BISERI

Thomas Sowell o ljudskim pravima

Autor: Ljubica Šaran

Thomas Sowell je američki ekonomist i socijalni teoretičar koji ne posustaje od kritike društvu. Bankare i političare smatra glavnim krivcima propasti srednjeg sloja te stvaranja beskonačnog “rata protiv terora” isprva protiv vidljivih neprijatelja, a sada protiv nevidljivih neprijatelja, no također smatra kako su pokreti koji su tijekom 60-tih i 70-tih godina XX vijeka utemeljili građanske slobode postali korumpirani do krajnjih granica.

Fantastičan citat o kojemu vrijedi razmisliti.

Velika većina citata koji u malo riječi, jasno i bez zadrške objašnjavaju stanje društva onakvim kakvo jeste – poneriziranog do boli i u rukama šačice psihopata, dolazi od strane ljudi koji su se već preselili u “vječna lovišta”.

Gotovo se čini kao da u globalizmu nema intelektualaca koji su u stanju kritizirati vlasti i moderne društvene čimbenike bez obzira pripadaju li iste lijevoj ili desnoj opciji. Ako i postoje kritičari oni su slabašni jer se isključivo bave jednom “stranom” zanemarujući pri tome sve negativne čimbenike u vlastitoj političkoj opciji. Takve osobe obično dolaze iz “kontrolirane oporbe” te kritike prestaju kada se dotični domognu vlasti, kada iz opozicije pređu u vladajuću opciju.

U stvari ako malo bolje razmislimo, Thomas Sowell je jedan od rijetkih živućih kritičara društvu koji ne “drži svijeću” niti jednoj političkoj opciji i zbog toga ga smatramo autentičnim i pravičnim socio-političkim analitičarom.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.