PONERIZACIJA DRUŠTVA

Majka uhićena jer je s djecom izašla u park

Autor: Anamarija Vukojević

Slučaj Sare Brady, majke dvoje djece, koja je prije nepunih tjedan dana uhićena u gradu Meridian, država Idaho jer je izvela djecu na obližnje igralište odjeknuo je snažno na društvenim mrežama. Postoje dvije strane priče, ona koju su izvijestili mainstream mediji i ona koja dolazi od uhićene majke. Komu je za vjerovati?

Policija trenira strogoću na majkama koje izvode djecu na igralište dok istovremeno pušta kriminalce iz zatvora kako bi ih zaštitila od koronavirusa. Tko je tu lud?

Sara je uhićena i optužena za prekršaj neovlaštenog upada na posjed u Kleiner park. Donja snimka pokazuje kako policija, nakon duže prepirke s nekoliko mama, odvodi Saru s lisicama dok druge majke s djecom mole policajce da objasne zašto je Sara uhićena.

Glasnogovornik policije u Meridianu je za medije dao izjavu:

Policajci su nekoliko puta pokušali potaknuti Saru Brady da se pridržava pravila, no ona nije udovoljila njihovim zahtjevima. Bila je dio skupine obitelji koje su sudjelovale u prosvjedu protiv restriktivnih mjera ostajanje kod kuće. Sada joj prijeti kazna zatvora do šest mjeseci ili novčana kazna u iznosu od 1.000 američkih dolara.

Uhićenje je isti dan izazvalo protest ispred gradske vijećnice gdje su demonstranti izrazili zabrinutost zbog načina na koji je policija odradila svoj posao.

Među demonstrantima je bila i Sara Brady koja je objasnila što se zapravo dogodilo i kako se našla na igralištu u park Kleiner. Prema njenoj izjavi, sve je krenulo kad je na Facebooku vidjela poziv na zajedničko druženje. Iako se druženje već odvijalo oko 45 minuta i Sara je već kasnila, kad je došla tamo netom poslije pojavila se policija. Pokušala je doznati od policije u čemu je problem i zbog toga je upravo ona nastradala. Iako se u gornjem videu može čuti više glasova majki koje pokušavaju doznati zašto se ne smiju njihova djeca igrati u parku. S obzirom da su na društvenim mrežama neki komentari bili protiv Sare Brady, te su ju optuživali da ne poštuje zakon i policiju, ona je na to samo odgovorila da njen suprug radi u policiji i da doista poštuje zakon i snage zakona. Sara je također naglasila da nije postojala sigurnosna traka koja ukazuje da se ne smije ići u park niti na igralište niti ju je ona pokidala kako su neki od komentara na društvenim mrežama tvrdili.

No, Inside Edition ima sasvim drugačiju priču o slučaju Sare Brady. Prema novinarki, Sara Brady je naučila ovu lekciju na teži način. Također, tvrdi se kako je park bio ograđen sigurnosnim trakama na kojima je bilo upozorenje da se ne smije koristiti niti park niti igralište. Također su postojali i znakovi koji upozoravaju na isto. Ipak, to se ne vidi na gornjoj snimci.

Da li bi se uhićenje dogodilo da je drugi policajac imao više strpljenja? Znači li to da građani ovise o trenutnoj procjeni trenutnog raspoloženja policajca? Trebamo li i mi naučiti iz Sarinog slučaja da ne bismo trebali postavljati “suvišna” pitanja snagama provođenja zakona? Vrijedi li to samo u vrijeme koronavirusa ili je to nova restriktivna mjera koja se potiho nameće građanima drugog reda?

Poznato je da velika većina američkih policajaca uživaju u moći koje im njihove ovlasti daju a često su sami veći kriminalci nego oni koje love. O tome smo pisali nekoliko puta a navodimo samo neke od članaka:

Zašto se policija SAD-a ponaša kao okupacijska sila koja širi strah i beznađe?

Američka policija privela 6-godišnju djevojčicu, vezanu lisicama, zbog “lošeg” ponašanja

Američki policajci ubili i povrijedili više od 55 tisuća građana tijekom jedne godine

Epidemija američke policijske brutalnosti

Kad davljenje postane opravdano?

Zašto je to tako, detaljno je opisano u članku Policija nastala na temeljima organizacija za lov odbjeglih robova ne može biti pravedna.

Većina nas manje više živi u uvjerenju kako smo slobodni i kako država brine o svojim građanima a policija nam služi i štiti nas od kriminalaca. I mislimo to sve dok ne doživimo slučaj opresije na osobnoj razini. Dok ne dođemo u situaciju da nam se oduzmu naša ustavna prava, kad to osjetimo na svom novčaniku ili još gore, na svojoj koži.

I većina nas razmišlja da bi tako trebalo biti, ali većina nas smo stranci na ovoj planeti koju vode psihopati na vlasti i koji ne misle da mi imamo ikakva prava niti je naš krvavo zarađen novac koji uplaćujemo u državnu kasu sa svakim računom u trgovini, svakom uplatnicom, svaku novčanu transakciju, naš novac. To je za njih normalno, logično, objektivno i prirodno. Kad to shvatimo, onda ćemo znati da nismo slobodni te da policija ne štiti nas već njih.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World. 

Izvori:

‘Americans won’t stand for it’: Outrage and protests as mother arrested for letting children play in park

This Has to Stop: Mother Handcuffed and Arrested by Police in Idaho for Letting Kids Play in a Park (VIDEO)

Home of the Free? Idaho Mother Arrested, Handcuffed for Letting Kids Play in Park [Watch]