Pod povećalom MW-a

Japanci dobili ministra za samoću zbog povećanja suicida tijekom pandemije

Autor: Ljubica Šaran

Japanska vlada je uvela poziciju ministra za samoću koji će se trebati nositi sa sve većim brojem samoubojstava nastalih zbog socijalne distance i drugih mjera tijekom Covid-19 pandemije koje su mnoge Japance dovele do ruba očaja.

Japanci imaju jednu od najvećih stopa samoubojstava u svijetu, no pandemija je dodatno pogoršala stvar.

Novi ministar Tetsushi Sakamoto je predstavljen tijekom prošlog zasjedanja japanske vlade te mu je glavni zadatak smanjenja učinaka usamljenosti i izolacije Japanaca. Sakamoto je do sada radio na regionalnom razvoju i programima smanjenja pada nataliteta.

Japanski premijer Yoshihide Suga je tijekom predstavljanja novog ministar objasnio kako Japanke pate od efekata izolacije puno više nego li Japanci te da je broj samoubojstava u konstantnom porastu. Premijer je objasnio kako se nada da će opsežne nacionalne mjere ukloniti probleme i promovirati politiku koja će umanjiti ovaj užasavajući trend.

Sakamoto je obećao kako će se posvetiti svojoj zadaći kako bi spriječio socijalnu usamljenost i izolaciju, uz navode kako je najvažnije zaštiti veze među ljudima uz zaključak kako je pandemija smanjila mogućnosti kontakta među ljudima što je dovelo do ozbiljnih društvenih problema.

Ministar za samoću će koordinirati s različitim agencijama kako bi se adresirao problem suicida, neodgovarajuće brige o starijima, siromaštvo djece uz zajedničku državnu politiku i sveobuhvatnu vladinu strategiju.

Japanska šuma Aokigahara, poznata pod nazivom Mount Fuji šuma samoubojica je poznato mjesto u koju dolaze Japanci kako bi si okončali život, u zadnjih 12 godina posebne policijske patrole obilaze šumom kako bi spriječile ljude u suicidu.

Problem samoubojstava je toliki da u Japanu postoje cijela područja koja glase kao “područja samoubojica”, najpoznatija takva lokacija je šuma Aokigahara koja čak ima i svoju policijsku ophodnju koja bi trebala spriječiti Japance u samoubilačkom naumu.

Japan je i prije pandemije imao golemu razinu samoubojstava, no danas je glavni uzrok smrti muškaraca između 20-44 godine starosti upravo samoubojstvo dok je za žene samoubojstvo glavni uzrok smrti od 15-34 godine starosti.

Po preliminarnim brojkama japanske vlade tijekom 2020. godine se ubilo 20.919 ljudi što je 3.7% povećanje broja suicida od 2019. Razina suicida se također povećavala s brojkom umrlih od korone, koja je iznosila 3.455 slučaja za prošlu godinu.

Japanci imaju kovanicu 孤独死, koja znači “smrt zbog usamljenosti“, a do sada se uglavnom svodila na starije osobe koje su umrle u samoći bez pomoći obitelji ili prijatelja. Iako će se novo ministarstvo primarno baviti problemom suicida, umiranje starijih u potpunosti zaboravljenih od društva je još jedan problem koji se naročito treba uzeti u obzir zbog opsežnih korona mjera koje se sprovode diljem zemlje Izlazećeg sunca.

U Japanu je postalo norma da se stariji usamljeni ljude nalaze danima pa čak i mjesecima u svojim stanovima i kućama, nakon što su umrli, a ovaj problem se objašnjava propadanjem tradicionalnih vrijednosti, uključujući i obiteljskog zajedništva.

Japan je prva država koja je osnovala poziciju ministarstva za samoću, dok je Ujedinjeno Kraljevstvo dodalo ovaj problem ministarstvu sporta.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Izvori:

The rise of solitary deaths

Japan appoints ‘MINISTER OF LONELINESS’ amid rising suicide rates during Covid-19 crisis

‘Are You Lonesome Tonight’: Japan Appoints Minister of Loneliness

Japan appoints ‘minister of loneliness’ to help people home alone

Japan appoints minister of loneliness due to rising suicide numbers

After The UK, Japan Gets A Cabinet ‘Minister Of Loneliness’ — But Why?