Pod povećalom MW-a

Težina lanaca – nekada i sada

Autor: Ljubica Šaran

Rijetko kada imamo priliku vidjeti dobre dokumentarce koji pokazuju svu nesreću na prostoru bivše države, a da pri tom ostanu neokaljani virusima religiozne i nacionalne mržnje. Još manje imamo priliku vidjeti ozbiljne uratke koji se bave malim, običnim čovjekom na brdovitom zapadnom Balkanu koji stenje i šuti zadnjih trideset godina dok mu se novčanik harači, srce para, a mozak ispire – serija dokumentarnih filmova pod nazivom “Težina lanaca” se bavi upravo takvim ljudima na našim prostorima.

Kolika je težina naših “lanaca”

Boris Malagurski je najvjerojatnije nepoznato ime na području Hrvatske i Slovenije, no njegovi dokumentarci su bliski svim ljudima koji su u zadnjih 30 godina patili zbog divljačkog tajkunskog kapitalizma i privatizacija “za kunu”. Možda će se nekim našim čitateljima neće svidjeti što preporučamo dokumentane filmove čovjeka koji radi i djeluje na području Srbije, pa ipak usudili bi se reći kako je Malagurski pogodio “u sridu” jer smo nakon osamostaljenja svi (osim 200 obitelji super-bogatuna i njihovih priležnica) prošli kroz istu golgotu i još je prolazimo.

Stoga vam od srca preporučamo da seriju dokumentaraca pod imenom “Težina lanaca” pogledate i razmislite o svemu kritičnog ali otvorenog uma.

Težina lanaca – prvi dio.
Težina lanaca – drugi dio.
Težina lanaca – treći dio.

Kako god bilo – istina se može skrivati neko vrijeme, no prije ili kasnije ispliva na površinu.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.