Pod povećalom MW-a

Hoće li se život vratiti u normalu – rezultati ankete i plan Svjetske banke do 2025.

Autor: Ljubica Šaran

Početkom ljeta pokrenuli smo anketu jer nas je interesiralo što vi mislite o razvoju pandemije i reakciji vlasti za hladniji dio godine. Rezultati nas nisu iznenadili jer je veliki dio sudionika uspio predvidjeti sve ono što nam se trenutačno događa uz zaključak – bojimo se za budućnost.

Što li nam to sprema Svjetska banka do 2025. godine?

Neovisne ankete su najbolji pokazatelj stanja društva i stanja duha sudionika. Zapravo takve ankete su “zlata vrijedne” i trebale bi onima na vlasti pomoći, ako im je imalo stalo do vlastitog naroda. S druge strane, svjedoci smo ispolitiziranosti javnog medijskog prostora i stranačkih igrica na svim razinama društva te se bojimo da jedino možemo vjerovati rezultatima anketa koje smo sami pokrenuli jer novac i politiku držimo daleko od ovoga bloga.

Ima li u našoj zemlji ljudski život ikakvu vrijednost, naročito u vrijeme pandemije kada je cijela zemlja stala kako bismo navodno očuvali živote naših baka i djedova? Ako je suditi po primjerima Splita i Koprivnice odgovor je nema – osim ako taj život nije od kakvog guzonje iz kakve stranke.

Prošla zima je bila mučna do boli, starci koji umiru po domovima za starije i nemoćne “kao muhe”, ničija odgovornost, ekonomija koja se srozala na dno dna, kronični bolesnici koji ne mogu do osnovne liječničke njege zbog pandemije, masovno odbijanje operativnih zahvata zbog pandemije, puste bolnice unatoč pandemiji, automobili hitne pomoći kupe jedino guzonje poput Jandrokovića, za narod koga briga.

Je li Androković važniji od bola kojeg drugog građanina RH? Ako je suditi po ponašanju hitne službe, koja ne dolazi po obične građane, ali dolazi brže bolje po političare – tada je odgovor – mi živimo u poneriziranoj državi u kojoj život običnog ljudskog bića nema nikakvu vrijednost osim one s kojom puni državnu kasu u obliku poreza, prireza i nameta.

No vratimo se na našu anketu i pogledajmo što vi mislite o cijeloj ovoj situaciji.

Anketa s našeg bloga.

U anketi je sudjelovalo 565 čitatelja bloga Matrix World. a rezultati ankete su sljedeći.

61,95% sudionika ankete ili 350 čitatelja smatra da se život neće vratiti u normalu, da nam na jesen spremaju novu rundu “korone”, da je gospodarstvo u krizi, da nema ništa od turizma, da je klima sve nestabilnija i da se boje za budućnost.

12,39% sudionika ili 70 čitatelja smatra da će se život vratiti u normalu jer smo prošli i gore te da nema razloga za strah.

10,8% sudionika ili 61 sudionik smatraju kako će se život vratiti u normalu, no da će trebati dosta vremena.

5,31% sudionika ili 30 čitatelja nije briga jer je njima dobro.

0,7% sudionika ankete ili četiri čitatelja vjeruje struci i autoritetima i smatra da nas oni ne bi prevarili.

Rezultati ankete.

Drugim riječima, gotovo 62% sudionika ankete se boji za budućnost jer smatra kako će se “pandemija” razvlačiti na dulje vrijeme te da je zbog svega rečenoga ekonomija u banani, uključujući i turizam, od kojega – gle čuda, Republika Hrvatska i živi.

Ako se pitate kako nam stoji ekonomija – odgovor je katastrofično.

Možda mislite kako je 62% naših čitatelja u krivu, no podsjetit ćemo vas kako je Hrvatska na samom ekonomskom začelju Europe, već godinama po ekonomskom razvoju, proizvodnji i izvozu, te zadovoljstvu građana od nas bolje kotiraju i Rumunjska i Bugarska.

Hrvatska je jedna od ekonomski najpogođenijih ekonomija EU jer ovisimo isključivo od turizma i ne proizvodimo ništa.

Hrvatska živi isključivo od turizma, jer su sve nekada tradicionalne gradnje ekonomske proizvodnje, poput ribarstva, ratarstva i stočarstva odavno uništene i nemaju gotovo nikakav pozitivni učinak na državno gospodarstvo.

Strahota na polmolu.

Pitanje je do kad naši građani mogu “stiskati zube i remen”, do kada će moći “čekati bolje dane”, i kako ćemo tek progurati sljedeće ljeto u kojoj će se stožeri brinuti više o koroni negoli milijunima Hrvata i Hrvatica koji ovise o turizmu. Što će se dogoditi s otplatom kredita nakon moratorija i što će se dogoditi sa stotinama tisuća ovrha nakon prolaska moratorija?

Svjetska banka je drugoga travnja odobrila program pandemije do perioda od 31.03.2025. godine.

Zaista se bojimo za budućnost, ne zbog korone, već zbog crnog ekonomskog vala koji nam je eksplodirao u lice, a o kojemu se ne govori dovoljno kao da se vladajući nadaju da će “nestati” ako kao mala djeca “dovoljno dugo drže zatvorene oči”. Problemi se ne rješavaju tako da se pravimo kao da ih nema, zapravo tako samo postaju veći.

Bojimo se za budućnost jer je Svjetska banka drugoga travnja odobrila program pandemije do perioda od 31.03.2025. godine pod nazivom: “COVID-19 Strategic Preparedness and Response Program (SPRP) u kojemu stoji sljedeće:

Cilj razvoja programa je sprječavanje, otkrivanje i odgovor na prijetnju koju predstavlja COVID-19 uz jačanje nacionalnih sustava za krizno djelovanje za javno zdravstvo.

U programu je plan za djelovanje vojska tijekom obuhvaćenog perioda, medija kako bi se omogućila socijalna distanca, baratanje migrantima i izbjeglicama, financijska pomoć “partnerima” tj. 300 korporacija koje rade na pronalaženji lijeka i koje su u “prvoj crti obrane” od pademije i slično.

Cijeli dokument možete pročitati ovdje.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

1 reply »