Pod povećalom MW-a

Maske koje pokrivaju samo nos bi nas trebale spasiti od korone

Autor: Anamarija Vukojević

Morate priznati da se stvari kreću poprilično brzo. Od pojave koronavirusa svakih par mjeseci se uvede još jedna nova mjera. Krene kao nevina preporuka od Stožera i ubrzo postane mjera koja se, ako se ne poštuje, oštro kažnjava novčanom kaznom. Sad smo se već navikli, što je sljedeće? E pa sljedeće su maske koje pokrivaju samo nos. Nova invencija stiže iz Meksika. Naime, tamošnji istraživači su dizajnirali ovu masku kako bi ljudi mogu “normalno” jesti.

Baš krasno, korona zna kada ne treba ulaziti kroz usta.

No, to ne znači da su “stare” maske koje pokrivaju usta i nos otišle u zaborav. Ove nove maske su zapravo dodatak starima. Da ne duljimo, pogledajmo kako to izgleda u ovoj demonstraciji:

Demonstracija za pamćenje.

Naravno, ova invencija se našla na udaru kritika, tako neki korisnici Twittera smatraju da izgledamo još blesavije s njima, te da nas oni na vlasti žele učiniti da izgledamo kao klauni, ako to već ionako nismo. No, s druge strane ima i onih koji smatraju da će takve maske, uz regularne maske, smanjiti prijenos virusa.

Znanstvenici sa sveučilišta Johns Hopkins smatraju da se radi o vrlo ozbiljnoj stvari jer su ljudske stanice koje ljudima daju njuh ključna točka ulaska koronavirusa.

Svjetska zdravstvena organizacija kao vodeća organizacija u brizi o ljudima preporuča nošenje maski koje prekrivaju njihov nos, usta i bradu.

I na kraju, nezaobilazni Center for Disease Control and Prevention koji je objavio studije koje su pokazale da je više maski ili više slojeva maski puno bolja zaštita nego manje. A jedna od studija je utvrdila da je dupla maska bolja prevencija nego jedna.

Koliko god nam se činilo ludo sve ovo skupa, dobro je živjeti u vremenima kad je kulminacija psihopatije na svom vrhuncu. Svjedočiti urušavanju svih vrijednosti znači da imamo priliku razviti svoje vrijednosti, bolje ih prepoznati i njegovati. Nemojmo propustiti ovaj trenutak jer se ne možemo, ponekad, nositi s grozotama koje se otkrivaju sve više i više pred nama. Ovo je trenutak kad maske padaju, koliko god to paradoksalno zvučalo.

Kako biste se lakše nosili s depresijom, tjeskobom i umorom koji u ovakvom svijetu neki osjećaju pročitajte odličan tekst Pobuna duše: Drugi način gledanja na umor i depresiju

Ideja o lijeku započinje s pitanjem: “Što je pošlo po zlu?” No postoji još jedan, radikalno drukčiji način gledanja na umor i depresiju koji započinje s pitanjem: “Na što tijelo, u svojoj savršenoj mudrosti, reagira?” Kada bi bio najmudriji izbor za nekoga da bude nesposoban primati energiju za potpuno sudjelovanje u životu?

Odgovor nam zuri u lice. Kada naša duša-tijelo kaže Ne životu, kroz umor ili depresiju, prvo pitanje koje treba pitati jest: “Je li život onako kako ga živim pravi život za mene u ovom trenutku?” Kada duša-tijelo govori Ne sudjelovanju u svijetu, prva stvar za pitati jest:

Je li svijet onakav kakav mi je predstavljen zaslužio moju punu suradnju?

Što ako postoji nešto temeljno pogrešno sa svijetom, životima i načinom na koji nam se isti nude, te da je povlačenje u sebe jedini zdravi odgovor? Povlačenje, praćeno ponovnim ulaskom u svijet, u život, te način bivanja koji je potpuno drukčiji od onoga kojeg smo ostavili iza sebe?

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Izvori:

Mexican inventors make nose-only mask

Here’s a new “nose-only” mask to protect you from the Rona while eating. I hope it comes in red!

Researchers create nose-only COVID-19 masks to wear while eating

Mexican researchers claim their new nose-only mask still actually protects from Covid – AND you can eat, drink and talk freely while wearing it (but would you want to?)

Pobuna duše: Drugi način gledanja na umor i depresiju