Pod povećalom MW-a

Najveće sudske kazne svih vremena – kriminal “na veliko” se isplati

Autor: Ljubica Šaran

Honoré de Balzac je davno pametno zaključio kako su zakoni paučina u koju se hvataju samo male muhe. Ako se kojim slučajem “velike muhe” i uhvate u “zakonsku paučinu” mediji se prave ludi, javnost ne obraća pažnju, a sudovi u skladu s pogubnim utjecajem psihopatije na društvo – eventualno zaključuju kazne koje su super bogatim i moćnim kompanijama nalik “sići”. Kako god bilo, vrijeme je da se pozabavimo “najvećim muhama” kojima se kriminal na veliko i te kako isplati.

Tko su najveći osuđeni kriminalci na svijetu koji još uvijek prolaze kao “cijenjene kompanije” i “lideri svjetskog gospodarstva”?

S obzirom da su neki trenutačno uvjereni u nepogrešivost i dobrohotnost najvećih farmaceutskih divova na svijetu, podsjećamo čitatelje kako je neupitni lider ove grane gospodarstva GlaxoSmithKline 2012. godine morao iskeširati tri milijarde dolara sudskih kazni nakon što je spomenuta kompanija otvoreno lagala o učincima svojih lijekova te je godinama varala bolesne ljude koji su gle čuda “vjerovali struci”. GSK je otvoreno podmićivao liječnike kako bi podvaljivali pacijentima antidepresive poput Paxila i Wellbutrima te navodnog lijeka protiv astme Adavira uz lažne hvalospjeve.

Mislite li da je GSK nesretni slučaj i iznimka, dobro ste se prevarili, naime Pfizer – druga najveća kompanija farmaceutskog oligopola je 2009. platio 2,3 milijarde dolara zbog dotadašnje najveće farmaceutske prevare u povijesti Sjedinjenih Država. Naime Pfizer je lagao o učincima analgetika Bextra iako analgetska svojstva ovoga lijeka uopće nisu bila provjerena, klinički ispitana niti je spomenuti za to bio osmišljen.

Treći na redu je  Johnson & Johnson koji je 2013. morao iskeširati 2,3 milijarde dolara kazni zbog varanja pacijenata i lažnog marketinga o tri lijeka: antipsihotika Risperdala, te Invege i Natrecora – lijeka za suzbijanje učinaka srčanih napada. Interesantno je kako je Johnson & Johnson također na masivnoj razini podmićivao liječnike, državne službenike i članove uprava različitih liječničkih udruga kako bi se spomenuti lažnjaci što bolje prodavali.

Ne zaboravimo kako su sve tri spomenute kompanije – osuđene zbog visokoprofitabilnih kriminalnih radnji – danas lideri u proizvodnji cjepiva protiv korone, no krenimo dalje.

Abbot Laboratories je 2012. platio punih 1,5 milijardi dolara sudske kazne za laganje pacijenata i lažnu promociju lijeka Depakote tvrdeći kako isti koristi za kontrolu agresivnosti kod ljudi sa staračkom demencijom iako spomenuti uopće nema takva svojstva niti je za to napravljen.

Eli Lilly je 2009. morao iskeširati 1,4 milijarde dolara sudske kazne za lažnu promociju Zyprexa i nedozvoljenog korištenja spomenutoga za navodno liječenje staračke demencije.

Volkswagen je 2016. godine potpisao sudsku nagodbu za plaćanje kriminalne kazne od 14,7 milijardi dolara zbog laganja javnosti i američkih nadležnih državnih agencija o emisiji štetnih plinova VW dizel motora.

Google, neprikosnoveni internetski div je 2019. samo u EU morao platiti 9,5 milijardi dolara za kriminalne radnje prikupljanja osobnih podataka i nedozvoljenog prodavanja istih te oligopolsku megalomaniju, dok je Facebook morao iskeširati 3,5 milijardi dolara za gotovo istu vrstu kriminala.

Ne tako daleke 2008. godine Bank of America je morala platiti nevjerojatnih 16,5 milijardi dolara sudske kazne za stvaranje uslova za jednu od najvećih globalnih gospodarskih kriza jer je namjerno davala kredite onima koji ih ne mogu isplaćivati kako bi na hipotekama prisvojila goleme količine nekretnina. Američko ministarstvo pravosuđa je zaključilo kako se radi o “povijesnoj sudskoj presudi” te da je u pitanju čista financijska prevara koja je dovela do sloma američkog gospodarstva, koji je na koncu u krizu povukao cijeli svijet.

Za stvaranje svjetske gospodarske krize je platio još jedan veliki igrač, naime JPMorgan Chase, najveća svjetska investicijska banka je pristala na sudsku nagodbu s američkim vlastima za plaćanje kazne od 13 milijardi dolara zbog financijskih malverzacija i prevara te investiranje u neprofitabilne kompanije koje je spomenuti div prikazivao fiskalno profitabilnima.

Goldman Sachs je do 2016. godine morao platiti 5 milijardi dolara različitih sudskih kazni zbog stvaranja uvjeta za svjetsku globalnu krizu 2008. godine kroz masovno laganje investitora kojima je riskantne hipotekarne kredite uz visokorizična osiguranja prikazivao kao sigurne poslove s niskom razinom osiguranja. Za istu stvar je banka Citigroup morala platiti 7 milijardi dolara.

Tragedija koja se ne može zaboraviti i čije posljedice osjećamo dan danas.

Ako ste kojim slučajem zaboravili na eksploziju bušotine Deepwater Horizon i masovni izljev sirove nafte u Meksičkom zaljevu, podsjećamo vas kako je vlasnik spomenute bušotine British Petroleum za kriminalne radnje morao iskeširati 20 milijardi dolara sudskih kazni, dok je na privatne nagodbe i sporove morao izdvojiti dodatnih 44 milijarde dolara. Ova cifra nije konačna jer se protiv BP-a još uvijek vode brojni sporovi.

Mapa širenja radijacije iz Fukushime napravljena od strane američke National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA).

Na vrhu naše liste se nalazi TEPCO, vlasnik nuklearke u Fukushimi koja je zbog Tohoku potresa i cunamija 2011. ostala bez adekvatnog hlađenja reaktora iz kojih je na koncu isteklo visoko radioaktivno gorivo u Tihi ocean. 2019. Japanski sud je kaznio tri najviša rukovoditelja spomenute kompanije zbog direktnog nemara, a nakon toga su se otvorile brojne privatne parnice i u svakoj je spomenuta kompanija izgubila. Naime, u svim zaključcima sudova katastrofa u Fukushimi se mogla izbjeći da je Tepco pratio važeće zakone, te da je nuklearka na vrijeme isključena, no vodstvo kompanije je to odbilo kako ne bi imalo “financijske gubitke”. Do sada je Tepco morao iskeširati 450 milijardi dolara, no ta suma će se konstantno povećavati jer su učinci tragedije u Fukushimi globalni.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Izvori:

Pfizer to pay record $2.3 billion penalty

GlaxoSmithKline fined $3bn after bribing doctors to increase drugs sales

Johnson & Johnson to pay $2.2bn to settle charges of false marketing on three drugs

An Overview of the Sanofi/GSK COVID-19 Vaccine

Pfizer-BioNTech COVID-19 Vaccine Overview and Safety

Johnson & Johnson’s Janssen COVID-19 Vaccine Overview and Safety

Abbott Labs to Pay $1.5 Billion to Resolve Criminal & Civil Investigations of Off-label Promotion of Depakote

Eli Lilly and Company Agrees to Pay $1.415 Billion to Resolve Allegationsof Off-label Promotion of Zyprexa

VW emissions scandal: Volkswagen ‘reaches $14.7bn settlement’

The EU Hits Google With a Third Billion-Dollar Fine. So What?

Bank of America to Pay $16.65 Billion in Historic Justice Department Settlement for Financial Fraud Leading up to and During the Financial Crisis

Risky Business: Top 10 Corporate Crackdowns

Who paid the largest criminal fine in history?