Pod povećalom MW-a

Hrvatska je na 64. mjestu po slobodi tiska, no što o cenzuri misle naši čitatelji?

Autor: Ljubica Šaran

Sloboda tiska označava slobodu medija za objavljivanje informacija, širenje informacija ili pak mišljenja, bilo putem tiska ili elektronskih medija bez ikakve kontrole vlasti ili cenzure. Sloboda tiska je najvažnija karakteristika slobodnog društva i demokratskog upravljanja, dok je cenzura glavna odlika totalitarnih režima. Reporteri bez granica su nas smjestili na 64. mjesto, a od nas su po slobodi protoka informacija i mišljenja bolji Haiti, Gruzija, Armenija i Bosna i Hercegovina.

Reporters without Borders (Reporteri bez granica) – RSF, su neovisna međunarodna organizacija sa sjedištem u Parizu, čija je glavna zadaća ocjenjivanje stanja slobode novinarstva u globalu te pomaganja kolegama novinarima, izvjestiteljima i blogerima koji su zbog svojih objava zatočeni ili pak izbačeni s posla.

Sjedište međunarodnog odbora Reportera bez granica u Parizu.

U objašnjenju njihovih aktivnosti stoji sljedeće:

Sloboda informiranja je fundamentalna u bilo kojoj demokraciji, no gotovo polovica svjetske populacije nema pristupa slobodnom izvještavanju vijesti i informacija.

RSF omogućava informacije o medijima i njihovoj slobodi na globalnoj razini, te ih objavljujemo na francuskom, engleskom, španjolskom, arapskom, kineskom, ruskom i drugim jezicima. Nakon što provjerimo prikupljene informacije svakodnevno objavljujemo napade na novinare te izvještavamo o svim mogućim oblicima cenzure.

Indeks slobode tiska za 2019. godinu. Najsvjetlije – najveća sloboda, crno – najmanja sloboda tiska.

Zahvaljujući upornom radu svake godine izdaju Indeks slobode tiska, a za 2019. godinu stanje je sljedeće:

Zemlje u vrhu slobode tiska, točnije zemlje koje najviše poštuju najvažniji čimbenik demokracije – slobodu protoka informacija, slobodu iznošenja mišljenja i neovisno izvještavanje.

Na prvom mjestu, po slobodi tiska, se nalazi Norveška, nakon nje je Finska. Na trećem mjestu se nalazi Švedska pa Nizozemska. Peto mjesto je osigurala Danska, a nakon nje je Švicarska. Na sedmom mjestu je Novi Zeland, a na osmom mjestu se nalazi Jamajka. Na devetom mjestu je Belgija, a na desetom mjestu je Costa Rica.

Tko je bolji, a tko gori od nas po slobodi tiska?

Mi se nalazimo na 64. mjestu. Ispred nas su: Gruzija na 60. mjestu, Armenija na 61., Haiti na 62., te Bosna i Hercegovina na 63. mjestu. Promislite malo o ovim podacima, dozvolite da vam se utisci slegnu. Dakle, Gruzija i Armenija zemlje nastale raspadom Sovjetskog Saveza – daleko izvan granica EU su bolje od predsjedavateljice Europske Unije po slobodi tiska. Jedan Haiti, karipska zemlja uništena brutalnim diktaturama u kojoj siromašni jedu kolače od blata jer za drugo nemaju novca i dokrajčena strahovitim potresom je bolja od nas po slobodi tiska.

Kako je to moguće?

Neposredno ispod nas se nalazi Niger. Zar je moguće da smo mi samo za jedno mjesto bolji od zemlje trećeg svijeta iz srca Afrike? Jedina država iz okrilja EU koja je po slobodi tiska gora od nas je Grčka i nalazi se na 65. mjestu, dok je Japan jedina zemlja iz G7 koja se nalazi na tako katastrofičnoj poziciji.

Srbija se nalazi na 90. mjestu, Slovenija na 34. mjestu, Makedonija na 95. mjestu, Crna Gora na 104. mjestu, a Kosovo na 75 mjestu Indeksa slobode tiska za 2019. godinu.

Tko se nalazi na dnu ljestvice?

Najgora zemlja po slobodi tiska je Turkmenistan koji se nalazi na 180. mjestu, a Sjeverna Koreja je na 179. mjestu. Nakon toga dolazi Eritreja pa Kina na 177. mjestu. Na 176. mjestu je Vijetnam, a Sudan je odmah iznad. Sirija je na 174. mjestu, dok je Džibuti na 173. mjestu. Na sramotnom 172. mjestu se nalazi Saudijska Arabija.

Rezultati ankete su i više negoli reprezentativni.

Ponukani radom Reportera bez granica, napravili smo anketu u kojima smo čitatelje upitali o njihovom stavu prema cenzuri medija u nas.

Što su odgovorili naši čitatelji.

Pitanje je bilo: koliko se u našoj zemlji cenzuriraju medijske informacije?

U anketi je sudjelovalo 572 čitatelja, a odgovori su sljedeći:

  • 279 čitatelja ili 48,78% sudionika ankete smatra sljedeće: “Sve se cenzurira uz posebne plaćenike koje nepodobne informacije prozivaju lažnim vijestima, zbog toga se informiram u neovisnim glasilima.
  • 233 čitatelja ili 40,73% smatra sljedeće: “Uglavnom su sve informacije filtrirane i cenzurirane prema željama onih koji iz zapadnjačkih centara moći upravljaju našom politikom.”
  • 31 čitatelja ili 5,42% smatra sljedeće: “Ne znam, svašta se objavljuje.”
  • 12 čitatelja ili 2,1% smatra sljedeće: “Mi smo slobodna i demokratska zemlja, ništa se ne cenzurira.”
  • 11 čitatelja ili 1,92% smatra sljedeće: “Nešto se mora cenzurirati, ne može svatko objavljivati što hoće.”
  • Dok šest čitatelja ili 1,05% smatra kako ih nije briga i da je njima dobro.

Drugim riječima, 89,51% sudionika smatra kako se sve ili uglavnom sve cenzurira. To je golema brojka o kojoj bi i te kako trebali razmisliti, naročito ako znamo gdje se nalazi naša zemlja po Indeksu slobode tiska.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.