Pod povećalom MW-a

Crkva dobila 53 milijuna kuna od ukupnih 58 za razvoj zajednice

Autor: Ljubica Šaran

Dok nesretnici koji su ostali bez krova nad glavom zbog potresa u Zagrebu čame po studentskim domovima i hostelima, dok bolnice u “lijepoj našoj” nalikuju derutnim mrtvačnicama, dok stariji i nemoćni žive u uvjetima prikladnim tek za držanje stoke dotle KC dobija novac koji je namijenjen “Ulaganju u zajednice”. Neupućeni čitatelji bi mogli pomisliti kako je, ne daj Bože, naša crkva zaostala i siromašna.

Crkva je eto siromašna i nerazvijena, pa je treba novčano pomagati kako bi ojačala.

Hrvatska je zemlja prava, pravičnosti i poštenja, u nas nema korupcijskih skandala, u nas vladajuće stranke imaju potpunu transparentnost poslovanja i djelovanja, a javni dužnosnici su najbolji i najsposobniji. U Hrvatskoj teče med i mlijeko.

Naravno da tako nije, u stvari, upravo je suprotno, na samom smo začelju političkih i ekonomskih događanja u EU, naši građani su po indeksu “sreće” također na samom začelju, a iz zemlje bježi trbuhom za kruhom tko god može.

Kako se vladajući ponašaju najbolje svjedoče slučajevi kako se ponašaju s našim novcem, kojeg je država oduzela od svih nas na račun svih mogućih i nemogućih poreza, prireza, taksi i dadžbina.

Drugog rujna, saborski zastupnik i bivši ministar regionalnog razvoja i EU fondova Marko Pavić je poručio kako naša velebna Vlada ulaže u “sve segmente društva koji doprinose razvoju lokalne zajednice, te je s posebnim zadovoljstvom istakao kako je program “Ulaganja u zajednicu” među rijetkima na koje se mogu prijaviti crkvene zajednice. Pavić ja naveo kako je Katolička Crkva dobila većinu novca iz navedenog programa te da nema razloga za javno negodovanje jer je Vlada uložila na stotine milijuna kuna u škole i vrtiće.

Damir Bakić, saborski zastupnik platforme “Možemo!” je ustvrdio kako je Crkva u ‘Rvata ove godine dobila najviše, te da su vjerski projekti trenutačno 33% vredniji negoli obrazovni projekti. Bakić je naveo da je takav trend bio vidljiv još 2017. godine kada je raspisan prvi natječaj ulaganja u zajednicu te da su tada na natječaju novac dobile katoličke župe, točnije od 6,7 milijuna raspoloživog novca, samo je 300.000 kuna išlo drugim subjektima. Bakić je zatražio od ministrice regionalnog razvoja Nataše Tramišak dostavu kompletne liste svih projekata prijavljenih za sufinanciranje u 2020. godini, i to zajedno s pridijeljenim bodovima u postupku rangiranja. Potom navodi i sedam konkretnih pitanja; tko je i po kojim kriterijima sastavio način vrednovanja projektnih prijedloga, tko je odredio sastav Povjerenstva za odabir projekata te koji je sastav Povjerenstva.

Kompletne Bakićeve zahtjeve možete pročitati na njegovoj Facebook stranici.

2018. situacija je bila još gora, naime svi novci iz programa, točnije 11 milijuna kuna je dodijeljeno crkvama od toga je 10,7 milijuna kuna išlo Katoličkoj Crkvi, a po 150.000 kuna Evangelističkoj i Pravoslavnoj crkvi.

2019. godine Vlada je za spomenuti program dodijelila 20 milijuna kuna, od čega je 17,5 milijuna kuna otišlo vjerskim institucijama (najveći dio Katoličkoj Crkvi), dok je tek 2,5 milijuna kuna dodijeljeno za sanaciju i modernizaciju škola, bolnica i vrtića.

Inače spomenuti program je pokrenut za vrijeme mandata bivše ministrice Gabrijele Žalac s navodima kako se radi o programu s kojim će se ulagati u popravak, obnovu, dogradnju i modernizaciju obrazovnih, zdravstvenih, predškolskih i kulturnih institucija, pa i vjerskih objekata, a sve kako bi se podigla kvaliteta života ljudi u određenim lokalnim zajednicama kojima je to najpotrebnije.

Dakle Katolička Crkva je do sada dobila točno 53,2 milijuna kuna dok su vrtići, škole, kazališta, pučka učilišta, bolnica za rehabilitaciju djece i opće bolnice dobile 4,8 milijuna kuna.

Ove godine crkva je od 20 milijuna sredstava osiguranih za razvoj zajednice dobila 18 milijuna kuna, dok su svjetovni sudionici dobili mizernih dva milijuna kuna.

Ta da – lova leti iz našeg proračuna na račun Vatikanskih ugovora, no to je samo mali dio novca kojeg RH isplaćuje iz proračuna KC.

Predlažemo Vladi da se program preimenuje u “Ulaganje u vjerske zajednice”, a čitatelje koji smatraju da smo nepošteni prema Crkvi u Hrvata, da dobro prouče kako se na stotine milijuna kuna kuna iz državnog proračuna slijeva na Kaptolske račune svake godine.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.