Pod povećalom MW-a

Vatikanske jaslice zgrozile vjernike i nevjernike

Autor: Ljubica Šaran

Svake godine u vrijeme Adventa na trgu Svetoga Petra se postavljaju jaslice kako bi se proslavio jedan od najvažnijih kršćanskih praznika. Ovogodišnje jaslice su pokazale kako je Vatikan izgubio osjećaj za estetiku, a osnovnu poruku Božića je zamijenio nakaradnim, okultnim i zastrašujućim figuricama na koje je javnost s pravom “graknula”, a mnogi se pitaju zar danas baš ništa “nije sveto”.

Je li Vatikan htio spojiti maškare, horor i Božić kako bi “smanjio troškove” ili je pitanje o potpunom promašaju koji nema veze ni sa čim osim s nečijim mračnjačkim htijenjima.

O tradiciji postavljanja jaslica se ne treba puno raspravljati i govoriti, “fora” je u tome da se na najbolji mogući način prezentira Isusovo rođenje, pokloni tri kralja uz pastoralnu poruku.

Već tijekom postavljanja jaslica na trg Svetoga Petra, Rimljani i žitelji Vatikana nisu mogli doći sebi, te su se s pravom pitali čemu astronaut i horor figura u oklopu u jaslicama koje bi trebale prikazivati jedan od najvažnijih kršćanskih događaja – rođenje Isusa Krista.

Do sada su se jaslice u središnjem Vatikanskom trgu uglavnom pridržavale jednostavnih ali tradicionalnih smjernica, ne pokušavajući “izmisliti toplu vodu”.

Što li se dogodilo s Isusom pa nalikuje na Gigerovu horor figuru, zašto je Sveti Josip ljut, čemu crveni pokrov u središtu i u stvari kakav je ovo prizor iz jaslica?

No 2020. je po svemu posebna i u mnogočemu zastrašujuća, pa zašto ne bi bio jedan od najvećih kršćanskih praznika i nagovještaj nove godine.

Talijanka se snima s jaslicama u pozadini, ne zbog očaranosti prizorom, već iz nevjerice.

Nakon što su jaslice otkrivene prije par dana, Talijani nisu mogli doći sebi, a ako je vjerovati komentarima i zgražanju diljem svijeta, ove jaslice ništa bolje nisu prošle ni u ostatku od milijardu i sto milijuna kršćana.

Talijani poručuju, čemu astronaut u jaslicama, poruka nam nije jasna.

Ako je suditi po prilogu koji je napravio RT [Russia Today] Talijanima nije jasno zašto je astronaut u jaslicama, jedan od prolaznika je zaključio:

Ove jaslice su primile mnoge kritike, ni meni se ne sviđaju. Poruka bi trebala biti jasna, djevica Marija s Isusom Kristom, a ne neki tamo astronaut. Ta poruka mi nije jasna. Ja nisam za ovakve stvari, već za klasične jaslice.

Interesantno je kako se u centralnim vatikanskim jaslicama nalazi sveukupno 20 keramičkih figura, no ni na jednu javnost nije pozitivno reagirala, čak niti na središnju figuru Isusa Krista.

Po kritikama prolaznika i posjetitelja Vatikana, sveti Josip je sve osim brižne roditeljske figure.

Prolaznici tvrde da je djevica Marija “balzamirana”, da je Isus zastrašujući, te da Sveti Josip nikako ne asocira na roditeljsku figuru. Ni Sveta tri kralja nisu bolje prošla s kritikama, a za popratne figure nećemo niti govoriti.

Pastir koji se navodno veseli rođenju Isusovu ne izgleda nimalo veselo, no što mi znamo o “modernoj” pastorlanoj umjetnosti iz središta Vatikana.

Vatikan se pravda kako “žele biti u toku s vremenom”, te da je astronaut postavljen u jaslice u spomen prvog slijetanja na mjesec 1969., pa ipak nikako nam nije jasno kakve to veze ima s Božićem, no dobro idemo dalje.

Možda smo mi staromodni i nemamo pojma o jaslicama, no zaista nam se čini kako zastrašujuća oklopljena figura s mrtvačkom glavom na kacigi nema što činiti u jaslicama.

Pored problematičnog astronauta, u jaslicama stoji figura u oklopu s mrtvačkom glavom na kacigi. Možda smo mi staromodni, no zaista nam se čini kako oklopljena figura sa znakovima smrti na sebi zaista nema što činiti u jaslicama koje slave život i rađanje Isusa. Reuters smatra da su ovo jaslice s Darth Vaderom iz Ratova zvijezda, te da ne mogu biti gore i ružnije, Mail Online smatra da je vrijeme za ekskomunikaciju, a Forbes se s pravom pita čemu astronaut u ovogodišnjim jaslicama. Čak i bezvezni CNN zaključuje kako ove jaslice nisu u redu jer osim djevice Isusa, Marije i Josipa, imaju i astronauta, a New York Post potvrđuje – Darth Vader je unio dozu znanstvene fantastike u ovogodišnje jaslice.

Pogled na svetu obitelj i astronauta koji je očigledno namjerno zalutao u božićno slavlje. Talijanima je Isus zastrašujući, djevica Marija “balzamirana” i Sveti Josip – ljutit. Vi sami zaključite jesu li ove jaslice – prigodne.

Elisabeth Lev, američka profesorica povijesti umjetnosti, koja živi i radi u Rimu, je dala jako dobru kritiku na ovogodišnje jaslice:

Rođenje Isusovo slavi utjelovljenje Boga i njegovu inkarnaciju u tijelu, a ne u totemskom obliku, osim toga na koncu izuzetno teške godine ljudi tragaju za ljepotom, za nečim što će ih uzdići, nadahnuti i ujediniti. Jaslice koje se nalaze na središnjem Vatikanskom trgu ne nude ništa od toga, već nešto sasvim drugo. Izobličenim figurama u ovogodišnjim Vatikanskim jaslicama fali sva gracioznost, proporcije, ranjivost i posvećenost koju ljudska bića traže u samom prikazu istih. Cijela poanta Božića je s ovim jaslicama promašena i u sebi nema ništa ni sveto ni ljudsko. Ovo je bila mračna godina i mnogim ljudima se poljuljala vjera. Zbog toga je ljudima potreban simbol okupljanja, a ne predmet sprdnje. Ove figure navode ljude na podsmijeh svete obitelji. Žalosno je da Vatikan nije u stanju pronaći nešto što bi u ljudima potaknulo barem nježnost, ako već nisu u stanju potaknuti potpuno poštovanje.

Držimo da je profesorica Lev jako dobro objasnila što je na stvari, Vatikan smatra da ga se kritika ne dotiče te da nije potrebno obraćati pažnju na negativne komentare kako vjernika tako nevjernika, kako stručnjaka, tako laika, jer su oni jedini u stanju ukazati na pravo značenje vjere.

Nekada je crkva bila mecena najboljih umjetnika poput genijalnog Michelangela koji je napravio mramornu Pietu – scenu u kojoj djevica Marija drži mrtvog Isusa skinutog s križa.

Držimo da je takav stav izuzetno opasan te da je podložan ponerizaciji kao i svi ostali segmenti društva. Na koncu konca Katolička crkva postoji samo zato jer ima svoje vjernike, a ne obrnuto, vjernici su je pokrenuli u svojoj vjeri u Isusa, a tek nakon toga se stvorio glomazni hijerarhijski aparat i organizacija Katoličke crkve. Nekada je KC bila mecena najboljih umjetnika koji su budili vjeru u ljudima, danas toga više nema.

Teško je uz ovakve jaslice zaželjeti čestit Božić.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.