Pod povećalom MW-a

Možemo li zaštititi računalo s besplatnim antivirusnim programima?

Autor: Ljubica Šaran

U zadnjih godinu dana smo se naslušali priča o sigurnosti, zaštiti pučanstva i sprječavanju širenja zaraze, a računala su nam postala jedini prozor u svijet unatoč bezobzirnoj cenzuri onih koji nam trube o pravdi, demokraciji i bioterorizmu svih onih koji se ne pridržavaju mjera (osim ako to nisu pripadnici elite i njihova potrčkala). U takvom okružju se s pravom pitamo: koliko smo sigurni na internetu i što možemo učiniti kako bi zaštitili elektroničkog ljubimca za kojeg smo odvojili zadnju kintu?

Kako se zaštititi od virusa na internetu bez bankrota?

Naravno da je danas nemoguće naći potpunu sigurnost na internetu, toga smo i te kako svjesni, no bez antivirusnih programa se ne može jer cyberspace postao prva pravcata džungla s brojnim predatorima. Zaštita osobnih podataka, vlastitog računala i naših vlastitih živaca je danas važnija negoli ikad.

Zbog toga smo se bacili na detaljno istraživanje besplatnih antivirusnih proizvoda kako bismo vam mogli reći štite li oni ili ne, i ako štite u kojoj mjeri. Video koji slijedi se bavi najbolje ocijenjenim i provjerenim antivirusnim proizvodima s najvećim brojem korisnika. Na koncu, izbor je na vama, što vam se najviše sviđa, pokrivaju li dotični programi vaše potrebe i koliko ste i kako na internetu.

Video i te kako važan za sve one koji se pitaju kako se zaštititi na internetu bez bankrota.

Nama se osobno najviše sviđaju Kaspersky i Bitdefender.

Kaspersky jer je bukvalno tenk od antivirusnog programa koji je donedavno štitio i američka vladina računala kao najbolji cjelokupni proizvod no nakon uvedenih sankcija Rusiji, to više nije slučaj. Kaspersky nam se sviđa i zbog toga što ne surađuje niti s jednom pojedinačnom tajnom službom, već sva otkrića besplatno dijeli svim zainteresiranim stranama koje se bore protiv cyberterorizma. Zbog činjenice da su serveri ovoga antivirusnog programa uglavnom na tlu Rusije, njegov cloud (usluge u oblaku) može biti usporen. Upravljačka ploča besplatne inačice Kasperskog je jednostavna i intuitivna i bukvalno sve radi automatski. U slučaju da vam Kaspersky pronađe virus, obavijestit će vas, a vi ćete samo trebati kliknuti na ikonu da ste pročitali što je Kaspersky načinio na vašemu računalu i zašto. Kaspersky se stalno sam ažurira i nadograđuje, a u slučaju otklanjanja najvećih prijetnji tražit će restartanje računala.

Bitdefender je još jedan fantastični antivirusni program, no fokusiran je na suradnju s američkim službama za obranu od cyberterorizma. Nekima to može biti pozitivno, a nekima ne, kao što smo rekli izbor je na vama samima. S druge strane Bitdefender ima najveću svjetsku mrežu servera, cloud mu je daleko najbrži, a upravljačka ploča je jasna i jednostavna za sve. Ažuriranja i zaštita u besplatnoj verziji su automatski, a u slučaju da vam Bitdefender pronađe virus, sam će ga otkloniti. Bitdefender se sam ažurira i nadograđuje. Ponekad će se znati dogoditi da vam traži restart programa nakon većih zakrpa.

Nadamo se da ćete odabrati jednu od spomenutih opcija te da će vas ovi programi dobro služiti.

Kanal Matrix Worlda na You Tubu je blokiran i na žalost na njemu više nismo u mogućnosti objavljivati video uratke, no stvorili smo kanal OK PC (i istoimeni blog) kako bismo kroz naizgled lagane i “lepršave” uratke o računalnoj tehnologiji, ponekad bili u stanju i objaviti nešto što je usko povezano s radom MW-a, točnije ponerizacijom, cancel kulturom, psihopatijom, demokracijama koje sve više upadaju u totalitarizam i cenzuriranju hvale vrijednih informacija. Stoga pretplatite se na naš bratski YT kanal, podržite ga lajkom i komentarom, a mi ćemo se truditi da nas ovaj put cenzori ne “nanjuše” tako lako.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.