra kako je snažno kršenje načela vladavine prava i zakona s manjkavima i nedjelotvornim sudstvom u Hrvatskoj stvorilo nepravdu i rasprostranjenu korupciju, zbog čega se uništavaju životi građana, dok se iz zemlje tjeraju legitimni strani ulagači.

Najgora kritika koju nam je uputio Medium je vezana za hrvatsko predsjedanje Europskom unijom:

Daljna zloupotreba vladavine zakona je nastala prvog siječnja 2020. godine kada je Hrvatska preuzela dužnost predsjedatelja Europskom unijom. Zbog pogrešne i nedjelotvorne inicijative za proširenjem EU, omogućeno je Hrvatskoj – zemlji bezakonja, da presjeda EU.

No vratimo se mi na izvješće Svjetskog gospodarskog foruma, je li sve u nas tako crno i je li Medium pogriješio kada nas je opisao “zemljom bezakonja”?

Može li Hrvatska bolje ili gore od ovoga?

U pravnom okviru za regulaciju propisa, nalazimo se na 138. mjestu, to je zaista loše.

Hrvatsko imovinsko pravo se nalazi na 111. mjestu – i to je loše, jako loše.

U izvješću također stoji kako je naša vlada po stabilnosti politike na 132. mjestu, znači 11 mjesta od dna.

Po prilagodljivosti vlade na promjene, nalazimo se na 136. mjestu što je peta najslabija pozicija. Dakle, gotovo smo na dnu glede toga.

Po teretu vladinih regulacija nalazimo se na 139. mjestu, još dva mjesta i bili bi na samom dnu.

Po učinkovitosti pravnih okvira za rješavanje sudskih sporova nalazimo se na 140. mjestu, dakle predzadnji smo.

Medium smatra kako je sramotno da je jedino Ivo Sanader osuđen za korupciju iako slučajeva imamo na pretek. U sličnom je tonu pisao i EBL News koji je objavio članak pod naslovom: “Hrvatska po neovisnosti pravosudnog sustava najgora u EU.”

Indeks korupcije Transparency Internationala za 2019. godinu.

S druge strane Trading Economics je objavio izvješće Transparency Internationala u kojemu stoji kako se prema indeksu korupcije Hrvatska nalazi na 63. mjestu među 180 zemalja. Po istom izvoru korupcija nam je sada sada na razini iz 2010., 2012. i 2014.

Kako god bilo, brojke iz izvješća o konkurentnosti Svjetskog gospodarskog foruma nisu nimalo lijepe, te bi nas trebale natjerati na razmišljanje.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Izvori:

WEF – Global Competitivness Report 2019. – PDF

Global Competitiveness Report 2019: How to end a lost decade of productivity growth

Croatia’s Judicial Independence Drops to 126th out of 141 Nations

Here are the top 10 most competitive economies in the world

Perception of judicial independence in Croatia among worst in EU

Croatia Corruption Rank