Pod povećalom MW-a

Niska razina smrtnosti od COVID-19 u Africi je paradoks – rezultati studije

Autor: Ljubica Šaran

Za razliku od razvijene Europe i Sjeverne Amerike koje mogu održavati kolektivnu higijenu stanovništva na relativno visokoj razini, Afrika se oduvijek smatrala “crnom rupom” javnoga zdravstva i rasadnikom svakakvih zaraza. Unatoč katastrofičnoj epidemiološkoj situaciji Afričkog kontinenta, znanstvenici su se našli u čudu jer nisu mogli objasniti ondašnju nisku razinu mortaliteta od COVID-19, na koncu im nije preostalo ništa drugo već priznati kako je u pitanju paradoks.

Afrika ima jednu od najnižih stopa smrtnosti od COVID-19 unatoč katastrofalnoj higijenskoj i epidemiološkoj situaciji.

Nosite maske, perite ruke, održavajte razmak, poštujte mjere kriznoga stožera su samo neki od jedinstvenih naputaka koji su nam se urezali u pamćenje tijekom “nove normale” za vrijeme globalne pandemije koronavirusom. Dok se Europljani, Amerikanci, Australci, Kanađani i Japanci “ubijaju” od održavanja higijenskih i epidemioloških mjera, uništavajući pri tom gospodarstvo vlastitih država i standard vlastitih građana uz golemo zaduživanje, dotle u Africi ljudi ne padaju mrtvi poput muha zbog zaraze koronavirusom.

Europljani poštuju sve moguće i nemoguće mjere kako bi se zaraza obuzdala, pa ipak razina smrtnosti u Europi je puno veća negoli u Africi za koju je higijena i socijalna distanca potpuna nepoznanica.

Ta interesantna činjenica je privukla pažnju znanstvenika koji su na koncu objavili rezultate studije o utjecaju, točnije nedostatku utjecaja koronavirusa na afričko stanovništvo u znamenitom znanstvenom magazinu International Journal of Infectious Diseases koji se, kako mu sam naziv govori bavi isključivo znanstvenim radovima o infektivnim bolestima.

Znanstveno istraživanje pod nazivom “Africa’s low COVID-19 mortality rate: A paradox?” je pokušalo objasniti zbog čega pandemija koronavirusa ima mali ili ni mali učinak na Afrikance iako su ondašnje higijenske i epidemiološke mjere u katastrofičnom stanju te se mogu usporediti jedino s onima na Indijskom potkontinentu.

Tipičan život afričkog djeteta – u katastrofičnim higijenskim uvjetima bez socijalne distance i pod pritiskom svih mogućih modernih zaraza uz nedostatak čiste vode i kvalitetne hrane.

Prof. dr. Yakubu Lawal smatra da SARS-CoV 2 ima mali ili ni mali utjecaj na Afrikance zbog činjenice da je životni vijek žitelja Afrike relativno kratak – dakle gotovo nema starije generacije za koju je koronavirus najopasniji, te da je udio stanovništva s kardiovaskularnim bolestima minoran. Drugim riječima, u Africi nema grupacija koje su na koronu najviše osjetljive, te je zbog toga mortalitet od ove zaraze izostao. Lawal je također objasnio da je Svjetska zdravstvena organizacija pogriješila u prognozama smrtnosti od SARS-CoV 2 u Africi jer je također smatrala kako će se ondje zaraza najviše i najbrže širiti uz najvišu moguću smrtnost jer je epidemiološku situaciju proračunavala zapadnjačkim standardima koji se ne odnose na većinu svjetske populacije. Naime, po Lawalu Afrikanci ne održavaju osobnu higijenu poput zapadnjaka, socijalna distanca im je nepoznanica, maske koriste isključivo medicinski radnici, javno zdravstvo je na najnižim granama, a izolacija se primjenjuje samo na one koji je novčano mogu priuštiti.

“Normalno” afričko selo sa smetlištem koje služi kao igralište za lokalnu djecu. Moderni Zapadnjaci ne bi preživjeli u takvim uvjetima.

Lawal tvrdi kako je logika aparatčika javnoga zdravstva i zapadnjačke medicine pogrešna jer nerazvijene afričke zemlje s gotovo nepostojećim jadnim zdravstvom konstantno smatra rasadištem zaraza. Lawal je također ustvrdio kako je crni kontinent imao skok zaraze u prvome valu no da se zaraza nakon toga razrijedila, a njen učinak na stanovništvo je postao zanemariv.

Voditelj ove studije je zaključio kako se na koncu pokazalo da su najsiromašnije zemlje svijeta najbolje prošle u tekućoj pandemiji te da je ironija da su najgore prošli oni koji imaju najviše novca i koji se o zarazi najviše brinu.

S druge strane Reuters smatra kako se Afrikanci malo ili nimalo testiraju na koronu te da je zbog toga tako malo zaraženih slučajeva, unatoč tome, moramo priznati da je logika uredništva Reutersa pogrešna jer se studija nije bavila brojem zaraženih već razinom smrtnosti Afrikanaca od korone.

Južnoafrički Health Policy Watch je naveo kako se studija treba i te kako dobro proučiti, naročito ako se zna kako su mjere zaštite od zaraznih bolesti u afričkim bolnicama među najlošijima na svijetu, unatoč tome crna predviđanja Svjetske zdravstvene organizacije se nisu pokazala točnima.

Odnos smrtnosti od COVID-19 u Europi, SAD-u i Africi.

Svjetska zdravstvena organizacija je nedavno priznala kako je pogriješila glede korona prognoza u Africi te je zapravo ponovila nalaze spomenute studije uz tvrdnju kako je 80% zaraženih Afrikanaca bilo asimptomatsko – točnije bez simptoma te da je mortalitet od korone na tom kontinentu 2,4%, daleko niže od smrtnosti od iste zaraze u Europi i SAD-u.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.