Pod povećalom MW-a

Najvažnije osoblje američke vojske je još uvijek u podzemnim bunkerima

Autor: Ljubica Šaran

24. ožujka 2020. general O’Shaughnessy je izvijestio medije da će se osoblje od esencijalne važnosti u sklopu NORAD-a i NORTHCOM-a izolirati od javnosti u podzemne bunkere kako bi uspješno nastavilo braniti Sjedinjene Američke Države u jeku pandemije koronavirusa. Nakon deset dana, još uvijek su u bunkerima.

Što li se krije iza vrata teških 25 tona?

Sjevernoamerička zapovjedništvo zrakoplovne obrane (NORAD) i Sjeverno zapovjedništvo (NORTHCOM) se povuklo u jedan od najvećih i najdubljih podzemnih bunkera u SAD-u, znameniti Cheyenne Mountain u Koloradu krajem prošlog mjeseca, a ostali rodovi vojske i nužno tehničko osoblje koriste još tri bunkera na teritoriji SAD-a.

Video s brifinga generala O’Shaughnessya u kojem se najavljuje povlačenje u bunkere.

Za vrijeme brifinga zapovjednik NORAD-a i NORTHCOM-a, general Terrence O’Shaughnessy je izvijestio medije kako su 24. ožujka već započeli premještanje vojnog osoblja u podzemne komplekse te da će obje komande koristiti sklonište pored vojne zračne baze Peterson. Inače kompleks Cheyenne Mountain je izgrađen tijekom Hladnog rata ispod slojeva granita, a poznati dijelovi kompleksa se protežu na dubini od preko 600 metara ispod površine tla.

Vrata najčuvanijeg američkog bunkera su teška 25 tona i mogu izdržati nuklearni udar snage 30 megatona.

Spomenuti bunker se hermetički zatvara s vratima teškom 25 tona koja mogu podnijeti udar nuklerane eksplozije snage punih 30 megatona.

Glavna soba NORAD-a koji nadgleda nebo iznad SAD-a.

Zapovjednik O’Shaughnessy je izrazio nadu kako će imati dovoljno mjesta za svo nužno osoblje koje se tamo želi prebaciti te da nema ovlasti govoriti o tome tko je točno stacioniran u bunkerima:

Naši predani profesionalci iz zapovjednog i kontrolnog tima NORAD-a i NORTHCOM-a napustili su svoje domove, oprostili se od svojih obitelji i izolirani su od svih kako bi osigurali da mogu svaki dan podnijeti stražu u obrani naše domovine. Pozicioniranje komandi u bunkere sigurno nije optimalno, ali apsolutno je potrebno i prikladno s obzirom na situaciju.

Poznato je kako je prebacivanje u bunkere uslijedilo nakon što je predsjednik Trump potpisao izvršnu naredbu s kojom se nalaže Pentagonu da pozove milijun pripadnika Nacionalne garde i drugih rezervista, te da se aktivira čak i umirovljeno vojno osoblje uglavnom iz medicinskih grana vojske ili pak s medicinskim certifikatima kako bi se “borili protiv širenja zaraze”.

Pogledajmo kako izgleda najčuvaniji vojni bunker Američke vojske.

Poznato je kako u slučaju da je kompleks Cheyenne kompromitiran virusom te u slučaju da osoblje nije u mogućnosti obavljati svoju dužnost, tada njihove zadatke preuzima treći tim koji se nalazi na “drugoj lokaciji” te koji će daljinski preuzeti kontrolu nad poslovima komande.

Četvrta pješadijska divizija američke vojske čuva kompleks bunkera ispod planine Cheyenne.

Kompleks Cheyenne je služio kao primarna komanda i kontrolni centar NORAD-a od 1965. do 2006., a također je služio i kao Svemirska vojna komanda američke vojske od 1985. do 2002. NORTHCOM i NORAD su 2015. godine prebacili raznorazne službe ponovo u ovaj bunker iz straha od EMP napada (napada elektromagnetskim pulsom). Za sada je poznato kako ovaj bunker zauzima površinu od pet hektara, no to je činjenica od samo prvotne četiri godine građenja, naime zna se da je naknadno još rađeno na kompleksu no koliko je točno proširen je nepoznanica za javnost.

Pored ovoga bunkera, američka vojska je smjestila ostatak esencijalnog osoblja u nekoliko drugih bunkera. Poznato je kako je centar za izvanredne operacije djeluje u Mount Weatheru u kojemu je dio rezerviran kao sklonište za najvažnije ljude američke vlasti i njihove obitelji. Dio istog bunkera je također namijenjen FEMA-i (Američkoj agenciji za izvanredna stanja) koja je također uključena u nacionalni program borbe protiv koronavirusa.

Raven Rock bunker se pozna pod nazivom “mali Pentagon” jer je namijenjeno da se svo esencijalno osoblje američke vojne komande prebaci u ovaj kompleks u slučaju potrebe.

Kako god bilo kad god se neka vojska ukopava u duboke bunkere ne šalje nimalo lijepu i ohrabrujuću sliku i onako ishisteriziranim ljudima koji su poprilično u panici zbog koronavirusa. Voljeli bi vjerovati kako je ovo najobičnija mjera predostrožnosti od trenutačne pandemije, no vrijeme će pokazati je li to zaista tako.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Izvori:

Department of Defense Statement on the use of National Guard Forces Under Title 32 Section 502(f)

Raven Rock Mountain Complex

Mount Weather Emergency Operations Center

Pentagon orders essential staffers to deep underground Cold War bunker as COVID-19 pandemic broadens across U.S.

Essential Staff To Deep Underground Mountain Bunker As Pandemic Prep Escalates

PENTAGON ORDERS ESSENTIAL STAFF TO DEEP UNDERGROUND MOUNTAIN BUNKER AS PANDEMIC PREP ESCALATES

COVID-19 Drives Command Teams Charged With Homeland Defense Into Cheyenne Mountain Bunker

Run for the hills! Pentagon sends teams into MOUNTAIN BUNKERS as pandemic preparations go into full swing

Trump greenlights call-up of one MILLION reservists to battle Covid-19

U.S. Military Command Teams Are Being Isolated At Cheyenne Mountain & Other Bunkers