Pod povećalom MW-a

Twitter izgubio pet milijardi dolara vrijednosti od kad je blokirao Trumpa – cijena cenzure

Autor: Ljubica Šaran

Znate onu staru – sve se vraća, sve se plaća? Čini se da je jednoj od najmnogoljudnijih “društvenih mreža” današnjice naplata konačno stigla na red. Naime, Twitter je prijavio kako je tijekom fiskalne 2020. godine izgubio profit u vrijednosti od 1,14 milijardi dolara, no zapravo situacija je puno gora jer je na tržišnoj vrijednosti same platforme izgubio punih pet milijardi dolara nakon što je cenzurirao pa blokirao bivšeg predsjednika SAD-a Donalda Trumpa.

Sve se plaća – sve se vraća.

Sredinom siječnja 2021. dionice Twittera su pale za 12%, što znači da je tržišna vrijednost druge najmoćnije “društvene mreže” planete pala za pet milijardi dolara.

Veliki gubitak vrijednosti Twitterovih dionica je uslijedio nakon “trajne suspenzije” osobnog računa Donalda Trumpa uz objašnjenje kako to čini zbog navodnog “sprječavanja rizika poticanja nasilja” iako je to obična budalaština koja nema veze s istinom jer Trump nije poticao nasilje, a to je nedavno dokazano jer je u američkom Senatu Trump oslobođen krivice koju su mu ponerizirane društvene mreže i mainstream mediji apriori nametali.

Kako je moguće da Biden koji je navodno imao rekordnu predsjedničku pobjedu na izborima – veću od Obamine iz 2008., ima tek mizernih 28 milijuna pratitelja?

Inače Donald Trump je na Twitteru imao 88 milijuna pratitelja te je ovu društvenu mrežu koristio kao glavno sredstvo komunikacije sa svojim političkim tijelom i pristašama diljem svijeta. Takvo što ne bi bilo nimalo interesantno da trenutačni predsjednik koji je navodno pobijedio na izborima s rekordnim brojem glasova, ima tek mizernih 28 milijuna pratitelja.

Čudne brojke predsjednika koji su “pomeli” glasače a imaju malo pratitelja na društvenim mrežama, kako je to moguće?

Naime po pisanju mainstream medija, Joe Biden je srušio Obamin rekord glasova dobivenim na predsjedničkim izborima (80 milijuna glasova) i to za punih deset milijuna glasova. Barack Obama, danas ima 129 milijuna pratitelja na Twitteru, no za vrijeme utrke 2012 godine je imao oko 23,6 milijuna pratitelja. Nevjerojatno je da jedan “gubitnik” poput Trumpa ima tako puno pratitelja, no vi sami donesite vlastite zaključke kako je takvo što moguće.

No, vratimo se mi na “muku” po Twitteru. Gubici koje je Twitter “utržio” prošle godine su pokazatelj kako mamutske kompanije koje sebi dozvoljavaju cenzuru zaboravljaju jednu vrlo važnu stvar, a to je kako je njihova moć jednaka broju korisnika, što manje korisnika, manja je snaga njihove cenzure. Nakon blokade Donalda Trumpa dogodio se masovni odljev korisnika s ove društvene mreže, a to znači smanjenje tržišne vrijednosti točnije – stvaranje gubitaka – golemih gubitaka.

Iako je novac i profit jedini jezik koje ponerizirane vrhuške mogu razumjeti, čisto bi se iznenadili da je Twitter išta naučio iz cenzure Donalda Trumpa i gubitka od 12% dioničke vrijednosti nakon njegove blokade. Željeno razmišljanje je golemi uteg i povez preko očiju svih onih koji su u cenzuri i tehnokraciji našli utočište kako bi utažili pohlepu i želju za kontrolom. Trump nije izgubio svoje pristalice, dapače oni su danas iza njega kao i većina republikanske stranke, a Twitter, poput svih drugih društvenih mreža stoje na staklenim nogama jer je izbora za neovisne i necenzurirane društvene mreže sve više, dovoljno je spomenuti MeWe, VK i Gab.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Izvori:

LIVE UPDATES: Trump acquitted in second impeachment trial

Twitter loses $5 billion in market value after Trump is permanently barred from the platform

Twitter reports $1.14B net loss for 2020

Twitter reports $1.14 billion net loss for 2020

Twitter Reports $1.14 Billion Loss in 2020 – And that Was Before They Eliminated President Trump and His Top Supporters

Twitter is about to report its second $1 billion quarter

Biden officially tops 80 million votes, beating Obama’s record by 10 million

2012 election: Twitter followers of Obama and Romney as of November 21

Trump Supporters Quit Twitter en Masse Following POTUS’ Suspension