Pod povećalom MW-a

Zamijenite WhatsApp za sigurni i brzi Signal kojeg preporuča Edward Snowden

Autor: Ljubica Šaran

WhatsApp je najpopularnija aplikacija za komunikaciju na pametnim telefonima i trenutačno broji gotovo dvije milijarde korisnika, no njen vlasnik je Facebook, super moćna i samovoljna tvrtka, koja je s pravom na lošem glasu zbog rigidne cenzure, prodaje privatnih podataka korisnika, snimanja komunikacije korisnika i duplih standarda. Srećom po nas alternative za bijeg od Fejsa ima i zove se SIGNAL.

Zašto je aplikacija Signal tako dobra?

Prije sedam godina Facebook je kupio WhatsApp koja je postala najkorištenija aplikacija za besplatno slanje poruka i telefoniranje preko mobilnih telefona. S vremenom se pokazalo kako je Facebook postao jedan od najvećih kršitelja privatnosti na internetu te je uz pomoć malicioznih poduhvata i mračnih patenata počeo špijunirati vlastite korisnike, snimati njihovu komunikaciju čak i kada nisu na Facebooku i WhatsAppu, te je prikupljene podatke prodavao i još uvijek prodaje svima onima koje to zanima i koji imaju dovoljno novca da bi si to priuštili.

Zbog činjenice da je Facebook postao najmoćnija i najbogatija “špija” planete već 2018. se počeo događati egzodus nezadovoljnih korisnika koji su shvatili kako slobodne i neometane komunikacije na Facebooku i svim njegovim aplikacijama – nema.

Jedan od prvih koji je otkrio mračne nakane i rabote Facebooka je bio Edward Snowden, on je javnosti objasnio djelovanje “društvenih mreža” poput Facebooka i Twittera koje imaju dvojaku ulogu, prva je konstantna i bliska suradnja s tajnim službama SAD-a te stalni nadzor i snimanje komunikacije korisnika, a drugi je, kao što smo već spomenuli ista samo za novac i prodaju.

Snowden zaslužuje svaku pohvalu!

Zbog svega rečenoga, Snowden je jedva spasio živu glavu i sigurnost je konačno našao u Ruskoj Federaciji, a nama je poručio:

“Svakodnevno koristim Signal”.

Signal je nastao kao zdrava alternativa jer se pokazalo kako je do neometane komunikacije sve teže doći. Stvoren je 2014. zahvaljujući suradnji Moxy Marlinspikea – jednog od najpoznatijih kriptografa svijeta i Američke unije za građanske slobode uz naziv Open Whysper Systems (OWS). Nakon tri godine mijenja naziv u Signal, a koriste ga i velike tvrtke poput Microsofta i Twittera kako bi bez ikakva ometanja slale poruke između zaposlenika.

Signal je fantastičan jer djeluje na nekoliko razina, prva je zaštita korisnika komunikacije, druga je zaštita same komunikacije. Treća je brisanje poruka iz MMS-a i SMS-a nakon nekog vremena kako bi se izbjeglo snimanje ili prikupljanje podataka u slučaju proboja enkripcije.

Signal Messengel LLC je dio Signalove zaklade koja stalno djeluje kako bi slanje i primanje poruka korisnika ostale zaštićene od potencijalnih hackera i špija.

Ako mislite da je to sve, moramo vas ugodno iznenaditi, zapravo Signal brilijira u domeni besplatnih razgovora jer njegov open source Signal Protocol brani privatnost korisnika u tolikoj mjeri da čak niti programeri i operatori Signala ne mogu čitati i slušati korisničku komunikaciju. Enkripcije počinje i završava između korisnika bez posredništva “centrale”.

Nedavno je jedna grupa hackera objavila kako uspješno razbila zaštitni kod Signala, na koncu se ispostavilo kako su provalili u nečiji pametni telefon koji je bio otključan te su pročitali poruke koje su bile u tom telefonu. To je zapravo najgore što se korisnicima može dogoditi ako odluče da se Signal poruke sporo brišu, no s obzirom da je enkripcija komunikacije između samih korisnika, hackeri ne mogu dalje od ovoga.

Signal također omogućava i enkriptirane video pozive, u vremenu pandemije i beskonačnog niza opstruiranja bliskih kontakata, ova aplikacija dolazi kao jedina pametna mogućnost. Signal također omogućava i grupnu komunikaciju bez obzira radi li se o obiteljskom online okupljanju, konferencijskom pozivu ili pak komunikaciji grupe prijatelja.

Za razliku od drugih opcija, Signal nema niti reklama, možda to nekima ništa ne znači, no gdje ima reklama ima i sponzora, a gdje ima sponzora ima i cenzure.

Signal je neprofitna i neovisna organizacija koja se isključivo održava donacijom korisnika.

10.01.2021. Signal je u 24 sata primio gotovo 900.000 novih korisnika, dok je WhatsApp doživio jedna od najvećih padova novih korisnika, što znači da su ljudi konačno počeli prepoznavati razliku između opasnog smeća i dobrih proizvoda.

Valjda zna o čemu govori.

Za one koji još uvijek smatraju kako je Facebookov WhatsApp sasvim dobra aplikacija, podsjećamo kako je početkom 2020. godine Europska komisija objavila kako je Signal jedina preporučena javna aplikacija za sigurno slanje i primanje poruka. Čak je Elon Musk jednostavno zaključio:

Koristite Signal!

Danas je najvažnije imati valjane informacije i djelovati u skladu sa znanjem koje smo prikupili. Ako znamo koliko je Facebook odvratan i koliko su mu nevažna osnovna ljudska prava, ako znamo da skuplja sve naše podatke i bez ikakva pardona špijunira i prati svaki naš korak uz maničnu cenzuru, tada je vrijeme da se okrenemo alternativama.

Već smo pisali o fantastičnim alternativama Fejsu– točnije društvenim mrežama bez cenzure i koje ne prikupljaju i prodaju naše privatne podatke, a sada smo vam ponudili i sigurnu alternativu Facebookovoj aplikaciji za komunikaciju, na vama je da donesete vlastitu odluku – što je za vas najbolje i kako ćete dalje.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Izvori:

Signal – Speak Freely

Why everyone should be using Signal instead of WhatsApp

Signal: What is it and why is everyone talking about it?

Elon Musk wants you to use Signal instead of Facebook — here’s why, and how it works

WhatsApp Security: Is This Hidden Flaw A New Reason To Quit?