Pod povećalom MW-a

Svaki put kad društvene mreže cenzuriraju Poljake, platit će globu od 2,2 milijuna dolara

Autor: Ljubica Šaran

Krajem prošle godine Poljska vlada je donijela odluku o sprječavanju cenzure na društvenim mrežama i obrani slobode govora svojih državljana na istima. Po najnovijem zakonu sve društvene mreže koje blokiraju, cenzuriraju ili obrišu objave poljskih državljana, a koje nisu protivne poljskim zakonima će biti kažnjene do iznosa od 2,2 milijuna dolara po cenzuriranoj objavi.

Bravo Poljaci, tako se to radi!

Poljski ministar pravosuđa Zbigniew Ziobro je u prosincu 2020. izjavio kako je usvojena zakonska inicijativa o sprječavanju cenzure na društvenim mrežama kako bi se Poljacima omogućila sloboda govora na svim platformama. Poljski građani kojima su Facebook, Twitter ili bilo koje druge društvene mreže cenzurirale objave na bilo koji način, će se moći žaliti na kršenje njihovih ustavom zagarantiranih prava, a u slučaju kršenja slobode govora društvene mreže će plaćati masnu globu.

U novom zakonu se jasno daje do znanja kako Poljaci imaju pravo iznijeti svoje mišljenje te da njihove objave spadaju pod građanske slobode demokratskih društava, a koje se jedino mogu sankcionirati ako nisu u skladu s važećim zakonima Poljske Republike.

Poljaci koje su društvene mreže cenzurirale imaju 24 sata da problem prijave državi uz pomoć internetske prijave, a nakon 48 sati isti imaju pravo od poljskih sudova tražiti pristup njihovom postu ili računu na društvenim mrežama u slučaju da im je takvo pravo uskraćeno. Sud mora donijeti odluku o pojedinačnim slučajevima u roku od sedam dana i cijeli proces se zaključuje elektronički.

Poljske vlasti napominju da neće pomagati onima čiji postovi su cenzurirani zbog govora mržnje i defamacija, koji se smatraju kaznenim djelom po poljskim zakonima.

Poljski ministar pravosuđa smatra kako je cenzuriranje na društvenim mrežama osjetljiva tema koju mnogi ne žele pravno sagledati, no dodao je kako postoje univerzalna ljudska prava poput slobode govora koju nitko ne može osporiti, pa ni društvene mreže koje očigledno ne mare za iste.

S druge strane Ziobro je dodao kako na tlu Poljske djeluju različite grupacije čija su viđenja često ekstremistička, no da će se svaki slučaj pojedinačno provjeravati, te da je to danas iznimno lako jer je riječ o javnim objavama lako dostupnima na internetu.

U slučaju da nadležni poljski sudovi zaključe kako su objave cenzurirane bez ikakvog razloga, dotična društvena mreža će biti kažnjena u iznosu do osam milijuna poljskih zlota ili otprilike 2,2 milijuna dolara. Kaznu će izdavati i naplaćivati poljski nacionalni Ured za elektroničke komunikacije, u kojemu su registrirane sve društvene mreže, TV i radio kuće te medijske organizacije.

Interesantno je kako je Ujedinjeno Kraljevstvo nedugo nakon poljske odluke pokrenulo sličnu inicijativu pod nazivom Online Safety Bill koji bi, u slučaju da prođe parlamentanu potvrdu trebao stupiti na snagu ove godine.

U nekim američkim županijama, internetski provideri su jednostavno blokirali Facebook i Twitter nakon žalbe korisnika kako ih ove “društvene mreže” cenzuriraju. Odluka je donesena nakon što su spomenuti blokirali profil Donalda Trumpa – za stalno.

Je li zaista takva odluka – suluda?

Neki korisnici smatraju kako je takva odluka suluda, a drugi pak smatraju kako je sasvim u redu da se otvoreno počne boriti protiv samovolje internetskih mogula i njihove cenzure. Spomenuti internetski provideri su izjavili kako se dvije trećine njihovih korisnika žalilo na cenzuru društvenih mreža – što je golema brojka koja bi nas sve trebala zabrinuti jer je uvriježeno mišljenje da se cenzurira minorni broj ljudi.

Nakon 10 godina rada i objava na Facebooku, postali smo “građani drugog reda” i direktna meta cenzora na najmnogoljudnijoj “društvenoj mreži” na planeti.

Mi smo od 12. siječnja u potpunosti blokirani na Facebooku, uz minimiziranje administratorskih ovlasti našeg fan pagea koji je brojao preko 50.000 lajkova, uz nemogućnost dijeljenja vlastitih uradaka direktno s bloga, te nemogućnosti viđenja lajkova za stranicu. Naime u zadnjoj Fb hajki na nas, ostali su nam jedino vidljivi pratitelji.

Koliko je objektivna i neovisna organizacija koja godišnje dobije preko 125 tisuća dolara od strane SAD-a i NGO-a?

Na žalost Hrvatska i zemlje u regiji nemaju inicijativa nalik onoj iz Poljske, no na sve strane se osnivaju organizacije nalik Faktografu koje plaćaju Sjedinjene Američke Države i raznorazni NGO-i, koje pak cenzuriraju sve ono što im nije po volji, na štetu naše slobode govora.

Objektivno na kvadrat, šalu na stranu zbog ovakvih smo nevidljivi na društvenim mrežama.

Držimo da Republika Hrvatska ignoriranjem ovakvog problema propušta golemu priliku, prva je obrana egzinstencijalne slobode govora vlastitih građana, a druga je lijepa prilika za punjenje državnog proračuna jer je slučajeva cenzure toliko, “da boli glava”.

Bez inicijative nalik na onu koju je ozakonila Poljska vlada, osjećamo se poput građana drugog reda.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Izvori:

Justice Minister announces online freedom of speech bill

Facebook on trial for ‘censorship’ in Poland

Polish Bill Threatens $2.2 Million Fines For Social Media Companies Who Censor Lawful Speech

Poland announces measures to fine social media companies that censor free speech

WE NEED THIS IN U.S.: Every Time Facebook Or Twitter Censor Free Speech In Poland They Will Face $2.2 Million Fine’

Is media censorship a coming threat in Poland?

Poland to Pass Law Protecting Online Free Speech Against Big Tech Censorship

Every Time Facebook Or Twitter Censor Free Speech In Poland They Will Face $2.2 Million Fine’

North Idaho Internet Provider blocks Facebook, Twitter after Customer Complaints