Pod povećalom MW-a

Švedska se oprašta od majke i oca te uvodi rodno neutralne pojmove

Autor: Ljubica Šaran

Prije dvije godine Švedska crkva je izbacila iz misa i svetih knjiga mušku imenicu za boga te je zamijenila s rodno neutralnim pojmovima, sada je na red došao ostatak, naime švedski političari se spremaju na promjenu najvažnijih subjekata obiteljskog prava, kako bi se riječi poput majke i oca zamijenile – pogodili ste puno prikladnijim pojmovima koji ne otkrivaju spol roditelja jedan i dva.

Mama i tata postaju stvar prošlosti jer političari smatraju kako su to “zastarjele” i “politički nekorektne” imenice.

Riječi majka i otac se sve više smatraju zastarjelim imenicama koje što prije treba zamijeniti adekvatnim pojmovima koje “nikoga ne vrijeđaju”, tako barem misle političari s ultraliberalnim stajalištima diljem svijeta. Kanada je još 2018. podijelila vladine naputke da se u komunikaciji izabiru rodno nepristrane imenice, nedugo nakon toga Francuska je promijenila niz zakona iz kojih su se izbacile riječi poput majka i otac te ih je pretočila u “roditelj 1” i “roditelj 2”. Nakon toga na red su došli i Ujedinjeni Narodi čije su mudre glave zaključile – riječi poput muža i žene su politički nekorektne, a obični ljudi diljem svijeta su dobili jasnu poruku o propasti tradicionalnih vrijednosti.

Švedsko obiteljsko pravo je bilo nepromijenjeno gotovo 70 godina i baziralo se na tradicionalnim vrijednostima obitelji uz nukleus koji se vrtio oko majke, oca, djece, baki i djedova. No vremena se mijenjaju, pa tako i Švedska. Prema tvrdnjama švedske ministrice za jednakost spolova Asa Linhagen – vrijeme je za promjene jer švedske obitelji više nisu isključivo stvorene od majki očeva i djece, a sama se djeca mogu stvarati drugačije od načina na koji su to činili “naši stari”.

Lindhagen se obratila javnosti nakon što je švedska vlada oformila specijalni odbor pravnih stručnjaka koji će švedsko pravo uvesti u XI. vijek uz rodno neutralne pojmove koji više neće stajati na putu modernim obiteljima koje pak nisu sačinjene od očeva i majki ili pak koje neće smetati osobama s egzotičnim rodnim izrekama kojih danas ima preko 200.

Prvi je na redu obiteljski zakonik iz 1950. iz kojeg se izbacuju riječi poput majke i oca, a dozvoljavaju se sve prikladne spolno neutralne riječi pout roditelja jedan i dva. Napisali smo – spolno neutralne – jer imenice majka i otac jasno odražavaju spol i funkciju u određenoj obitelji.

Švedski političari smatraju kako će ova promjena uvelike pomoći obiteljima istospolnih brakova jer je ova zemlja odavno ozakonila istospolne brakove te je sudionicima dozvolila usvajanje djece po jednakim pravima kao i tradicionalnim bračnim partnerima.

Ministrica Lindhagen je stavove vlade o promjeni obiteljskog prava podijelila i na društvenim mrežama.

Ministrica Asa Lindhagen smatra kako, pravno gledajući, riječi majka i otac više ne mogu zadovoljiti potrebe modernog švedskog društva te da u mnogim obiteljima više ne mogu ispunjavati nikakvu funkciju:

Obiteljsko pravo je zakrpano i mijenjano na različite načine, no mi trebamo zakone prilagođene trenutnoj stvarnosti. Danas obitelji mogu izgledati drugačije, a djeca se mogu rađati na različite načine.

Lindhagen tvrdi kako promjene zakona olakšavaju život “duginim obiteljima”, a kritičari tvrde kako ministrica brani osobne interese jer je otvoreno biseksualna i ima dvoje djece u zajedničkom skrbništvu sa ženom od koje je rastavljena.

Ministrica je priznala da joj je cijela ta situacija bila jako teška jer dugo nije imala nikakva roditeljska prava, te smatra kako će se promjenama u zakonu pomoći svim istospolnim parovima kako bi se izjednačila njihova bračna i roditeljska prava s pravima tradicionalnih parova.

Švedska vlada smatra kako će se cijeli proces pretakanja tradicionalnog obiteljskog prava u moderno obiteljsko pravo okončati sljedeće godine te će roditelj jedan i roditelj dva postati norma.

Ne zaboravimo kako su nedavno Sjedinjene Američke Države usvojile promjene u putovnicama u kojima se više ne spominje otac i majka već standardizirani roditelj 1 ili 2, tako majke i očevi polako ali sigurno odlaze u ropotarnicu povijesti, a mi se pitamo – zašto ne bi ostale obje forme, za tradicionalne obitelj – majka i otac, za istospolne obitelji – roditelj jedan i dva, zar je potrebno u potpunosti zatrti sve što nam je donedavno bilo sveto?

Smatramo kako se prava manjina moraju zaštititi, no ne pod cijenu urušavanja prava većine.

Svaka odrasla osoba ima pravo živjeti u zajednici kakvoj želi, ima pravo voljeti koju god odraslu osobu želi i s njom stvoriti dom, no također i većina, a to su heteroseksualni parovi imaju pravo na svoj način života i ne treba ih se tjerati i obrasce “duginih obitelji”, jer to nije pravično.

Ovako se čini kako se na svaki mogući način želi implementirati dehumanizacija kako bi veliki reset i globalna ponerizacija pod tehnokratskim jarmom postao jedini način života na ovoj planeti.

Nadamo se da smo se prevarili.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Izvori:

Sweden to remove ‘mother’ and ‘father’ from parental code to make it gender neutral

Father & Mother no more? Sweden considers introduction of gender-neutral terms for parents to suit ‘rainbow families’

Sweden to Remove ‘Mother’ and ‘Father’ From Parental Code to Make It Gender Neutral

Not father and mother? Sweden envisages introduction of gender-neutral terms for parents for ‘rainbow families’