Pod povećalom MW-a

Žetva usred grada jer Poljak ne želi prodati obradivu zemlju (video)

Autor: Ljubica Šaran

Poljska je jedna od rijetkih zemalja na svijetu koje nisu gospodarski potonule nakon svjetske krize iz 2008. godine. Najvažniji razlog je: odbijanje eura, tradicionalna privrženost Poljaka domaćim proizvodima i najvažnije od svega – razvoj sela, a poglavito stočarstva, ratarstva i mljekarstva. Najbolji primjer koliko su Poljaci privrženi djedovini dolazi iz grada Lublina u kojemu stanovnici moderne stambene četvrti umjesto na parkinga gledaju u žitnicu s kombajnima i traktorima.

U “lijepoj našoj” bi ovakvo što bilo nezamislivo, no u Poljskoj je zemlja svetinja, a poljoprivrednici se poštuju.

Michal Myslowski je dospio na naslovnice brojnih online tiskovina nakon što je odlučio nastaviti s obrađivanjem parcele na kojoj je njegova obitelj generacijama sadila različite vrste žitarica. Ta informacija sama po sebi ne bi bila posebna, da se spomenuta parcela nije isprva nalazila na samome rubu grada Lublina, a danas su oko nje smješteni moderni blokovi sa stanovima.

Samo u Poljskoj. Bravo Poljaci!

Inače grad Lublin je okružen s preko 4.000 hektara obradive zemlje, što je otprilike trećina površine samoga grada. Poljaci su još prije 20 godina zaštitili obradive parcele, te ih se ne smije prenamijeniti sve dok se na njima uzgaja usjev ili hrani stoka.

Oko Lublina se smjestilo i oko 2800 farmi, najčešće su u pitanju farme svinja, dok je u usjevima najviše zastupljena pšenica. Posjed farmera Michale Myslowski ima neobičan izduljen izgled s vrškom koji dijeli stambeno naselje duž Jantarowa ulice, pa iz zraka nalikuje na šaku s ispruženim srednjim prstom. Da smo prostaci, rekli bismo kako tvrdoglavost ovoga seljaka nalikuje spomenutom prikazu i njegovo stajalište prema vrtoglavoj urbanizaciji od koje čak ni Poljska nije imuna.

Iako su dizajneri i graditelji spomenutoga stambenog bloka bili poprilično frustrirani Myslowskovim odbijanjem njihovih novčanih ponuda za kupnju zemljišta, današnji stanovnici se ne bune i uglavnom uživaju u pogledu sa svojih prozora i balkona. Niti jedan od stanovnika naselja Jantarowa ulice se nije bunio na buku i prašinu koju stvara farmer Myslowski dok obrađuje svoju parcelu.

Čisto sumnjamo da bi takvo što bilo moguće u Hrvatskoj, u stvari u nas ratari sigurno nemaju mogućnost za korištenjem moderne poljoprivredne opreme, a nesretnik koji bi kojim slučajem obrađivao zemlju u samome gradu bi odavno spao na prosjački štap zbog izgubljenih parnica jer stvara – buku i prašinu gradskim stanovnicima.

Myslowski je fantastičan primjer kako izgleda seljak koji zna što hoće i što može, kojemu država ne visi nad glavom poput giljotine i kojega zakoni štite, jer preko seljaka, ribara, ratara i stočara se države čuvaju jer u pitanju su osnove gospodarstva, a s time i državne neovisnosti. Država koja ne proizvodi vlastitu hranu već je kupuje od drugih nije ni samostalna ni neovisna. Čini se da bi od Poljaka imali jako puno za naučiti.

Skidamo kapu Poljskoj i farmeru Myslowskom.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.