Pod povećalom MW-a

Pfizer povlači ponudu Covid-19 cjepiva iz Indije nakon zahtjeva za više podataka

Autor: Ljubica Šaran

Indija je najmnogoljudnija zemlja na planeti s gotovo milijardu i četiristo milijuna žitelja te za farmaceutske tvrtke predstavlja najpoželjnije tržište, naročito za najnovija cjepiva protiv Covida-19. No, nakon što je indijska regulacijska komisija za cjepiva od Pfizera zatražila više informacija, Pfizer je donio odluku bez presedana te je povukao ponudu uz objašnjenje kako će se ponovno prijaviti nakon što prikupi više informacija.

To što se Pfizer povukao iz Indije bi nam i te kako trebalo biti indikativno.

Možda vam se ovakva informacija čini trivijalna, no zapravo svako državno tijelo za regulacija cjepiva bi trebalo postupiti kao što su to učinili indijski stručnjaci. Oni su jednostavno željeli znati više o proizvodu koje Pfizer nudi, s obzirom da im Pfizer to nije mogao omogućiti on se povukao iz jedne od najpoželjnijih farmaceutskih utrka s golemim tržišnim potencijalom.

Pfizer je američka firma s golemim globalnim utjecajem i jednako velikim tržišnim udjelom, stoga je iznimno važno prenijeti izjavu ove tvrtke nakon indijskog zahtjeva:

Nakon podrobnog razmišljanja i razumijevanja potreba koje će (indijskom) regulatoru najvjerojatnije trebati, tvrtka (Pfizer) je u ovom trenutku odlučila kako će povući svoju ponudu. Ponuda će se opet prijaviti s dodatnim informacijama čim one budu dostupne u bliskoj budućnosti.

Promislite malo o ovoj izjavi, zar nije interesanta, naročito zbog toga što nam sve govori između redaka.

Kako bismo dodatno pojasnili situaciju, napominjemo da je Pfizer nudio podatke studije o svojem cjepivu točnije kliničkim istraživanjima koje je napravio zajedno s njemačkim BioNTechom, no Indijci su insistirali na kliničkoj studiji s područja Indije, što je sasvim razumljivo i dapače pohvalno. Zapravo, indijski stručnjaci su objasnili Pfizeru kako ne može dobiti “zeleno svjetlo” dok ne znaju kako cjepivo djeluje na njihove sugrađane, te da se tek nakon kliničkog ispitivanja može raspravljati o puštanju proizvoda na indijsko tržište.

Koliko je novca Pfizer izgubio jer se nije pridržavao indijskog zakona o hitnoj primjeni Covid-19 cjepiva?

Vinod K Paul – voditelj Indijske stručne komisije za regulaciju cjepiva je još tijekom početka siječnja izjavio kako su klinička istraživanja u Indiji ključna za odobrenje cjepiva protiv Covida-19 u toj zemlji. Za sada su samo dvije kompanije napravile takvo što, Astra-Zeneca i indijski Bharat Biotech, dok su drugi smatrali da im takvo što nije potrebno.

Indijski mediji su također objavili kako je Pfizer podnio aplikaciju za hitno pristupanje indijskom tržištu bez osnovnih sigurnosnih podataka koje reguliraju zakoni Indije te da je to automatski isključilo ovu tvrtku od pristupa istom.

Nakon što je vijest o povlačenju Pfizera iz Indije digla poprilično prašine, ova kompanija se dodatno oglasila:

Pfizer ostaje posvećen tome da svoje cjepivo učini dostupnim za uporabu u Indiji te da slijedi potreban put za odobrenje za hitnu uporabu koji će omogućiti dostupnost ovog cjepiva za bilo kakvu buduću upotrebu.

Jasno nam je da je u pitanju čisti PR kako bi se eventualno umanjili efekti negativnog marketinga. Uvijeni “jezik” koje Pfizer koristi samo pokazuje koliko ih cijela ta stvar muči i kako “hodaju” kao na jajima.

Nama se čini kako bi bilo lijepo da su se sve svjetske vlasti povele za indijskim primjerom, no čini se da će sve to ostati na lijepom željama jer miris novca čuda čini.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Izvori:

Pfizer withdraws application for Covid-19 vaccine emergency use in India after regulator requests more data

Pfizer’s Lack Of ‘Safety Data’ Results In Withdrawal Of Emergency Use Of Its Covid Vaccine In India

Pfizer’s Covid vax not allowed yet for emergency use in India

Pfizer withdraws COVID-19 vaccine emergency use bid in India

Pfizer’s Lack Of ‘Safety Data’ Results In Withdrawal Of Emergency Use Of Its Covid Vaccine In India

Expert panel turns down emergency use plea for Pfizer’s shot