PRIZMA DRUŠTVA

Papa Franjo smatra da nam je priroda možda poslala koronu za kaznu

Autor: Anamarija Vukojević

Oduvijek se u narodu mislilo da kad god je na određenom mjestu na našoj planeti velika količina negativne energije da to povlači odgovor iz prirode. Čini se da je i papa Franjo takvog mišljenja jer je nedavno izjavio kako je vrlo vjerojatno da je Covid-19 pandemija odgovor prirode jer čovječanstvo ne čini dovoljno u svezi “globalnog zatopljenja”.

U e-mail intervju (poštuje se izolacija) za časopis The Tablet i Commonwealth papa je podsjetio da smo do nedavno govorili o požarima u Australiji, o brodu koji je mogao slobodno preploviti Sjeverni pol jer se led toliko otopio. Sada, u vrijeme koronavirusa, sve druge teme su zaboravljene.

Dobra vijest za slovenske katoličke svećenike. Naime, slovenska vlada i parlament su donijeli zakon kojim se omogućuje svećenicima dodatak na plaću, u iznosu od 350 do 700 eura, s obzirom da Crkva više ne može računati na milodare jer nema otvorenih misa za vjernike.

Uz dužno poštovanje papi Franji, zanimljivo je podsjetiti da su do nedavno mainstream mediji bili preplavljeni vijestima o “globalnom zatopljenju i Greti“, a čim se “pojavio” koronavirus svi mainstream mediji pišu isključivo o koronavirusu. A vijesti na televiziji spominju koronavirus čak i prilikom izvješćivanja o sportu ili vremenu. Ako je jasno da su mainstream mediji ti koji oblikuju atmosferu društva (barem onog većeg dijela koji nikad nije čuo za alternativne medije, blogove, forume i stranice) onda je jasno da postoji određena namjera koja se skriva iza takvog širenja panike i histerije, lova na širitelje “dezinformacija” zbog kojih se otvaraju “ministarstva istine”. Zašto papa Franjo ne da packu mainstream medijima koji su glavni i odgovorni širitelji panike među ljudima?

Ne znam jesu li to osvete prirode ili su to odgovori od prirode.

Papa Francis u e-mail intervju.

Papa se također osvrnuo na slučaj u Las Vegasu gdje su beskućnike smjestili u karantenu na parkiralištu. Osudio je takvo ponašanje i rekao da ti ljudi trebaju biti u karanteni u hotelima.

Nevada, kao jedna od najbogatijih država u SADeu, pokazuje potpuni nemar prema najranjivoj populaciji u državi.

Brine me licemjerje određenih političkih ličnosti koje govore o suočavanju s krizom, o problemu gladi u svijetu, ali i onih koji žele proizvoditi oružje.

Na koje političare točno je papa mislio pošto broj uhljeba svaki danom raste? Oportunizam u vrijeme krize je uvijek bio najdraži psihopatima i sličnim njima.

Zanimljivo je da je papa upozorio na porast populističkih političara čiji govori podsjećaju na vrijeme Hitlera iz 1933. godine.

Sve je to super dragi naš papa Franjo, ali svi čekamo, barem u doba krize, da Crkva odriješi “kesu”, ali nikako da to dočekamo. Još uvijek nam iz crkvenih redova dolazi isključivo samo molitva i poziv na molitvu. Gladnim vjernicima to možda znači malo više, nego gladnim nevjernicima, ali i jedni i drugi su i dalje gladni.

U članku “Na što Crkva troši milodare?” otkrili smo razočaravajuće činjenice da se najvećim dijelom novac od milodara troši na sudske i izvansudske nagodbe za rješavanje na stotine tisuće slučajeva svećeničke pedofilije diljem svijeta. Ali, da se razumijemo, nije ni Crkvi trenutno lako. U tisuće crkava diljem svijeta ne stižu milodari zbog zabrane održavanja misa. A svećenicima toliko nedostaju ti novci da na silu, protiv zakona i savjeta Nacionalnog stožera, održavaju misu. Dobro, jedan svećenik, za kojeg se zna. Tko šiša koronavirus, kad je prazna “kesa”.

No, ima i tome lijeka, naime u Njemačkoj protestantska crkva Berlin-Brandenburg uvodi beskontaktno plaćanje. Umjesto klasičnog prikupljanja novca vrećice će biti opremljene “displayom” i uređajem za kartično plaćanje. Koliko dugo će trebati drugim crkvama da uvedu isto, vjerojatno ne baš puno. Važno je dodati da Protestantska banka već razmišlja da se ovakvo plaćanje uvede u sve crkve u Njemačkoj. S obzirom na prijedlog Kriznog stožera da se treba izbjegavati gotovina u doba koronavirusa, što mislite koliko će to postati i za koliko dugo jednostavno podrazumijevajuća stvar?

Čisto kao podsjetnik koliko love leti iz našeg proračuna na račun Vatikanskih ugovora:

Ajde papa, daj i nama malo. Ili barem nemoj uzimati toliko.

Dok se narod moli, prema papinoj preporuci, u socijalnom razmaku od dva metra, s deset rola papira na balkonu, polupraznog hladnjaka i straha od odgovora prirode na “zloću” čovječanstva jer se ne brine o “globalnom zatopljenju” najviši sud u Australiji je odbacio presudu kardinalu George Pell-u koji je proglašen krivim za povijesni zločin zlostavljanja djece. Prvotno je osuđen na šest godina zatvora.

Našoj javnosti možda nepoznati kardinal George Pell je nekadašnji vatikanski blagajnik, ni manje ni više, bliski pomoćnik pape Franje.

Kardinal Pell je nakon oslobađajuće presude rekao da razumije zašto ga je sud prvotno osudio jer zbog sve učestalijeg zlostavljanja djece od strane svećenika vrlo je lako osuditi svakog svećenika koji se nađe na osuđeničkoj klupi.

Svom srećom pa su klerici uvijek puni razumijevanje i spremni na opraštanje.

Kad god “Božja ruka” krene u kažnjavanje onih koji počine zločin protiv djeteta, Crkva se umiješa. Zašto se Crkva, skupa s papom, nije jednostavno samo pomolila za svog dragog kolegu kardinala Pella?

Dok se narod “farba” na sve moguće načine i plaši ih se sa sudnjim danom, mainstream mediji se gotovo u potpunosti bave viješću o koronavirusu, a vijesti o oslobađanju kardinala Pella, prvotno optuženog pedofila, prolazi sasvim mimo radara. Da nam nije alternativnih medija, mislili bi i dalje da rode donose djecu.

Papa je intervju završio ovim riječima:

Pobrinite se za sebe i za budućnost koja će doći.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Izvori:

Pope says Covid-19 pandemic could be nature’s “response” to climate change

Photos of Las Vegas homeless sleeping in a parking lot after shelter closes spark outrage

Pope Francis offers coronavirus prayer from a strikingly empty St. Peter’s Square

Pope Francis gives special prayer for coronavirus victims

Crkvi i “rodjacima” – kako se troši naš novac?

Na što Crkva troši milodare?